Calendar de sarcină. Cum se dezvoltă și cum arată copilul

Mihaela Călin
calendar de sarcină
Evoluția sarcinii trebuie urmărită de medicul specialist.

Nu-i aşa că ai vrea să ai o micuţă cameră video în interiorul uterului ca să vezi ce face bebelușul tău în fiecare zi? Până se va inventa o astfel de cameră, te invităm să-ţi urmăreşti micuţul săptămână de săptămână prin intermediul materialului nostru de mai jos, în care detaliem fiecare săptămână de sarcină. Vei avea un calendar de sarcină, un fel de ”bebe calendar” care să te ajute să te ghidezi de-a lungul săptămânilor de sarcină.

Calendar de sarcină. Trimestrul 1 de sarcină

Primul trimestru de sarcină este cel care îți va aduce cele mai mari provocări: hormonii își vor face de cap, vei avea probabil grețuri, te vei simți lipsită de energie și vei avea tot felul de temeri legate de sănătatea celui mic. Acesta este momentul în care, de fapt, prioritățile tale de viață se schimbă radical: de acum, sănătatea și binele copilului vor fi cele mai importante.

Primul trimestru se încheie odată cu săptămâna 12 de sarcină, iar atunci poți răsufla ușurată. Riscul de avort spontan se reduce semnificativ, grețurile pot să dispară și vei începe să te simți mai energică.

primul trimestru de sarcină
Primul trimestru de sarcină. Cum se dezvoltă fătul

Săptămâna 3 de sarcină

calendar de sarcină
Lichidul amniotic continuă să se acumuleze în jurul ghemului de celule și va deveni sacul amniotic

Aşteptat sau nu, faptul s-a produs: ai rămas însărcinată. Deşi este posibil să nu ştii asta încă. Miracolul vieţii a început. Şi spunem miracol pentru că transformarea de la o celulă până la copil este într-adevăr un miracol al naturii. E adevărat, un miracol foarte studiat, dar care nu poate fi încă reprodus. Este într-adevăr un fenomen complex şi fantastic în acelaşi timp.

În această săptămână, ovulul fertilizat (numit zigot) va fi divizat de mai multe ori pentru a deveni embrion. Atunci când începe să se dividă, se va numi blastocist (nu-ţi face griji cu privire la nume, deoarece ne vom referi de acum înainte la el ca fiind bebeluşul tău). Şi din momentul în care începe să se dividă blastocistul coboară din trunchiul uterului şi se implantează în mucoasa uterină. De aici începe o călătorie care va dura mai mult sau mai puţin de nouă luni.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 3 de sarcină

Săptămâna 4

săptămâna 4 de sarcină
Aceasta este perioada în care fătul este cel mai vulnerabil la tot ce ar putea interveni în dezvoltarea lui

În această săptămână, copilul are dimensiunea unei seminţe de mac. Mingea de celule care se dezvoltă (embrionul) şi-a terminat călătoria din tubul uterin şi a rămas în uter. După ce se instalează confortabil în camera sa de hotel, celulele copilului vor fi supuse unui număr mare de diviziuni continue. Dar doar jumătate din celule se vor dezvolta formând copilul, cealaltă jumătate va fi placenta.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 4 de sarcină

Prima lună de sarcină

Săptămâna 5

săptămâna 5 de sarcină
Acum începe să se dezvolte și tubul neural din care se vor forma creierul, măduva spinării și nervii din stratul ectoderm. Pentru dezvoltarea lor optimă e indicat acidul folic
Bebelușul

În această săptămână, bebeluşul tău arată mai degrabă ca un mormolc cu coadă mică decât ca o fiinţă umană. Este de aproximativ mărimea unui sâmbure de portocală. Sistemul circulator şi inima încep să se formeze. Este posibil ca, în cazul în care faci o ecografie în aceste zile, să poţi auzi o bătaie de inimă.
Şi ceea ce este foarte important este că a început deja să se dezvolte tubul neural. Acesta va ajunge să se transforme în creier şi măduva spinării. În această faza este foarte important consumul de acid folic pentru a evita probleme cum ar fi spina bifida (o malformaţie congenitală a coloanei vertebrale).

Mama

Deja ai toate simptomele de sarcină. Nu ţi-a venit ciclul, ai senzaţie de greaţă, sânii sunt umflaţi şi sensibili şi te simţi foarte obosită. Vrei testul final? Îţi poţi face un test de sarcină. Şi când ai confirmarea că eşti însărcinată … Felicitări! Te va invada un val de emoţii, care va trece prin fericire, frică, bucurie, frică, teroare … toate acestea sunt normale şi nu te vor lăsa pentru o vreme.

