Săptămâna 20 de sarcină

Felicitări! Ești la jumătatea drumului spre întâlnirea cu copilul tău. Parcă mai ieri lăcrimai cu testul de sarcină pozitiv în mână și acum deja îl simți cum se dezvoltă în burtica ta. La 20 de săptămâni de sarcină, ești aproape de sfârșitul celei de-a 5-a luni de sarcină. 

Au mai rămas doar 20 de săptămâni până la data nașterii! Pe măsură ce bebelușul tău crește în uter, există încă o mulțime de schimbări în corpul tău. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre toate surprizele pe care ți le aduce săptămâna 20 de sarcină.

Săptămâna 20 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

În această săptămână, fătul cântărește între 270 și 300 de grame și măsoară aproximativ 25 de centimetri de la cap la călcâie (de lungimea unei banane).

În primele 20 de săptămâni, din cauză că fătul stă cu picioarele ridicate către abdomen, se face măsurătoarea de la cap la noadă și abia de aici încolo de la cap la călcâie.

  • Bebelușul tău de 20 de săptămâni a crescut mult, dar încă mai are suficient spațiu pentru a se mișca și sărituri în pântece.
  • Picioarele bebelușului aproape s-au îndreptat, așa că de acum înainte, el/ea va fi măsurat din cap până în picioare.
  • Dacă nu ai fi putut simți mișcările copilului tău înainte, săptămâna 20 de sarcină ar putea schimba lucrurile. Bebelușul tău de 20 de săptămâni a crescut mult, așa că mișcările lui vor deveni mai evidente în această săptămână.
  • Copilul tău este acum practic complet format. În următoarele săptămâni, va continua să crească și să câștige în greutate.
  • CITEȘTE ȘI: Mișcările ritmice ale copilului în burta mamei. Cum îți dai seama că totul e normal

Cât de mare este copilul tău în săptămâna 20 de sarcină?

Mărimea bebelușului tău de 20 de săptămâni este comparabilă cu o banană mare sau cu un grapefruit. Copilul de 20 de săptămâni cântărește 0,3 kg și măsoară 25 cm de la cap până la picioare. Copilul tău va câștiga aproximativ 1 centimetru în lungime în fiecare săptămână din această lună.

Dezvoltarea fetală în săptămâna 20 de sarcină

  • Simțurile și reflexele bebelușului se dezvoltă rapid. Bebelușul tău respiră, suge și înghite în mod constant acum. În interiorul uterului, membrele bebelușului tău de 20 de săptămâni au crescut mai mult. Dacă micuțul își găsește degetul mare, va începe chiar să exerseze sugerea acestuia.
  • Creierul bebelușului tău de 20 de săptămâni crește și el rapid. Acum răspunde la diferite zgomote, cum ar fi vocea ta sau diferite melodii. Ciclul de somn al micuțului tău devine din ce în ce mai definit, iar zgomotele puternice l-ar putea trezi.
  • Bebelușul tău poate avea chiar și sughiț acum! Acest lucru s-ar putea manifesta printr-o rafală ritmică de mișcări fetale.
  • Pielea bebelușului era complet translucidă până acum câteva săptămâni. Acum, diferitele straturi care alcătuiesc pielea umană încep să se formeze. Asta înseamnă că pielea bebelușului tău va deveni mai pigmentată și mai puțin translucidă în săptămânile următoare.

Zilele acestea, el continua să înghită lichid amniotic, un exercițiu foarte bun pentru dezvoltarea sistemului digestiv. Tot acum începe să producă meconiu, o materie moale, păstoasă, de culoare brun-verzuie, compusă din elemente amniotice. Această substanță se va acumula în intestine și o vei găsi și în primele scutece (deși unii bebeluși o elimină în uter sau pe parcursul nașterii).

Săptămâna 20 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Ajunsă în săptămâna 20 de sarcină, te afli în luna a IV-a, trimestrul al doilea, deci la jumătatea perioadei.

Burtica ta de gravidă în săptămâna 20 de sarcină este mai vizibilă ca niciodată. Până acum, acele simptome incomode din primul trimestru au dispărut de mult. Vei începe chiar să experimentezi unele simptome pozitive de sarcină zilele acestea!

Burta în săptămâna 20 de sarcină

Iată un aspect foarte interesant: între săptămânile 20 și 30, burtica ta va avea aceeași dimensiune în centimetri ca săptămâna ta de sarcină curentă. Deci, de la osul pubian până la vârful burții este acum o distanță de 20 cm. La 20 de săptămâni de sarcină, uterul tău are aproximativ dimensiunea unui pepene galben.

