Săptămâna 19 de sarcină

Ești în săptămâna 19 de sarcină acum și ți se pare că timpul trece foarte repede! În doar câteva luni, îți vei ține copilul în brațe și trebuie să ai grijă de tine ca totul să fie bine pentru amândoi. Dacă ești însărcinată în 19 săptămâni, înseamnă că te afli în luna a cincea de sarcină. Ești cam la jumătatea drumului! Iată la ce te poți aștepta în săptămâna 19 de sarcină:

Săptămâna 19 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

Copilul tău în vârstă de 19 săptămâni este acum de mărimea unui mango! Bebelușul a crescut semnificativ în dimensiune și greutate în fiecare săptămână și există noi recorduri în această acum: 15,3 cm- lungime și 240 g- greutate. 

Te-ai întrebat cum arată copilul tău în uter la 19 săptămâni de sarcină? Bebe a crescut foarte mult în ultimele săptămâni și exersează multe dintre funcțiile de care va avea nevoie odată nașterea.

Trupul bebelușului este acoperit de Vernix Caseosa- un strat ce seamănă cumva cu crema de brânză și servește la protejarea pielii delicate de uscarea și întărirea determinate de lichidul amniotic. Acest strat este alcătuit din lanugo, celule moarte ale pielii și uleiuri naturale din glandele bebelușului. Vernixul este eliminat înainte de naștere, dar poți vedea totuși o parte din el dacă nașterea se produce înainte de termen.

Poziția bebelușului în săptămâna 19 de sarcină

  • Aceasta este o etapă din sarcină plină de emoție, deoarce poți afla sexul viitorului tău copil.
  • Bebelușul a crescut suficient încât plămânii să înceapă să se formeze.
  • Pentru că este în atât de mult spațiu, copilul plutește în voie prin burtica ta. De cele mai multe ori, însă, capul bebelușului va fi sus, spre pieptul tău, cu picioarele extinzându-se până la fundul uterului.

Dezvoltarea fetală în săptămâna 19 de sarcină

Există o mulțime de lucruri interesante în timpul dezvoltării fetale a bebelușului tău de 19 săptămâni.

  • Apar primele fire de păr pe capul bebelușului, iar zonele creierului responsabile de simțuri — tactile, gustative, olfactive, vizuale și auditive — se dezvoltă rapid.
  • Sistemul reproducător se dezvoltă, de asemenea, rapid. Dacă vei avea o fată, uterul, vaginul și trompele uterine sunt deja la locul lor. Ovarele ei conțin și milioane de ouă subdezvoltate! Și dacă ai un băiat, organele genitale îi sunt încă în creștere, iar testiculele i s-au format deja.
  • Deoarece bebelușul tău a crescut destul de mult, ai putea începe să-i simți mișcările în interiorul corpului tău în săptămâna 19 de sarcină. Aceste mișcări nu vor fi încă prea puternice și ar putea să le simți ca pe niște aripi de fluture.
  • În săptămâna 19 de sarcină, bebelușul își dezvoltă și ciclul de somn. Asta înseamnă că vei începe să observi că bebelușul se mișcă mai mult în anumite momente ale zilei. Acesta este momentul în care copilul este treaz și… înoată.
  • Pielea bebelușului tău a fost translucidă până acum, permițând să se vadă vasele de sânge de dedesubt. Însă începând cu această săptămână, pielea bebelușului tău de 19 săptămâni va începe să devină mai pigmentată, determinând nuanța pielii micuțului tău.

Dezvoltarea senzorială ia avânt. Creierul se împarte acum în arii destinate auzului, gustului, mirosului, văzului și simțului tactil. Unii cercetători susțin că acum fătul ți-ar auzi vocea, așa că nu te sfii să citești cu voce tare, să-i vorbești sau să-i cânți cântecele vesele.

Cât despre dimensiuni, bebelușul măsoară 15 centimetri și cântărește aproximativ 240 de grame (cât un dovlecel). Mâinile și picioarele sunt proporționale cu restul corpului.

Săptămâna 19 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Ajunsă în săptămâna 19, te afli în luna a patra de sarcină, trimestrul al II-lea.

Burtica ta de gravidă ta va deveni, probabil, mult mai vizibilă în jurul săptămânii 19 de sarcină. Acest lucru are sens, deoarece bebelușul tău crește rapid și are nevoie de spațiu pentru a se întinde! Al doilea trimestru, în care te afli acum,  este cea mai confortabilă perioadă de sarcină pentru multe femei, dar asta nu înseamnă că nu poți experimenta niciun simptom în săptămâna 19 de sarcină.