Când vei spune la restul lumii că eşti însărcinată? Atunci când tu şi partenerul tău decideţi să faceţi acest lucru. Nu contează ce spune altcineva, este decizia voastră. Multe cupluri preferă să aştepte un timp pentru a spune şi altora. Dar mulţi spun imediat. Poţi, de asemenea, să comunici vestea numai celui mai apropiat mediu familial. Deşi este mai mult decât posibil ca viitorii bunici să nu poată ţină acest mic secret (am spune că este imposibil pentru un bunic sau bunică să păstreze acest tip de secrete, deşi nu am găsit niciun studiu în acest sens).

  •  Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 5 de sarcină

Săptămâna 6

săptămâna 6 calendar de sarcină
Inimioara lui bate de 100-160 de ori pe minut – aproape de două ori mai repede decât a unui adult

În această săptămână există multe veşti bune. Obrajii, bărbia, ochii, urechile şi nasul încep deja să formeze ceea ce va fi faţa copilului tău preţios. Pe de altă parte, rinichii, ficatul şi plămânii au început deja să se dezvolte, iar inima sa bate cu peste 80 de bătăi pe minut. Acum, dimensiunea bebeluşului nu este mai mare de cea a unui mic şurub.

Sarcina la 6 săptămâni și 4 zile te va face să experimentezi simptomele de sarcină, cum ar fi greața și oboseala. Aproximativ 70% dintre femeile însărcinate experimentează grețuri de dimineață, care sunt mai intense în primul trimestru. Poți simți înțepături sau durere în sâni, din cauza tensiunii arteriale ridicate. Corpul tău se pregătește să alăpteze.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 6 de sarcină

Săptămâna 7

Pe măsură ce uterul crește în dimensiuni, presează vezica urinară și aste te va face să mergi mai des la baie

În a 7-a săptămână de sarcină bebeluşul are dimensiunile unei afine, adică este de aproximativ zece mii de ori mai mare decât în momentul concepţiei. Cea mai mare parte a dezvoltării are loc la cap în această săptămână, cu o creştere neuronală care depăşeşte 100 de neuroni pe minut. Gura şi limba bebeluşului sunt deja la locul lor. Braţele şi picioarele prind formă, deşi nu au încă degete. Rinichii se pregătesc pentru activitatea normală.

Un embrion la 7 săptămâni are mărimea unei coacăze, cu aproximativ 1,2 cm. Practic și-a dublat mărimea față de săptămâna anterioară.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 7 de sarcină

Săptămâna 8

În creierul fătului, celulele nervoase se conectează între ele, formând un sistem nervos primitiv

În această săptămână copilul se dezvoltă într-un ritm care este cu adevărat uimitor. El creşte de ordinea unui milimetru pe zi. De fapt, în această săptămâna este deja de dimensiunea unui frunct mai mare de zmeură.
Cu fiecare zi, seamănă mai puţin cu o reptilă (deşi are încă degetele de la mâini şi de la picioare lipite, precum broaştele, iar coada nu a dispărut în totalitate). Acum se dezvoltă buzele, nasul şi pleoapele.

Inima sa bate într-un ritm foarte rapid (140-150 bătăi pe minut), la o rată de aproximativ două ori mai mare decât cea a unui adult normal. Şi deja are mişcări spontane, deşi mici, cu trunchiul şi mici schiţări din braţe şi picioare. Dar, încă nu poţi simţi asta.

Ecografie la 8 săptămâni de sarcină

La 8 săptămâni se poate auzi inima bebelușului la ecografie, dar nu fii dezamăgită dacă nu se întâmplă acest lucru. De cele mai multe ori la sfârșitul primului trimestru bătăile inimii se aud cel mai bine. Până la 8 săptămâni ochișorii bebelușului rămân închiși pentru a fi protejați. De asemenea, i se formează și pumnii, iar organele genital externe pot fi văzute la ecografie. Este momentul când ai putea să afli ce sex are copilul tău.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 8 de sarcină

Luna a 2-a de sarcină

Sfaturi pentru a luna a doua de sarcină

Gravida în 2 luni poze cu ecografia
Gravida în 2 luni poze cu ecografia
  • Când ajunge sarcina la 2 luni trebuie să încerci să mănânci cât mai echilibrat. Trebuie să-i furnizezi copilului tău toate elementele nutritive de care are nevoie, fără a lua prea mult în greutate.
  • Bea apă suficientă pentru a evita deshidratarea.
  • Burtica la 8 săptămâni de sarcină poate începe să se vadă și trebuie să te pregătești să dai vestea cea mare celor din jur.
  • Trebuie să-ți programezi prima ecografie – un moment magic, de o intensitate deosebită, care se desfășoară în general între a 11-a și a 13-a săptămână.

