Sarcina pe săptămâni. Cum se dezvoltă și cum arată copilul

Nu-i aşa că ai vrea să ai o micuţă cameră video în interiorul uterului ca să vezi ce face bebelușul tău în fiecare zi? Până se va inventa o astfel de cameră, te invităm să-ţi urmăreşti micuţul săptămână de săptămână prin intermediul materialului nostru de mai jos, în care detaliem fiecare săptămână de sarcină.

ÎnapoiPagina 1 din 3

1. Trimestrul 1 de sarcină

Săptămâna 3


Aşteptat sau nu, faptul s-a produs: ai rămas însărcinată. Deşi este posibil să nu ştii asta încă. Miracolul vieţii a început. Şi spunem miracol pentru că transformarea de la o celulă până la copil este într-adevăr un miracol al naturii. E adevărat, un miracol foarte studiat, dar care nu poate fi încă reprodus. Este într-adevăr un fenomen complex şi fantastic în acelaşi timp.
În această săptămână, ovulul fertilizat (numit zigot) va fi divizat de mai multe ori pentru a deveni embrion. Atunci când începe să se dividă, se va numi blastocist (nu-ţi face griji cu privire la nume, deoarece ne vom referi de acum înainte la el ca fiind bebeluşul tău). Şi din momentul în care începe să se dividă blastocistul coboară din trunchiul uterului şi se implantează în mucoasa uterină. De aici începe o călătorie care va dura mai mult sau mai puţin de nouă luni.

 

 • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 3 de sarcină

Săptămâna 4


În această săptămână, copilul are dimensiunea unei seminţe de mac. Mingea de celule care se dezvoltă (embrionul) şi-a terminat călătoria din tubul uterin şi a rămas în uter. După ce se instalează confortabil în camera sa de hotel, celulele copilului vor fi supuse unui număr mare de diviziuni continue. Dar doar jumătate din celule se vor dezvolta formând copilul, cealaltă jumătate va fi placenta.

 • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 4 de sarcină

Săptămâna 5


BEBELUȘUL – În această săptămână, bebeluşul tău arată mai degrabă ca un mormolc cu coadă mică decât ca o fiinţă umană. Este de aproximativ mărimea unui sâmbure de portocală. Sistemul circulator şi inima încep să se formeze. Este posibil ca, în cazul în care faci o ecografie în aceste zile, să poţi auzi o bătaie de inimă.
Şi ceea ce este foarte important este că a început deja să se dezvolte tubul neural. Acesta va ajunge să se transforme în creier şi măduva spinării. În această faza este foarte important consumul de acid folic pentru a evita probleme cum ar fi spina bifida (o malformaţie congenitală a coloanei vertebrale).
MAMA Deja ai toate simptomele de sarcină. Nu ţi-a venit ciclul, ai senzaţie de greaţă, sânii sunt umflaţi şi sensibili şi te simţi foarte obosită. Vrei testul final? Îţi poţi face un test de sarcină. Şi când ai confirmarea că eşti însărcinată … Felicitări! Te va invada un val de emoţii, care va trece prin fericire, frică, bucurie, frică, teroare … toate acestea sunt normale şi nu te vor lăsa pentru o vreme.
Când vei spune la restul lumii că eşti însărcinată? Atunci când tu şi partenerul tău decideţi să faceţi acest lucru. Nu contează ce spune altcineva, este decizia voastră. Multe cupluri preferă să aştepte un timp pentru a spune şi altora. Dar mulţi spun imediat. Poţi, de asemenea, să comunici vestea numai celui mai apropiat mediu familial. Deşi este mai mult decât posibil ca viitorii bunici să nu poată ţină acest mic secret (am spune că este imposibil pentru un bunic sau bunică să păstreze acest tip de secrete, deşi nu am găsit niciun studiu în acest sens).

 •  Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 5 de sarcină

Săptămâna 6


În această săptămână există multe veşti bune. Obrajii, bărbia, ochii, urechile şi nasul încep deja să formeze ceea ce va fi faţa copilului tău preţios. Pe de altă parte, rinichii, ficatul şi plămânii au început deja să se dezvolte, iar inima sa bate cu peste 80 de bătăi pe minut. Acum, dimensiunea bebeluşului nu este mai mare de cea a unui mic şurub.

 • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 6 de sarcină

Săptămâna 7


În această săptămână, bebeluşul are dimensiunile unei afine, adică este de aproximativ zece mii de ori mai mare decât în momentul concepţiei. Cea mai mare parte a dezvoltării are loc la cap în această săptămână, cu o creştere neuronală care depăşeşte 100 de neuroni pe minut. Gura şi limba bebeluşului sunt deja la locul lor. Braţele şi picioarele prind formă, deşi nu au încă degete. Rinichii se pregătesc pentru activitatea normală.

 • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 7 de sarcină

Săptămâna 8


În această săptămână copilul se dezvoltă într-un ritm care este cu adevărat uimitor. El creşte de ordinea unui milimetru pe zi. De fapt, în această săptămâna este deja de dimensiunea unui frunct mai mare de zmeură.
Cu fiecare zi, seamănă mai puţin cu o reptilă (deşi are încă degetele de la mâini şi de la picioare lipite, precum broaştele, iar coada nu a dispărut în totalitate). Acum se dezvoltă buzele, nasul şi pleoapele.
Inima sa bate într-un ritm foarte rapid (140-150 bătăi pe minut), la o rată de aproximativ două ori mai mare decât cea a unui adult normal. Şi deja are mişcări spontane, deşi mici, cu trunchiul şi mici schiţări din braţe şi picioare. Dar, încă nu poţi simţi asta. –

 • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 8 de sarcină

Săptămâna 9


În această săptămână, bebeluşul are dimensiunea unei măsline. Micuţii săi muşchi încep să se formeze. Suntem siguri că încă nu ai simţit nimic, e imposibil, deci nu dispera. Este mai mult decât posibil ca, la următoarea ecografie, să poţi vedea şi auzi bătăile inimii cu ajutorul undelor sonore doppler (complet inofensive pentru copil).

 • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 9 de sarcină

Săptămâna 10


În această săptămână, bebeluşul cântăreşte aproximativ 2 grame şi măsoară aproximativ 4 cm. Este cât o prună. La picioare îi apar mici breşe, care în câteva săptămâni se vor transforma în genunchi şi glezne. În interiorul gurii, sub linia gingiilor, încep să se dezvolte dinţii de lapte. I se dezvoltă stomacul şi rinichii, care încep să lucreze. Produce deja sucuri digestive şi urină, iar în cazul băieţilor, testiculele lor produc deja testosteron. –

 • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 10 de sarcină

Săptămâna 11


În această săptămână, bebeluşul tău va măsura în jur de 6,5 cm şi va cântări 4 grame. A fost destul de ocupat în această săptămână: i s-au dezvoltat foliculii de păr, dar şi unghiile şi ovarele (în cazul în care bebeluşul tău este fetiţă).
Embrionul începe să capete câteva caracteristici umane, cum ar fi mâinile şi picioarele în faţa corpului, urechile strămutate în lateral pentru a ajunge la poziţia lor finală, apar nările pe nasul său mic şi cerul gurii. Două sfârcuri minuscule … şi mai presus de toate, omuleţul are acum degete la mâini şi picioare. Nu mai arată ca o broască!

 • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 11 de sarcină

Săptămâna 12


În această săptămână, copilul tău are dimensiunea unei prune mari: cântăreşte aproximativ 7 grame şi măsoară aproximativ 6,5 cm. Majoritatea organelor interne sunt deja la locul mor, în ciuda faptului că acestea sunt încă în curs de dezvoltare şi ar trebui să crească foarte mult. Sistemul digestiv al bebeluşului începe să exercite mişcări de contracţie, care vor fi necesare pentru a putea mânca. Iar măduva osoasă începe deja să producă celulele albe din sânge (limfocite, neutrofile, etc.).
Glanda hipofiză (partea interioară a creierului) începe să producă hormoni sexuali care îi vor permite în viitor să aibă propriii copii.

 • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 12 de sarcină
 • CITEȘTE pe următoarele pagini despre AL DOILEA și AL TREILEA trimestru de sarcină
ÎnapoiPagina 1 din 3
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()