Burta de gravidă în săptămâna 19 de sarcină

Forma și dimensiunea burticii de gravidă aflată în săptămâna 19 de sarcină variază de la o femeie la alta. Mamele aflate la prima sarcină vor avea burtica mai mică, în timp ce femeile care au fost deja însărcinate vor avea probabil o burtă mai mare în această etapă.

Același principiu se aplică și perceperea mișcărilor bebelușului tău. În timp ce unele femei pot simți clar că copilul se mișcă în acest moment, acest lucru depinde în mare măsură de poziția bebelușului tău în vârstă de 19 săptămâni. Dacă bebelușul este cu fața spre corpul tău, poate fi mai dificil să simți vreo lovitură. În alte cazuri, mișcările sale pot fi atât de subtile încât le poți confunda cu un fluturat. Nu îți faceți griji! Probabil că îți vei simți copilul mai clar în săptămânile următoare.

Dar dacă ai simțit deja mișcările bebelușului tău și crezi că acestea au încetinit sau s-au oprit, nu ezita să-ți suni medicul. Chiar dacă nu e nimic, e mai bine să fii în siguranță. Studiile au arătat că până la 55% dintre femeile a căror sarcină s-a oprit din evoluție au simțit o scădere a mișcărilor bebelușului, dar nu au raportat-o ​​pentru a nu-și deranja medicii.

Simptome în săptămâna 19 de sarcină

  • Crampe abdominale: copilul tău crește rapid, ceea ce înseamnă că structurile care susțin uterul trebuie să se întindă. Mușchii și ligamentele tale lucrează în plus pentru a-ți susține burtica în creștere. Acest lucru poate provoca unele dureri abdominale sau inferioare ale spatelui. Dar dacă simți crampe intense, nu ezita să suni la medic.
  • Nas înfundat: hormonii de sarcină pot crește fluxul de sânge către nas, făcându-te să dezvolți congestie nazală. Membranele tale mucoase sunt mai delicate acum, așa că nu vă alarma dacă aveți o ușoară sângerare nazală în timpul sarcinii.
  • Crampe la nivelul picioarelor: mușchii picioarelor transportă o greutate suplimentară și circulația scăzută în picioare din cauza presiunii copilului asupra vaselor de sânge. Acest lucru poate provoca spasme dureroase ale picioarelor, mai ales la sfârșitul zilei.
  • Creșterea poftei de mâncare: copilul tău îi spune corpului tău să consume mai multe calorii acum. Dar nu ar trebui să „mânânci pentru doi” în timpul sarcinii; creșterea excesivă în greutate poate fi dăunătoare pentru tine și pentru copil. Adoptă o dietă sănătoasă și răsfață-te ocazional.
  • CITEȘTE ȘI: Durerile abdominale în sarcină, ghid cu toate cauzele posibile

Crezi că acum ești mare? În săptămânile care urmează burta ta va crește și mai repede. Din acest motiv, s-ar putea să simți junghiuri în abdomenul inferior sau chiar dureri ascuțite, mai ales când îți schimbi poziția după o zi obositoare. Cel mai probabil este vorba despre întinderea ligamentelor care susțin uterul. Nu trebuie să-ți faci griji din cauza asta, dar sună-ți medicul dacă durerea se acutizează sau persistă.

E posibil să observi schimbări și în ceea ce privește pielea ta. Ai palmele roșii? Nu trebuie să te îngrijorezi – e din cauza estrogenului. La fel de bine îți pot apărea pete întunecate deasupra buzei superioare și pe frunte – cloasma sau „masca gravidității”. Și sfârcurile se pot închide la culoare, ca și pistruii, cicatricele, subțioarele, zona inghinală și vulva. Linia neagră care apare pe burtă între buric și pubis se numește linea nigra.

În mod normal, aceste pete dispar după naștere. Între timp însă, protejează-te de soare, care intensifică schimbarea pigmentului. Acoperă-te, folosește o pălărie și cremă de protecție solară când ieși din casă.

Săptămâna 19 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Ecografia din săptămâna 19 de sarcină

Te apropii de ecografia de la mijlocul sarcinii. S-ar putea să faci o ecografie de sarcină de 19 săptămâni sau ai putea fi programată pentru săptămânile următoare. Dacă o vei face acum, medicul va analiza forma și dimensiunea bebelușului pentru a detecta orice anomalie. Ecografia din săptămâna 19 de sarcină mai poate fi denumită și „scanare de anomalii”, „scanare morfologică” sau „scanare structurală”.