Săptămâna 9

calendar de sarcină săptămâna 10
Organele genitale externe au apărut, dar poți afla cu certitudine sexul lui abia peste câteva săptămâni

În această săptămână, bebeluşul are dimensiunea unei măsline. Micuţii săi muşchi încep să se formeze. Suntem siguri că încă nu ai simţit nimic, e imposibil, deci nu dispera. Este mai mult decât posibil ca, la următoarea ecografie, să poţi vedea şi auzi bătăile inimii cu ajutorul undelor sonore doppler (complet inofensive pentru copil).

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 9 de sarcină

Săptămâna 10

Bebelușul poate face mișcări din articulații

În această săptămână, bebeluşul cântăreşte aproximativ 2 grame şi măsoară aproximativ 4 cm. Este cât o prună. La picioare îi apar mici breşe, care în câteva săptămâni se vor transforma în genunchi şi glezne. În interiorul gurii, sub linia gingiilor, încep să se dezvolte dinţii de lapte. I se dezvoltă stomacul şi rinichii, care încep să lucreze. Produce deja sucuri digestive şi urină, iar în cazul băieţilor, testiculele lor produc deja testosteron. –

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 10 de sarcină

Săptămâna 11

Sarcina la 11 săptămâni, poze. Acum te vei simți mai plină de energie, iar grețurile matinale se vor fi diminuat

În această săptămână, bebeluşul tău va măsura în jur de 6,5 cm şi va cântări 4 grame. A fost destul de ocupat în această săptămână: i s-au dezvoltat foliculii de păr, dar şi unghiile şi ovarele (în cazul în care bebeluşul tău este fetiţă).

Embrionul începe să capete câteva caracteristici umane, cum ar fi mâinile şi picioarele în faţa corpului, urechile strămutate în lateral pentru a ajunge la poziţia lor finală, apar nările pe nasul său mic şi cerul gurii. Două sfârcuri minuscule … şi mai presus de toate, omuleţul are acum degete la mâini şi picioare. Nu mai arată ca o broască!

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 11 de sarcină

Săptămâna 12

 Ochii, care s-au format inițial pe lateralele capului, încep să se apropie

În această săptămână, copilul tău are dimensiunea unei prune mari: cântăreşte aproximativ 7 grame şi măsoară aproximativ 6,5 cm. Majoritatea organelor interne sunt deja la locul mor, în ciuda faptului că acestea sunt încă în curs de dezvoltare şi ar trebui să crească foarte mult.

Sistemul digestiv al bebeluşului începe să exercite mişcări de contracţie, care vor fi necesare pentru a putea mânca. Iar măduva osoasă începe deja să producă celulele albe din sânge (limfocite, neutrofile, etc.).

Glanda hipofiză (partea interioară a creierului) începe să producă hormoni sexuali care îi vor permite în viitor să aibă propriii copii.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 12 de sarcină

Calendar de sarcină. Trimestrul 2 de sarcină

Între săptămânile 13 și săptămâna 26 ești în al doilea trimestru de sarcină. Fătul trece printr-o serie de schimbări, începând cu faptul că va ajunge până la 30 cm. Va crește și în greutate, cântărind până la 500 de grame.

calendar de sarcină
Al doilea trimestru de sarcină. Cum se dezvoltă bebe în burtică

Sarcina la 3 luni

Săptămâna 13

Proteinele, fierul și calciul sunt cele trei nutriente de care ai nevoie în această perioadă ca fii sănătoasă și să ajuți la dezvoltarea copilului

Ce se întâmplă acolo? Se dezvoltă ceva? Da, şi cu suficientă viteză. În această săptămână încep să se formeze oase mici la braţe şi la picioare. Intestinele încep să se mişte, corzile vocale încep să se dezvolte …

Şi din moment ce îşi poate mişca puţin braţele şi picioarele, chiar dacă foarte neîndemânatic, copilul îşi poate duce degetul mare la gură. Minunat! Dacă te duci la un ecograf 4D şi ai noroc să-l vezi cu degetul mare în gură, suntem siguri că vei petrece zile întregi gândindu-te la el sau ea.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 13 de sarcină

Săptămâna 14

14 săptămâni de sarcină poze. Ficatul începe să producă bilă, semn că funcționează, iar splina – globule roșii

În această săptămână, copilul tău are dimensiunea pumnului. O altă noutate este că la sfârşitul acestei săptămâni tavanul cavităţii bucale (palatul) va fi complet format. Iar intestinele sale îşi încep activitatea: produc deja meconiu. Acesta este deşeul care va fi primul său scaun după naştere. De fapt, îl expulzează imediat după naştere sau în timpul naşterii.

