Săptămâna 10 de sarcină

Bebelușul tău a trecut de la statutul de embrion la cel de făt, iar tu ai intrat oficial în luna 3 de sarcină.

Cum se dezvoltă bebelușul

Cum se dezvoltă fătul la 10 săptămâni

Deși în acest moment are încă dimensiuni reduse (puțin peste 3 centimetri și 5 grame), de acum înainte bebelușul va crește și va lua în greutate. Tot acum începe perioada fetală, când organele și țesuturile se dezvoltă într-un ritm rapid.

El înghite lichid și lovește cu putere. Organele vitale – rinichii, intestinele, creierul și ficatul (care acum fabrică celule roșii) – sunt la locul lor și încep să funcționeze, chiar dacă dezvoltarea lor va continua pe tot parcursul sarcinii.

Dacă te-ai putea uita în interiorul uterului, ai descoperi câteva detalii: pe degetele de la mâini și de la picioare au apărut unghiuțele și pe creștetul copilului a crescut puful.

Acum, bebelușul poate face mișcări din articulații. Mânuțele sunt apropiate peste piept, iar piciorușele sunt destul de lungi încât să se întâlnească. Coloana vertebrală este vizibilă prin pielea translucidă, iar nervii spinali se împrăștie din măduva spinării.

Fruntea este bombată, deoarece creierul este așezat în fața capului, care acum măsoară jumătate din lungimea corpului. În următoarele 2-3 săptămâni, dimensiunile copilului se vor dubla.

Cum se schimbă viața ta

Corpul femeii la 10 săptămâni de sarcină

În săptămâna 10 de sarcină ești însărcinată în 3 luni, însă în primul trimestru de sarcină.

La următorul control prenatal, vei putea auzi bătăile inimii cu ajutorul ecografiei Doppler. Ritmul seamănă cu al unui tunet sau galop de cal și momentul în care-l auzi pentru prima dată este foarte emoționant.

Înainte să rămâi însărcinată, uterul tău avea dimensiunile unei pere. Săptămâna aceasta e cât un grepfruit. Chiar dacă încă nu ai nevoie de haine de gravidă, îmbrăcămintea pe care ai purtat-o înainte de sarcină a devenit inconfortabilă, iar sânii plesnesc în sutien.

Talia ți s-a îngroșat (din cauza greutății acumulate sau din cauza balonării). Ca să te simți mai bine, poartă pantaloni cu bandă elastică în talie și cămăși mai largi.

În funcție de tonusul tău muscular, poți participa la multe activități în timpul sarcinii. Înotul și plimbările sunt cele mai bune alegeri pentru întreaga perioadă de sarcină. Mișcarea oferă musculaturii tonus, putere și rezistență. Acestea sunt cele trei calități care te vor ajuta să porți greutatea pe care o acumulezi în timpul sarcinii, să te pregătești pentru stresul fizic al travaliului și sa revii mai ușor în formă după naștere.

Sarcina la 10 săptămâni și corpul tău

Vene vizibile

În săptămâna 10 de sarcină vei observa că pe corpul tău apar niște mici linii albastre. Nu te teme! Sunt venele care devin mult mai vizibile pentru că volumul mediu de sânge din corpul tău crește cu 50% în perioada sarcinii. Venele trebuie să se adapteze la această nouă situație. Le vei observa mult mai bine mai ales dacă ai pielea foarte albă.

Constipația

Până la finalul primului trimestru de sarcină vei avea probleme cu constipația din cauza schimbărilor hormonale care au loc în organismul tău. Rezolvarea problemei vine din alegerea unor alimente care să ușureze tranzitul intestinal. Încearcă să consumi cât mai multe fructe și legume proaspete, să te hidratezi corect. În plus, poți încercă să faci mai multă mișcare.

Salivă în exces

Vei simți că salivezi în exces mai ales atunci când te simți amețită. Ca să scapi de această neplăcere poți bea mai multă apă, să sugi o bomboană sau poți să mesteci gumă. După primul trimestru de sarcină salivarea în exces nu va mai fi o problema.

Scurgeri vaginale

În timpul sarcinii, mai ales spre sfârșitul primului trimestru, vor apărea scurgeri vaginale mai abundente, din cauza estrogenului produs în exces de organism. Dacă este fără miros, cu aspect alb-lăptos nu trebuie să îți faci probleme. În cazul începe să aibă un miros ciudat sau i se schimbă culoarea și textură mergi la medic.