De asemenea, în trimestrul al doilea de sarcină, medicul îți va recomanda să faci și alte teste specifice. Testele de urină, testele de zahăr din sânge, un examen fizic și alte teste de laborator sunt efectuate în mod obișnuit în timpul acestui control.

Stilul de viață din săptămâna 19 de sarcină

  • Începe să te gândești la cursurile de naștere: de obicei, va trebui să aștepți până în al treilea trimestru pentru a urma aceste cursuri, dar acum poți face o mică prospectare. Unele dintre aceste grupe au o cerere foarte mare și chiar ai putea constata că trebuie să te înscrii pe o listă de așteptare.
  • Continuă să mânânci sănătos: probabil că pofta de mâncare va crește, așa că este important să îți obții caloriile necesare din alimente sănătoase. Dieta gravidei ajunsă în săptămâna 19 de sarcină ar trebui să includă o mulțime de proteine ​​slabe, fructe, legume, carbohidrați complecși și lactate pasteurizate.
  • Antrenează-te regulat: exercițiile fizice sunt benefice pentru tine și copilul tău. Precauțiile la 19 săptămâni de sarcină includ evitarea sporturilor de contact sau sporturi care au un risc mai mare de cădere (cum ar fi călăria). Înotul, pilatesul, yoga și mersul pe jos sunt opțiuni excelente.
  •  CITEȘTE ȘI: Ești gravidă și ai toane?

Săptămâna 19 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul

Sexul la 19 săptămâni de sarcină este perfect sigur, iar partenerul tău va fi încântat să știe asta! Este normal ca femeile însărcinate să experimenteze o creștere a libidoului în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Profită de această perioadă pentru a te bucura de momente intime alături de partenerul tău înainte ca burtica să devină mai mare și unele poziții sexuale să devină inconfortabile.

Mergeți împreună la controalele medicale, la ecografia morfologică. Aceste momente sunt unice în viața unui cuplu și partenerul tău va crea o conexiue cu copilul lui încă de pe acum.

Sindromul Couvade

  • Sindromul Couvade, numit şi sarcină simpatetică, se manifestă prin prezenţa simptomelor fizice şi psihice ale gravidităţii la bărbaţi: greaţă matinală, vărsături, creştere în greutate, dezechilibre hormonale, dureri de cap, indigestie, dureri de spate, tulburări ale somnului, irascibilitate şi, în cazurile „grave”, chiar dureri ale naşterii în timpul travaliului partenerei.
  • Sindromul Couvade nu este recunoscut ca o afecţiune medicală (din moment ce nici pentru femei sarcina nu este o boală, de ce ar fi pentru bărbaţi?) Din moment ce nu este o boală, nu are nevoie nici de tratament. Aşa că, viitoare mămici, staţi liniştite! Tăticii sunt perfect sănătoşi!
  • Cercetătorii nu au reuşit până azi să identifice cauzele acestui sindrom, dar există câteva ipoteze. Unele opinii susţin că gelozia tatălui pe mamă pentru că aceasta are capacitatea de a da viaţă sau sentimentul de culpabilitate pentru neplăcerile cauzate de perioada sarcinii pot duce la astfel de manifestări.
  • Simptomele de ordin fizic precum greaţă, balonări, constipaţie, etc pot fi cauzate şi de modificarea alimentaţiei viitoarei mămici şi implicit a tatălui. Oricum, simptomele taţilor dispar brusc când copilul se naşte.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Acum bebelusul incepe sa castige in greutate. La sfarsitul acestei saptamani, copilul tau va cantari 300 de grame si va avea cam 20 de centimetri lungime. Simturile sale incep si ele sa se dezvolte, putand sa simta gustul, sa miroasa, sa auda, sa vada si sa atinga, toate acestea dezvoltandu-se intr-o zona specializata a creierului sau. De asemena, bebelusul doarme si se trezeste acum la intervale regulate. A inceput deja sa-si antreneze plamanii si sa practice tehnici de respiratie care sa-l pregateasca pentru lumea de afara.

sfaturi

Sfaturi pentru sarcina: stai confortabil? O pozitie corecta poate minimaliza disconfortul oferit de sarcina, cum ar fi durerile de spate. Atunci cand stai in fund, asigura-te ca partea de jos a spatelui este sprijinita de spatarul scaunului si mentine-ti talpile pe podea. Yoga este o metoda fantastica pentru a invata cum sa stai in pozitii corecte – ai incercat-o pana acum?

ce spun studiile
  • fa o noua lista de intrebari pentru doctorul tau/ moasa ta
  • incearca sa reduci consumul de cafeina