Simptome în săptămâna 20 de sarcină

Mai jos sunt enumerate câteva dintre simptomele de sarcină pe care le vei putea simți în săptămâna 20 de sarcină:

  • Constipație: uterul în creștere pune mai multă presiune asupra intestinelor. Acest lucru, combinat cu hormonii de sarcină, îți poate încetini traficul intestinal.
  • Păr și unghii mai puternice: hormonii care ți-au provocat toate grețurile matinale în primele săptămâni de sarcină au alte efecte acum. Părul tău este mai bogat și mai gros, iar unghiile tale devin mai puternice. Nu vei pierde părul în timpul sarcinii, de aceea arată atât de plin acum. Bucură-te de aceste luni, deoarece căderea părului va reveni la normal după naștere.
  • Picioare sau glezne umflate: acest lucru este normal atâta timp cât umflarea este ușoară. Umflarea severă sau bruscă poate fi un simptom al preeclampsiei și trebuie evaluată de un medic.
  • Dureri de spate: creșterea în greutate în timpul sarcinii în 20 de săptămâni poate provoca dureri de spate la sfârșitul zilei.
  • Uitare: Poate suna ciudat, dar volumul celulelor creierului tău scade de fapt în timpul sarcinii. Nu te îngrijora, lucrurile vor reveni la normal după naștere!
  • Arsuri la stomac sau indigestie: bebelușul pune din ce în ce mai multă presiune asupra restului organelor abdominale. Acest lucru poate provoca reflux acid, mai ales după mese.
  • Dificultăți de respirație: aceeași presiune ajunge și la plămâni până acum. Uterul în creștere te va împiedica să respiri confortabil. Acest lucru poate provoca, de asemenea, unele amețeli.
  • Sforăit: acest lucru se poate întâmpla chiar dacă nu ai sforăit niciodată înainte. Membranele mucoase se umflă din cauza hormonilor de sarcină.
  • Secreții vaginale crescute: corpul tău produce mai multe secreții pentru a scăpa de orice bacterie nedorită. Atâta timp cât scurgerile sunt clare, inodore și nu provoacă mâncărime, este perfect normal.
  • CITEȘTE ȘI: Înțepăturile în sarcină. Când este cazul să te îngrijorezi

Fundul uterului este acum la nivelul ombilicului și este posibil să fi luat în greutate aproximativ 5 kilograme. Așteaptă-te ca de acum încolo, în fiecare săptămână să mai adaugi câte o jumătate de kilogram. Dacă la instalarea sarcinii erai subponderală, va trebui să te îngrași ceva mai mult; dacă ai fost supraponderală – mai puțin).

Cum să ai somn odihnitor în timpul nopții

Pe măsură ce sarcina avansează, o să-ți fie mai greu să dormi liniștită, din cauza schimbărilor, mai mult sau mai puțin vizibile care au loc în corpul tău. S-ar putea să descoperi cu surprindere că: Pentru prima data în viața ta, ai început să sforăi (din cauza nivelului crescut de estrogen). Acest hormon cauzează hipersecreția nazală și blochează parțial căile respiratorii.

Ce poți face: dormi pe o parte sau ușor ridicată pe pernă.

Te foiești și te răsucești toată noaptea în căutarea unei poziții confortabile.

Ce poți face: Întoarce-te pe o parte cu genunchii flexați și pune o pernă între picioare. Pentru confort maxim și sprijin, pune o pernă sub burtă și una la spate sau folosește o pernă specială pentru gravide.

Ai călduri și transpiri în mijlocul nopții.

E normal ca o femeie însărcinată să se simtă încălzită din cauza schimbărilor metabolice, a hormonilor și a greutății suplimentare.

Ce poți face: aerisește bine dormitorul și păstrează o temperatură rezonabilă. Ține la îndemână papucii și halatul pentru vizitele nocturne la baie.

E mai greu ca niciodată să te dai jos din pat

Ce poți face: răsucește-te pe o parte ca să ajungi cu fața către marginea patului și coboară mai întâi picioarele. Cu ajutorul mâinilor, așază-te în șezut. Ridică-te abia după ce ai pus bine picioarele pe podea!

Poartă pijamale din material natural, ca bumbacul de exemplu, care-ți lasă pielea să respire. Evită materialele sintetice, care păstrează transpirația pe piele, creând o senzație neplăcută.

Săptămâna 20 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

 Ecografia din săptămâna 20 de sarcină

  • Dacă nu ai făcut-o încă, ai putea fi programată pentru ecografia din trimestrul al doilea în această săptămână. Această ecografie se efectuează între săptămânile 18 și 22. Ecografia de 20 de săptămâni sau „scanarea anomaliilor” va permite medicului să observe mai clar dimensiunea, forma, bătăile inimii și organele copilului.
  • Medicul va analiza în detaliu inima, creierul, coloana vertebrală, rinichii, stomacul, intestinele și membrele copilului. Acest lucru îi va permite să se asigure că bebelușul tău nu suferă de nicio anomalie fizică.
  • De asemenea, va verifica și dimensiunea bebelușului în timpul ecografiei din săptămâna 20 de sarcină. Dacă ai gemeni sau mai mulți copii, capetele lor vor fi măsurate pentru a se asigura că toate au o dimensiune similară. Dacă nu sunt, diferite anomalii de creștere vor trebui excluse.
  • Placenta va fi, de asemenea, examinată. O placentă joasă poate fi diagnosticată în acest stadiu. Cu toate acestea, probabil că încă nu este nimic de care să îți faci griji. În cele mai multe cazuri, placenta va crește pe măsură ce uterul crește. Și dacă sexul bebelușului nu a fost determinat până acum, ecografia de 20 de săptămâni va dezvălui dacă aștepți un băiat sau o fată.
  • CITEȘTE ȘI: Placenta praevia (jos inserată). Complicații și tratament

