Săptămâna 14 de sarcină

Săptămâna 14 de sarcină- Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii

În acest moment, fătul poate să întredeschidă ochii, se poate încrunta, poate urina și poate să-și sugă degetul. Datorită impulsurilor controlate de creier, el poate avea câteva expresii faciale.

Rinichii produc urină, care se elimină în lichidul amniotic care-l înconjoară – un proces pe care-l va continua până la naștere. Poate strânge pumnii și, dacă faci o ecografie în viitorul apropiat, îl poți vedea sugându-și degetul.

În acest moment, măsoară 9 centimetri (cât o lămâie) și cântărește aproximativ 42 de grame. Corpul se dezvoltă mai repede decât capul, care stă acum pe gâtul care se observă clar. Până la sfârșitul acestei săptămâni, brațele lui vor crește proporțional cu restul trupului (picioarele trebuie să se mai lungească).

În această perioadă începe să-i crească pe trup un perișor fin numit lanugo. Ficatul începe să producă bilă, semn că funcționează, iar splina – globule roșii. Deși încă nu-i simți mișcările, mânuțele și picioarele lui sunt mult mai flexibile și mai active.

Săptămâna 14 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Bine ai venit în al doilea trimestru! Energia ți-a revenit, sânii nu mai sunt la fel de sensibili și ai scăpat probabil și de senzația de greață. Dacă nu, ai răbdare! Teoretic, ar trebui să dispară în viitorul apropiat, deși sunt femei care au grețuri matinale încă o lună, două.

Din cauză că uterul a mai coborât spre zona pubiană, probabil că acum se vede burtica de gravidă. Asta este îmbucurător pentru tine și partener – aveți confirmarea că bebelușul crește în uterul tău.

Bucură-te de această perioadă minunată! E normal să-ți faci griji uneori, dar mai bine concentrează-te pe sănătatea ta și a copilului și ai încredere că totul va fi bine.

Sexul fătului

Fată, băiat sau… surpriză? Datorită ecografiilor, poți afla foarte simplu răspunsul. Dar ar trebui s-o faci? E un moment emoționat și se pare că numărul celor care vor să afle este aproximativ egal cu al celor care nu vor. Dacă faci parte din ultima categorie, anunță medicul și tehnicianul să nu ți-l spună accidental.

Avantajele aflării:

  • Multe femei susțin că după ce află sexul, între ea și bebeluș se creează o legătură și mai puternică.
  • Poți restrânge lista numelor.
  • Poți alege în cunoștință de cauză hăinuțele.

Avantajele așteptării:

  • Dacă pentru tine și partenerul tău nu contează sexul copilului, așteptarea nu va fi importantă
  • Tu, partenerul tău și familiile voastre veți avea o surpriză plăcută în ziua nașterii.
  • Dacă îți e indiferentă culoarea hăinuțelor sau a căruciorului, atunci le poți cumpăra când vrei.

Săptămâna 14 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Găsește o sală unde să practici exerciții prenatale. Dacă nu ai făcut-o încă, acum e momentul să începi să faci sport. Alătură-te unei echipe unde să te simți motivată. Multe femei descoperă astfel că practicarea unor astfel de exerciții este o modalitate minunată de a cunoaște și a sta de vorbă cu alte femei gravide.

Printre sporturile recomandate se află exercițiile în apă, yoga prenatală sau Pilates, plimbările în grup și cursurile de dans pentru gravide.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

   << Săptămâna 13                                                Săptămâna 15 >> 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()