Săptămâna 16 de sarcină

Săptămâna 16 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii

Pregătește-te pentru creșterea vizibilă a burticii! În următoarele săptămâni, fătul își va dubla greutatea și va adăuga centimetri buni la înălțime. Acum are dimensiunea unui avocado: 11 – 12 centimetri și 80 – 100 de grame.

Piciorușele sunt mai dezvoltate și-și ține capul mai bine. Acesta este mai dezvoltat, deși trăsăturile nu sunt încă foarte clare. La degetele de la picioare încep să apară unghiuțele.

Mai mult, inima fătului pompează în această perioadă aproximativ 20 de litri de sânge și cantitatea va crește pe măsură ce fătul se dezvoltă.

Săptămâna 16 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Acum, fundul uterului tău ajunge la jumătatea distanței dintre osul pubian și buric, iar ligamentele care-l susțin se subțiază și se întind pe măsură ce crește greutatea.

Probabil că în această perioadă te simți mult mai bine: au dispărut grețurile matinale, schimbările de dispoziție, iar pielea și ochii îți strălucesc.

În această perioadă, vei trăi unul dintre cele mai frumoase momente: vei simți mișcările fătului. În timp ce unele femei simt mișcările fetale pe la 16 săptămâni, multe își dau seama de ele abia la 18 săptămâni (dacă ești la prima sarcină, să nu te impacientezi dacă le simți abia pe la 20 de săptămâni).

Femeile au descris senzația ca pocnetul floricelelor de porumb, un peștișor care înoată, bătaia aripilor de fluture sau bolboroseala. Probabil că nu-ți vei da seama că e o mișcare a fătului dacă ai gaze sau îți e foame, dar odată ce le vei simți regulat, nu le vei mai confunda. Ai mai multe șanse să sesizezi primele mișcări dacă stai întinsă.

Greutatea acumulată în timpul sarcinii

Cât ar trebui să acumulezi

Dacă la debutul sarcinii ai avut o greutate normală, e în regulă să pui în acest trimestru între 5 și 7 kilograme (de-a lungul întregii sarcini – între 11 și 15 kilograme).

Medicul tău te-ar putea sfătui în legătură cu acest subiect în funcție de cum ai pornit sarcina – subponderală sau supraponderală – și dacă ai sarcină normală sau gemelară.

Cum poți ține greutatea sub control

În timpul celui de-al doilea trimestru, e indicat să consumi zilnic mai mult cu 340 de calorii decât în mod normal (nivelul de calorii depinde de greutatea ta și de activitatea pe care o prestezi).

Săptămâna 16 de sarcină. Dacă te îngrași prea mult:

Unele femei observă că iau mult prea repede în greutate. În această situație nu e indicat să treci la o dietă săracă în calorii sau să sari peste mese. Mai bine urmează aceste sfaturi:

  • Începe ziua cu un mic-dejun hrănitor care include proteine, carbohidrați, fibre și o cantitate mică de grăsimi.
  • Consumă legume, cereale integrale, carne slabă, produse lactate degresate. Evită mâncarea procesată, snacksurile și deserturile cu zahăr.
  • La gustări sunt recomandate brânza, iaurtul simplu și humusul, untul de arahide, morcovii și alte legume, sucurile proaspete de mere sau banane.
  • Bea apă în loc de sucuri sau cola. Apa minerală cu arome e delicioasă.
  • Cu aprobarea medicului, fă exerciții în mod regulat. Dacă ai probleme în alegerea unui sport, atunci mergi la sigur cu plimbările și cu înotul. 20 de minute de plimbare pe zi la prânz vor face diferența.

Dacă nu te îngrași suficient:

Unele femei se chinuie să adauge câteva zeci de grame. Iată câteva ponturi care le vor fi de folos:

  • Bea milk-shake în fiecare zi (adaugă suc proaspăt de fructe pentru vitamina C). Poți câștiga multe calorii și calciu din înghețată.
  • Consumă multe produse bogate în grăsimi sănătoase (avocado sau nuci).
  • Încearcă să mănânci fructe deshidratate. Nu sunt la fel de sățioase ca fructele proaspete, așa că vei avea tendința să mănânci mai multe, acumulând astfel calorii.
  • Între mese, ia gustări.
  • Amintește-ți că trebuie să iei în greutate atât pentru binele tău, cât și pentru al fătului. Dacă tot nu reușești să te îngrași sau ai tulburări alimentare, apelează la medic.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Plănuiește o întâlnire romantică. Odată cu venirea pe lume a copilului, tu și partenerul nu veți mai putea petrece la fel de mult timp împreună. Iată de ce  e grozavă o întâlnire romantică în acest moment.

Al doilea trimestru e perfect pentru o excursie (în al treilea trimestru te vei simți prea obosită ca să mai reziști la drum lung). Dacă nu puteți pleca din oraș, plănuiește ceva în orașul în care locuiți, ceva de care să vă bucurați amândoi. Chiar și un film și o cină contează!

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Acum copilul tau poate auzi sunetele din lumea exterioara. Poti sa incerci sa-i pui muzica burticii! Bebelusul are acum sprancene si gene, unghii la maini si la picioare si poate chiar sa-si suga degetul. Un strat fin si pufos de par, numit lanugo, protejeaza pielea delicata a bebelusului si ajuta si la pastrarea unei temperaturi constante in jurul sau. Lanugo dispare la cateva saptamani inainte de nastere, pentru ca atunci bebelusul aduna destula grasime pentru a-i tine cald!

sfaturi

Concentreaza-te pe…

Sanatatea sarcinii: Primesti nenumarate sfaturi? Te simti stresata? Si bebelusul tau iti poate impartasi starea. Stresul poate fi transmis bebelusului, asa ca ar trebui sa incerci sa gasesti metode de a scapa de el. Ai putea, pur si simplu, sa numeri pana la 10 si sa respiri adanc. Sau ai putea sa vorbesti despre problemele tale cu partenerul sau prietenii tai. Daca munca te streseaza, vorbeste cu seful tau sau cu persoana de la HR, ar trebui sa te poata ajuta.

ce spun studiile
  • fa o lista de intrebari pentru doctor/ moasa
  • cauta noi gustari sanatoase
  • nu uita sa bei multe lichide