Schimbări bruște de dispoziție

În această perioadă te încearcă tot felul de emoții. Treci de la extaz la tristețe în fiecare zi, de mai multe ori pe zi. Nu trebuie să te impacientezi pentru că în timpul sarcinii aceste schimbări de dispoziție sunt normale. Treci printr-o experiență nouă, corpul produce mai mulți hormoni, nici nu dormi bine așa încât este firesc să ți se schimbe starea. Totuși, fii atentă la ce ți se întâmplă pentru că poate apărea depresia.

Greață și amețeli

Pentru multe gravide, senzația de greață se instalează la prima oră a dimineții și nu le părăsește cât e ziua de lungă. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci față onorabil primelor luni de sarcină.

  1. Mănâncă puțin și des.
  2. Bea cât mai multe lichide între mese și nu în timpul mesei.
  3. Odihnește-te cât mai des, dar nu imediat după ce ai mâncat.
  4. Evită locurile cu aer închis, miros greu de mâncare gătită, căldura excesivă. Aerisește camera în care stai cât mai des și ieși chiar tu la aer măcar o jumătate de oră pe zi.
  5. Încearcă remedii naturale impotriva greturilor.

Probleme cu somnul

În săptămâna 10 de sarcină se poate întâmpla să îți fie somn pe tot parcursul zilei, iar noaptea să stai trează fără să poți să închizi un ochi. Schimbările hormonale sunt de vină pentru toate aceste stări ciudate.

Pentru a putea dormi mai bine poți să încerci să:

  • Faci puțină mișcare;
  • Să mănânci cu minimum două ore înainte de culcare;
  • Să nu mai consumi băuturi cu cofeină, iar când se apropie ora de somn să bei cât mai puține lichide;
  • Fă un duș călduț seara pentru a te relaxa;
  • Nu te mai expune la ecrane cu două ore înainte de culcare;
  • Dacă nu poți adormi, caută să faci o activitate care să te obosească;
  • Încearcă să mergi la culcare în fiecare zi la aceeași oră;

Vise ciudate

În timpul sarcinii te încearcă tot felul de emoții, iar atunci când reușești să dormi creierul tău începe să le proceseze. Este normal să visezi tot felul de lucruri ciudate sau înspăimântătoare.

Dureri de cap

În timpul sarcinii durerile de cap apar din cauza schimbărilor hormonale, a lipsei somnului, a foamei și poate și a lipsei de cofeină, dacă ai renunțat la cafea. Dacă durerile de cap apar din când în când nu trebuie să te îngrijorezi. Spune-i medicului despre ele atunci când te supără zilnic sau când au o intensitate foarte mare.

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a ameliora durerile de cap:

  • Odihnește-te într-o cameră întunecată;
  • Folosește tehnici de meditație pentru a te relaxa;
  • Mănâncă ceva ușor;
  • Ia o pauză de la folosirea telefonului sau a altor ecrane;
  • Aplică pe frunte și gât comprese calde;
  • Întreabă medicul ce medicamente poți lua;

Iată care sunt infecțiile care apar cel mai des în această perioadă și ce poți face!

Ce trebuie să știi despre infecțiile urinare

Infecțiile tractului urinar sunt cele mai dese infecții bacteriene în timpul sarcinii. În mare, vinovat este nivelul mare de progesteron. Hormonii relaxează tractul urinar, ceea ce încetinește fluxul de urină, dându-le timp bacteriilor să se înmulțească.

O altă infecție apare când bacteriile intestinale ajung de la rect la uretră și apoi pătrund în tractul urinar, unde se înmulțesc. Uneori, pot cauza o infecție a vezicii urinare, numită cistită. Simptomele cistitei sunt: durere, disconfort sau arsură la urinare, urinare frecventă, durere în zona pelvisului. Urina poate avea o culoare mai închisă și miros urât.

E important să iei legătura cu medicul dacă crezi că ai o astfel de infecție. Netratată, cistita poate duce la infecțiile grave ale rinichilor, ceea ce duce la riscul unei nașteri premature.

Dacă se confirmă diagnosticul, medicul îți va prescrie antibioticele potrivite în timpul sarcinii. Chiar dacă simptomele dispar în câteva zile, tratamentul trebuie continuat așa cum ți-a indicat medicul!

Din păcate, bacteriile se pot înmulți în tractul urinar fără să dea simptome. La prima vizită prenatală, medicul îți va cere o mostră de urină pe care o va trimite la laborator. Dacă ai bacteriuria asimptomatică, atunci vei fi tratată cu antibiotice.