De asemenea, se formează lanugo (părul corpului), care îl păstrează cald şi fericit. Nu-ţi face griji cu privire la naşterea unei maimuţe, deoarece în următoarele săptămâni un strat de grăsime sub piele va prelua acest rol şi unele fire de păr vor dispărea.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 14 de sarcină

Săptămâna 15

 Picioarele sunt mai lungi decât brațele și fătul își poate folosi articulațiile și fragmentele membrelor

În această săptămână te devastează hormonii de sarcină. O modalitate de a le face faţă este să te concentrezi pe tot ceea ce se întâmplă cu copilul şi cu dezvoltarea sa constantă şi surprinzătoare.

În această săptămână, bebeluşul va ajunge la o greutate de 45 de grame, o lungime de 12 cm, iar diametrul capului este de 29 mm. Lungimea femurului este de 18 mm.
În această săptămână, urechile s-au mutat de-o parte şi de alta a capului, iar ochii s-au mutat în faţă. Acum arată mai uman. În plus, poate mişca degetele mâinilor şi picioarelor şi poate efectua anumite mişcări pulmonare ca pregătire pentru viaţa din afara uterului.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 15 de sarcină

Săptămâna 16

Inima fătului pompează în această perioadă aproximativ 20 de litri de sânge și cantitatea va crește pe măsură ce fătul se dezvoltă

În această săptămână de sarcină, bebeluşul tău cântăreşte în jur de 70 de grame şi are o lungime de 12,5 cm. Diametrul capului este de 33 mm, iar lungimea femurului de 21 mm. Au început să se dezvolte oasele urechii, ceea ce indică faptul că, într-un timp foarte scurt, îţi poate auzi vocea şi se poate obişnui cu ea.

Între timp, muşchii corpului tău, byrmai ales cei din spate, câştigă volum şi putere pentru greutatea în creştere.

Totodată, se dezvoltă şi muşchii feţei bebeluşului. Acesta se poate strâmba sau încrunta şi se poate uita într-o parte. Şi ochii încep să-şi îndeplinească misiunea, făcând mici mişcări dintr-o parte în alta şi primind deja lumină (deşi pleoapele stau închise).

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 16 de sarcină

Săptămâna 17

Pe măsură ce burtica crește, centrul tău de greutate se schimbă, așa că uneori te poți simți nesigură pe picioare

Cu ce viteză uimitoare creşte copilul! În această săptămână, copilul are dimensiunea palmei, mai mult sau mai puţin: cântăreşte aproximativ 100 de grame, 16 cm lungime, diametrul capului de 36 mm şi o lungime a femurului de 24 mm.

Începe să se dezvolte grăsimea sub pielea copilului. Inima lui atinge între 140 şi 150 de bătăi pe minut (de două ori mai mult decât un adult normal). Copilul învaţă două activităţi foarte importante în acest moment: suptul şi înghiţitul (lichid amniotic, nu mâncare).

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 17 de sarcină

Sarcina la 4 luni

Săptămâna 18

 Creșterea apetitului – și în special a poftelor – e destul de obișnuită în perioada aceasta

În această săptămână, bebeluşul ar trebui să cântărească aproximativ 140 de grame, să măsoare aproximativ 16 cm, să aibă un diametru al capului de aprox. 40 mm şi o lungime a femurului de aproximativ 27 mm.

Acum este în stare să facă o serie de mişcări incredibile: răsuciri, mişcări circulare, şuturi şi lovituri în burtă. Pe de altă parte, acum învaţă cum să caşte şi o abilitate incredibilă – sughiţul. Merită menţionat faptul că mai mult sau mai puţin în această săptămână dezvoltă un set unic de amprente digitale.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 18 de sarcină

Săptămâna 19

Pielea lui este acoperită cu o substanță alb-cenușie, de consistență grasă, care împiedică pielea să se stafidească în lichidul amniotic

Copilul cântăreşte deja aproximativ 190 de grame, 20,5 cm lungime, diametrul capului este de aproximativ 43 de milimetri şi lungimea femurului este de 31 mm.

În această săptămână pielea copilului se acoperă cu o grăsime albă, numită vernix caseoasa. Rolul acestui strat de grăsime este de a proteja bebeluşul de lichidul amniotic (fără el, pielea lui ar fi încreţită ca a noastră atunci când stăm mult timp în apă).

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 19 de sarcină

Săptămâna 20

 Fundul uterului este acum la nivelul ombilicului și este posibil să fi luat în greutate aproximativ 5 kilograme

Curiozitatea te omoară? Vrei să ştii dacă în burtica ta se află un băiat sau o fată? Acum a sosit timpul. Dacă bebeluşul este fetiţă, uterul ei este complet dezvoltat, iar ovarele mici conţin deja aproximativ 7 milioane de ovule primitive. Dacă bebeluşul este băiat, testiculele sale vor începe să coboare din abdomen spre scrot.