Stilul de viață în săptămâna 20 de sarcină

Burtica ta devine din ce în ce mai mare, așa că acesta este momentul perfect pentru a adopta câteva obiceiuri pentru a-ți face restul sarcinii mai confortabil:

  • Poartă o bandă pentru burtică: aceste benzi seamănă cu un maiou – fără bretele – și te pot ajuta să îți susții mai bine bebelușul în creștere.
  • Evită tocurile înalte: picioarele ți se umfla și vei simți din când în când crampe. Așa că este o idee bună să acorzi o pauză picioarelor și să porți încălțăminte mai confortabilă pentru o perioadă.
  • Mânâncă mai puțin la masă: încearcă să îți menții dieta cât mai sănătoasă posibil. În plus, consumul de cantități mai mici, dar mai frecvente, te poate ajuta să eviți refluxul de acid. În acest fel, vei menține, de asemenea, un flux constant de nutrienți pentru copilul tău.

Asigură-te că iei suficient fier, un mineral important pentru producerea de hemoglobină (acea parte din celulele roșii ce are rolul de a transporta oxigen), dar și în dezvoltarea fătului și a placentei.

Carnea roșie e una dintre cele mai bune surse de fier pentru femeile gravide, ca și carnea de pui închisă la culoare, legumele boabe (mazăre, linte), legumele verzi (broccoli, salata, ceapa verde, spanacul), sucul de prune, stafidele și cerealele integrale.

În săptămâna 20 de sarcină încearcă o nouă cămașă de noapte sau o pijama, masajul prenatal, fotografii executate de un profesionist, o ramă deosebită pentru prima poză a bebelușului sau un articol de îmbrăcăminte care te face să te simți minunat.

Săptămâna 20 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul

Implica-ți partenerul: ori de câte ori este posibil, poate fi util ca partenerul tău să participe la programări medicale și ecografii. Acest lucru îl poate ajuta să se simtă mai conectat cu copilul.

Sexul în săptămâna 20 de sarcină. Știi ce vom spune! Da, poți face sex în săptămâna 20 de sarcină. Studiile au arătat că sexul este sigur pe toată durata sarcinii și nu crește șansa de avort spontan sau de naștere prematură, asta dacă medicul te-a asigurat că totul este în regulă cu bebelușul tău.

Săptămâna 20 de sarcină poate fi, de asemenea, un moment bun pentru a planifica o seară romantică cu partenerul tău. Te simți mai energică, burtica ta nu este încă prea mare și acea greață incomodă de dimineață a dispărut. Faceți din intimitate o prioritate, deoarece ultima parte a sarcinii și perioada postpartum pot fi stresante pentru orice cuplu.

Alte trei sarcini:

  • Planificați o escapadă de weekend sau o excursie cu partenerul sau prietenii.
  • Gândiți-vă împreună la un nume pentru viitorul vostru copil, mai ales că deja știți ce sex va avea acesta!
  • Partenerul tău poate să schițeze camera copilului și să testeze piața în căutarea celor mai bune oferte.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Te afli la jumatatea sarcinii. Felicitari! Acum bebelusul tau cantareste cam 400 de grame si are cam 25 de centimeti lungime. Musculatura se dezvolta rapid si exista mai mult lichid amniotic si spatiu pentru miscare. Bebelusul face acrobatii toata ziua!

Fatul are acum propria protectie impermeabila formata dintr-o hainuta alba numita vernix caseosa. Aceasta acopera corpul bebelusului in intregime pentru a-i proteja pielea in timp ce inoata in lichidul amniotic. Unii bebelusi sunt inca acoperiti in hainuta alba cand se nasc. Dar tot sunt minunati!

sfaturi

Concentreaza-te pe…

Bebelusul tau poate simti diversele arome ale mancarii pe care ai consumat-o, atunci cand inghite lichidul amniotic. Asa ca incearca pe cat posibil sa nu-ti limitezi dieta in timpul sarcinii mai mult decat ar trebui. Consumand o varietate mai mare de alimente vei contribui la dezvoltarea gustului bebelusului. Astfel, atunci cand copilul va incepe sa consume mancare solida (dupa 6 luni), va fi mult mai receptiv la o gama mai mare de alimente.

ce spun studiile
  • fa exercitii pentru durerile de spate
  • bucura-te de cat mai multe gustari sanatoase
  • continua sa faci yoga