Vaginitele bacteriene din timpul sarcinii

Vaginita bacteriană este o infecție a tractului genital, cauzată de o bacterie care în mod normal trăiește în cantități mici în vaginul tău. Poate că nu ai simptome de vaginită bacteriană, dar dacă ai o scurgere lăptoasă albă sau gri, cu miros de pește (apare de obicei după contact sexual), mâncărimi și usturimi în zona vaginală și a vulvei, atunci mergi la medic. La fel de bine, cel puțin jumătate dintre femei nu au simptome, deși au această infecție.

Și vaginita bacteriană crește riscul unei nașteri premature sau ruperea prematură a membranelor. Medicul te va trata cu antibiotice dacă rezultatele analizelor confirmă diagnosticul de vaginită bacteriană.

Candidoza din timpul sarcinii

Candidoza apare la multe femei, mai ales la cele însărcinate. Ea este cauzată de fungi microscopici din familia Candida. Aproximativ o treime dintre femei au acești fungi în vagin, dar ei devin o problemă numai când se înmulțesc rapid.

Nivelul crescut de estrogen din timpul sarcinii face ca vaginul să producă mai mult glicogen, ceea ce ajută fungii să se înmulțească.

În mod normal, această infecție nu afectează dezvoltarea bebelușului, dar dacă o ai în timpul nașterii sunt șanse ca micuțul să o ia prin canalul vaginal. Dacă a luat-o, atunci îi vor apărea afte la guriță. Acestea nu sunt periculoase și se tratează ușor.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

O garderobă nouă

Probabil că a venit timpul să-ți înnoiești garderoba. Pe măsură ce sânii și talia se măresc, e mai bine să porți haine speciale. E indicat să cumperi un sutien pentru gravide din magazin (nu online), ca să-l poți proba. Alege unul cu cupe generoase, deoarece în următoarele luni, dacă ești la prima sarcină, e posibil să porți un sutien cu unu, două numele mai mari.

Revizuirea bugetului

Este momentul să îți faci niște calcule legate de ceea ce va însemna bebelușul pentru bugetul familiei. Pune pe hârtie costul analizelor și ecografiilor din timpul sarcinii, costurile legate de naștere (dacă alegi să naști la un spital privat), recoltarea de celule stem (dacă îți dorești să faci acest lucru), schimbările pe care trebuie să le aduci casei pentru a fi sigură pentru bebeluș.

Trebuie să iei în considerare că din momentul în care depui dosarul pentru indemnizația pentru creștere copil până în momentul în care vei primi banii vor trece între 2 și 3 luni, în funcție de județul în care locuiești. Vei încasa banii retroactiv din data în care ți s-a întrerupt contractul de muncă, între trebuie să ai o rezervă care să acopere acea perioadă.

Programează-te pentru analize

În săptămâna 10 este momentul în care trebuie să te programezi pentru a face ecografia de morfologie fetală împreună cu bi-testul (testul combinat sau dublu test). Dublu testul este folosit pentru descoperirea oricăror anormalii cromozomiale ce pot apărea la concepție, precum sindrom Down, sindrom Edwardsfibroză chistică, malformații cardiace, boala Tay Sacs sau spina bifida. Testul constă în corelarea nivelului anumitor hormoni specifici sarcinii (beta HCG, PAPP-A) din sângele matern cu anumiți parametri fetali ecografici (de ex. Translucența nucală) și clinici ai mamei (vârstă, înălțime, greutate, tensiune arterială, istoric medical etc.).

Ce trebuie să facă partenerul în săptămâna 10 de sarcină

Partenerul tău trebuie să fie deschis să discute cu tine despre orice. Este momentul potrivit pentru a lua o serie de decizii legate de sarcină, iar prima dintre ele este legată de modul în care anunțați că veți deveni părinți.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Nu simti inca, dar copilul tau poate da din manute si din picioruse. In aproximativ a 16-a saptamana este prima data cand mamicile simt miscarea. Daca nu este prima sarcina este posibil sa-l simti miscandu-se un pic mai devreme. Degetelele de la maini si picioare sunt vizibile, desi sunt inca lipite, iar unghiile nu s-au format complet. Incepand cu aceasta perioada bebelusul tau poate face pipi!

sfaturi

Sfaturi pentru sarcina: este foarte important ca pe toata durata sarcinii sa fii hidratata. Pe langa fluide mai poti consuma alimente delicioase cu un nivel ridicat de lichide cum ar fi pepenele galben sau pepenele rosu.

ce spun studiile
  • continua sa iei acid folic
  • gata cu alcoolul
  • incepe sa ai grija cum trebuie de tine
  • continua cu lectiile de yoga