Şi nu uita: bebeluşul tău devine tot mai mare. Acum cântăreşte în jur de 240 de grame, măsoară aproximativ 20,5 cm, are diametrul capului de aproximativ 46 mm şi o lungime a femurului de aproximativ 34 mm. El are încă mult spaţiu liber în burtă pentru a continua să crească. În acest moment profită de tot spaţiul liber pentru a face întoarceri, fără să se oprească. Şi simţi o mică gâdilătură atunci când se mişcă. –

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 20 de sarcină

Săptămâna 21

Fătul are acum gene și sprâncene, iar dacă ai fetiță, atunci vaginul ei a început să formeze

Care este mărimea bebeluşului tău în această săptămână? Ei bine, este cam cât o banană. Şi, vorbind de banane, ar trebui să mănânci banane în această săptămână … este foarte posibil ca bebeluşul să savureze aroma! Acest lucru se datorează faptului că începe să înghită zilnic un pic de lichid amniotic şi poate gusta tot ceea ce mănânci şi bei.

I se dezvoltă mai bine sensibilitatea gustativă. În plus, bebeluşul exersează toate sincronizările necesare pentru ca în viitor să mănânce în afara uterului.

Apropo, unele studii sugerează că bebeluşul poate dezvolta simţul gustului în funcţie de ceea ce mănânci în timpul sarcinii. Aşa că ai putea să începi să te obişnuieşti cu o dietă sănătoasă şi echilibrată formată din legume, peşte etc. Deci ai reţinut: mai puţine dulciuri şi mai mult peşte.

Greutatea bebeluşului în această săptămână va fi de aproximativ 300 de grame, va avea diametrul capului de aproximativ 50 mm, o lungime a femurului de 36 mm şi o lungime de 25 cm.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 21 de sarcină

Luna a 5-a de sarcină

Săptămâna 22

Burtica la 5 luni. În abdomenul fătului se dezvoltă încet și sigur pancreasul – esențial în producerea unui hormon important

În această săptămână, bebeluşul cântăreşte aproximativ 360 de grame, diametrul capului este de aproximativ 53 de mm, lungimea femurului este de 40 mm şi lungimea sa de 25 cm.

Micuţul tău are deja sprâncene, gene şi chiar un pic de păr pe cap. Deja poate distinge lumina şi întunericul, îţi aude vocea, bătăile inimii şi zgomotele stomacului. Dar şi zumzetul sângelui, care curge prin corpul tău. Şi pe măsură ce creierul şi legăturile sale nervoase continuă să se dezvolte, va avea parte în curând de un simţ nou şi uimitor: atingerea.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 22 de sarcină

Săptămâna 23

Circulația lentă în membrele inferioare, combinată cu schimbările din sânge, poate duce la retenția apei, ceea ce are ca rezultat edemele (umflături)

Cu o greutate de aproximativ 430 de grame, un diametru al capului de 56 mm, o lungime de femur de 42 mm şi o înălţime de 27,5 cm, bebeluşul tău este pe cale să sufere unele mici modificări.

La sfârşitul lunii va cântări aproximativ dublu faţă de cât cântăreşte acum. În acest moment, organele şi oasele copilului sunt vizibile prin pielea subţire şi transparentă, care are o nuanţă roşiatică.

Această culoare se explică prin faptul că se pot vedea venele şi arterele. De îndată ce depozitele de grăsime de sub piele sunt finalizate, pielea va înceta să mai fie transparentă.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 23 de sarcină

Săptămâna 24

Fătului i se dezvoltă papilele gustative


În această săptămână, bebeluşul tău are aproximativ 27,5 cm, cântăreşte aproximativ 500 de grame, are un diametru al capului de aproximativ 59 mm şi o lungime a femurului de aproximativ 45 mm.

O mare parte din creşterea greutăţii provine din acumularea de grăsime şi din creşterea organelor, a oaselor şi a muşchiilor. Simţul auzului îi este mai clar în fiecare zi.

Copilul este capabil să audă zgomote puternice, de la lătratul unui câine până la zgomotul produs de un ciocan. Pe de altă parte, deja i s-au dezvoltat aproape complet genele, sprâncenele şi părul. Şi dacă vorbim despre păr, acesta este încă alb, pentru că nu a fost încă pigmentat.

Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 24 de sarcină

Săptămâna 25

Fătul și-a schimbat însă înfățișarea pentru că sub pielea lui a început să se acumuleze grăsime

În această săptămână, bebeluşul se dezvoltă şi creşte într-un ritm alert, ajungând acum să cântărească aproximativ 600 de grame, având un diametru al capului de 62 de mm, o lungime a femurului de 47 de mm şi o lungime de 30 de cm.

Capilarele se formează sub piele, fiind pline cu sânge. La sfârşitul acestei săptămâni, plămânii pot obţine funcţionalitatea schimbului de oxigen-dioxid de carbon. Da, plămânii nu sunt încă formaţi pe deplin, dar au început deja să dezvolte surfactant, substanţa care împiedică lipirea săculeţilor de aer şi permite plămânilor să funcţioneze normal. Şi, vorbind de respiraţie, nasul mic al bebeluşului este pregătit şi începe să se deschidă. Iar corzile vocale se pregătesc să strige, mai mult decât îţi vei dori, în câteva săptămâni.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 25 de sarcină

Sarcina la 6 luni

Săptămâna 26

Rețeaua nervoasă din urechea fătului este mult mai dezvoltată și mai sensibilă. Acum, el poate auzi vocea ta și a partenerului tău

Ce face copilul tău în această săptămână? Creşte – este răspunsul. Acum are o greutate de 700 de grame, un diametru al capului de 65 de mm, o lungime a femurului de 50 de mm şi o lungime de aproximativ 30 de cm.

În această săptămână, ochii lui încep să se deschidă. Până acum pleoapele au fost închise, dar acum a venit timpul să se le deschidă. Nu are prea multe de văzut în interiorul burţii, cu excepţia unui singur lucru, demn de toată atenţia: poate vedea lumina prin burtă. Şi, de asemenea, este capabil să audă zgomote puternice. În această săptămână este posibil să începi să observi o creştere a activităţii fetale. Toate acestea datorită creierul său, care este din ce în ce mai dezvoltat şi îi permite să genereze mai multe răspunsuri.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 26 de sarcină

Săptămâna 27


Pentru că numărul de neuroni este în continuă creștere, creierul bebelușului este mult mai activ.

Cum stă copilul tău cu statistica în această săptămâna? Bebeluşul are o greutate de 800 de grame, diametrul capului de 67 de mm, lungimea femurului este de aproximativ 52 de mm şi are o lungime de 32,5 cm.

După cum poţi vedea, este de aproape 3-4 ori mai mare decât era în săptămâna a 12-a. În această săptămână primeşti una dintre cele mai importante vești: copilul tău îţi poate recunoaşte vocea! Deci poţi să-i cânţi şi să-i vorbeşti cât vrei burticii. Multe studii indică faptul că vocea mamei este „impregnată” în copil, în interiorul uterului. Vorbeşte cu puiul tău şi iubeşte-l.

Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 27 de sarcină

Săptămâna 28

Burta la 6 luni de sarcină. Bebelușul poate clipi și sesiza lumina puternică, dar văzul încă nu s-a dezvoltat complet

În această săptămână, copilul începe să se aşeze cu capul în jos, în poziţia corectă pentru naştere. Greutatea sa este acum de aproximativ 900 de grame, diametrul capului este de aproximativ 70 de mm, lungimea femurului de aproximativ 54 de mm, iar dimensiunea sa este de 32,5 cm.

Copilul îşi petrece toată ziua învăţând şi dezvoltându-şi noi abilităţi, cum ar fi clipitul, tusea, sughiţul, suptul … şi deja începe să practice respiraţia! Copilul poate chiar să şi doarmă. Este vorba de somnul rem (faza cu mişcarea rapidă a ochilor). Iar această etapă ne arată un lucru în acest moment: copilul visează. Ce poate să viseze? –

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 28 de sarcină

Calendar de sarcină. Trimestrul 3 de sarcină

calendar de sarcină
Al treile trimestru de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Săptămâna 29

Ca să acoperi necesarul nutrițional al bebelușului, ai nevoie de multe proteine, vitamina C, acid folic și fier

Cum creşte copilul tău drag în această săptămână? Acum, bebeluşul cântăreşte aproape 1 kg, are o lungime de aproximativ 35 de cm, diametrul capului este de 72 de mm, iar lungimea femurului ajunge la 56 de mm.

În ciuda faptului că, proporţional, a crescut foarte de mult, totuşi el trebuie să mai crească puţin. În următoarele unsprezece săptămâni el va creşte până la dublarea sau triplarea greutăţii curente. Şi, pe măsură ce creşte, spaţiul din uter este din ce în ce mai mic. Vei observa că îţi va da mai puţine şuturi şi coate.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 29 de sarcină

Săptămâna 30

Ligamentele tale sunt mai moi din cauza schimbărilor hormonale, așa că încheieturile au de suferit, contribuind la pierderea echilibrului

În această săptămână, creşterea volumului uterului tău este o dovadă clară că bebeluşul creşte zilnic. Acum are o greutate de 1,175 kg, un diametru al capului de 58 de mm, o lungime a femurului de 58 de mm şi o înălţime de aproximativ 35 de cm.

Creierul său este cel care se dezvoltă zilnic şi care începe să arate ca un creier adult, cu canalele şi circumvoluțiunile sale caracteristice. Şi, acum, că micul nostru intelectual a învăţat să-şi regleze temperatura propriului corp, va începe să scape de lanugo. Îţi aminteşti acel păr alb şi fin care l-a încălzit până acum.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 30 de sarcină

Sarcina la 7 luni

Săptămâna 31

Fătul își poate întoarce capul dintr-o parte în alta, iar brațele, picioarele și trupul sunt mai dolofane datorită grăsimii acumulate sub piele

Cu o greutate de 1350 de kg, un diametru al capului de 77 de mm, o lungime a femurului de 60 de mm şi o lungime de 37,5 cm, bebeluşul se apropie rapid de dimensiunea pe care o va avea în momentul naşterii.

De asemenea, în această perioadă conexiunile neuronale din creier cresc rapid (de ordinul milioanelor de conexiuni). În creier se dezvoltă părţile funcţionale, responsabile cu prelucrarea informaţiilor: urmărirea luminii şi semnele percepţiei, cu cele cinci simţuri.

În legătură cu alte aspecte, care se dezvoltă acum la bebeluş, merită să amintim de perioadele de somn, pentru că cest lucru te va stresa în curând. Aşa că, probabil, vei începe să constaţi că bebeluşul tău are momente de veghe (când se mişcă) şi momente de somn (când abia se mişcă sau te deranjează).

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 31 de sarcină

Săptămâna 32

Bebelușul re unghiuțe la degetele de la mâini și de la picioare și păr adevărat


Ce mai face copilul tău? În această săptămână se pregăteşte pentru marele său debut. Cântăreşte aproximativ 1,5 kilograme, diametrul capului este de aproximativ 80 de mm, lungimea femurului este de aproximativ 62 de mm şi are lungimea de 37,5 cm.

În aceste ultime săptămâni, copilul se dezvoltă şi practică anumite exerciţii şi abilităţi necesare pentru viaţa sa în afara uterului, cum ar fi înghiţitul şi respiraţia. Apropo, bebeluşul tău a reuşit să-şi sugă degetul. Un alt punct foarte important: cu fiecare zi, pielea lui este tot mai puţin transparentă, datorită faptului că începe să acumuleze grăsime sub ea.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 32 de sarcină

Săptămâna 33

În săptămâna 33 de sarcină s-ar putea să simți furnicături și chiar amorțeală în vârful degetelor, la încheieturi și în palme


În această săptămână, bebeluşul continuă să câştige în greutate. De asemenea, poate creşte câţiva centimetri în această săptămână. Greutatea aproximativă a bebeluşului tău este de 1,675 kg, diametrul capului este de 82 mm, lungimea femurului este de 64 mm şi lungimea este de 40 cm.

Cu bebeluşul înăuntrul uterului, nivelul lichidului amniotic a ajuns la apogeu, ceea ce explică de ce unele şuturi şi coate se simt mai puternic în aceste zile (există mai puţin lichid). Anticorpii tăi sunt transmişi copilului, în timp ce el continuă să-şi dezvolte propriul sistem imunitar. Odată ce micuţul tău va ieşi din uter, sistemul său imunitar va fi esenţial pentru îndepărtarea viruşiilor, bacteriilor şi altor germeni.

Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 33 de sarcină

Săptămâna 34

Probabil că de săptămâna 34 de sarcină s-a instalat din nou oboseala, deși nu mai ai acea senzație de sfârșeală pe care ai avut-o în primul trimestru


În această săptămână, copilul are câteva achiziții noi. Greutatea sa este în jur de 1,825 kg, diametrul capului este de 84 de mm, lungimea femurului este de 66 de mm şi lungimea sa de aproximativ 40 de cm.

Vernixul, stratul alb care protejează pielea copilului, este din ce în ce mai gros. La băieţi, testiculele încep să se deplaseze pe sub abdomen până la destinaţia lor finală, în scrot.

În ciuda faptului că aproximativ 3-4% dintre bebeluşii de sex masculin se nasc cu testiculele necoborâte, nu este cazul să-ţi faci griji. Se va rezolva. Unghiile de la mâini şi de la picioare sunt la locul lor şi se pregătesc pentru o viitoare manichiură după naştere.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 34 de sarcină

Sarcina la 8 luni

Săptămâna 35

La 35 de săptămâni cea mai mare dezvoltare o are creierul


În aceste zile copilul tău continuă să crească. Şi chiar cu multă viteză. Săptămâna aceasta va cântări în jur de 2,1 kg, va măsura aproximativ 42,5 cm, diametrul capului va fi de aproximativ 86 de mm, iar lungimea femurului de 67 de mm.

Organul care suferă mai mult decât o adevărată revoluţie în termeni de creştere este creierul. Partea exterioară a capului rămâne moale pentru a permite o trecere mai uşoară prin canalul vaginal.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 35 de sarcină

Săptămâna 36 în acest calendar de sarcină

La 36 de săptămâni de sarcină bebelușul are peste 2 kg


Durerea de spate te omoară? Un truc: încearcă să te concentrezi pe copilul tău, care acum cântăreşte aproximativ 2,1 kg, are 42,5 cm lungime, diametrul capului său este de aproximativ 86 de mm, iar lungimea femurului este mai mică sau egală cu 67 de mm.

Oasele şi cartilajele moi îi vor permite o călătorie sigură şi confortabilă prin „uşa de ieşire”. Majoritatea sistemelor lui (mişcarea, muşchii, sistemul nervos …) sunt gata pentru naştere, chiar dacă sistemul digestiv va începe să funcţioneze pentru prima dată când mama îl pune pentru prima oară la sân sau când primeşte primul biberon cu lapte.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 36 de sarcină

Săptămâna 37

La 37 de săptămâni de sarcină bebelușul nu prea mai are loc în burtica mamei


Felicitări! În cursul acestei săptămâni, copilul tău este în mod oficial considerat un copil la termen, chiar dacă mai sunt mai mult sau mai puţin de trei săptămâni până la naştere. Acest lucru nu înseamnă că bebeluşul încetează să mai crească (de fapt chiar va continua să crească).

Jumătate dintre copii cântăresc acum aproximativ 2,35 kg, vor avea un diametru al capului de aproximativ 90 de mm, o lungime a femurului de aproximativ 70 de mm şi o lungime de aproximativ 45 de cm. Toate acestea fac ca bebeluşul să înceapă să fie puţin înghesuit în uter, astfel încât vei observa că nu prea mai loveşte.

Probabil vei observa că încearcă să se întindă, să se învârtă şi să se mişte în cerc. În momentul de faţă, bebeluşul repetă pentru marele debut, inhalând şi expirând lichidul amniotic. Este un exerciţiu foarte important pentru antrenarea plămânilor. De asemenea, ar trebui să-şi sugă degetul, să clipească şi mai ales să se mişte de pe-o parte pe alta.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 37 de sarcină

Sarcina la 9 luni

Săptămâna 38

La 38 de săptămâni de sarcină se mai produc încă mici schimbări


În această săptămână, bebeluşul tău nu mai este aşa de mic. Are o greutate de aproximativ 2,5 kg, diametrul capului de 92 de mm, lungimea femurului de 71 de mm şi o înălţime de 45 de cm.

Dezvoltarea fătului este aproape finalizată, dar bebeluşul trebuie să îndeplinească anumite sarcini până în momentul în care îşi face apariţia în lume.

Acum produce mai mult surfactant, o substanţă care tapetează interiorul plămânilor şi care împiedică lipirea plămânilor odată ce copilul începe să respire. Majoritatea schimbărilor din această săptămână sunt mici detalii, care au de fapt o mare importanţă.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 38 de sarcină

Săptămâna 39

La 39 de săptămâni de sarcină bebelușul este dezvoltat pe deplin


Copilul tău este gata să vină pe lume! Acum merge mai departe şi continuă să acumuleze grăsime, care să-i ţină cald după naştere.

Este foarte probabil că cântărească aproximativ 3,2 kg, înălţimea este de aproximativ 51 de centimetri, echivalentul unui mic pepene verde. Băieţii au tendinţa de a fi mai grăsuţi decât fetele.

Organele sale sunt pe deplin dezvoltate şi, pentru că a luat în greutate, au dispărut toate micile riduri şi pliurile pe care le avea pe piele.

În ciuda faptului că este deja foarte strâmtorat în burtica ta, va rămâne activ până la momentul naşterii. Dacă observi o diminuare a activităţii sale, adresează-te medicului, deoarece acest lucru ar putea indica faptul că există o problemă.

  • Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 39 de sarcină

Săptămâna 40

săptămâna 40 de sarcină
La 40 de săptămâni de sarcină bebelușul se pregătește de marea întâlnire


Felicitări! La patruzeci de săptămâni eşti în ultima săptămână de sarcină. Copilul cântăreşte probabil aproximativ 3,3 kg, diametrul capului este de 95 de mm, lungimea femurului este de 75 de mm şi are o lungime de 51 de cm.

Oasele craniului bebeluşului nu s-au îmbinat încă (pentru a facilita trecerea prin canalul vaginal). Acum are destulă grăsime sub piele, care ar putea să-i menţină temperatura corporală în afara uterului.

Placenta continuă să-i furnizeze bebeluşului anticorpii necesari pentru combaterea infecţiilor în primele şase luni de viaţă. De asemenea, dacă îţi vei alăpta bebeluşul, sistemul lui imunitar va fi întărit datorită anticorpilor din laptele matern.

Citește AICI mai multe informații despre săptămâna 40 de sarcină

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa