Săptămâna 25 de sarcină

Odată ce ajungi în săptămâna 25 de sarcină, te vei apropia de sfârșitul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Vezi ce repede zboară timpul? La 25 de săptămâni de sarcină, ai aproximativ 5 luni și 2 săptămâni. Bebelușul tău a crescut constant și, deși încă nu este gata, mai e foarte puțin până îl vei ține în brațe.

Săptămâna 25 de sarcină vine cu multe schimbări, atât pentru tine, cât și pentru copilul tău. Poți dezvolta sindromul picioarelor neliniștite, arsuri la stomac, sindromul tunelului carpian și alte simptome care ar putea fi incomode, dar normale în această perioadă.

Copilul tău de 25 de săptămâni crește, se mișcă și se pregătește să te cunoască în mod constant. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre schimbările din corpul tău și al copilului tău în săptămâna 25 de sarcină.

Săptămâna 25 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Fătul la 25 de săptămâni de sarcină

Din creștet până la călcâie, fătul măsoară 34 de centimetri și are o greutate de aproximativ 785 de grame (cât o rodie mare).

  • După săptămâna 25 de sarcină, bebelușul începe să câștige în grăsime, care îi va netezi pielea și îl va face să arate mai dolofan.
  • Dacă copilul tău are deja păr, culoarea și textura acestuia ar putea să înceapă să se arate.
  • Reflexele bebelușului tău se dezvoltă și ele.
  • Bebelușul tău în vârstă de 25 de săptămâni se va bucura să sară și să se joace în burtica ta și va putea să-ți audă vocea și alte zgomote.
  • Amprentele i s-au format deja, iar cutele palmei încep să se vadă.
  • De asemenea, bebelușul tău arată mai roz pe măsură ce încep să se formeze vase mici din piele numite capilare, îmbunătățind fluxul de sânge sub piele.
  • Deși pleoapele bebelușului sunt încă închise, celulele care permit vederea – numite tije și conuri – s-au format și poate simți lumina și întunericul.

Cât de mare este copilul tău la 25 de săptămâni de sarcină?

În săptămâna 25 de sarcină, copilul tău va cântări aproximativ 785 grame și va măsura în jur de 33,6 cm. Alături de alte schimbări care au loc în corpul bebelușului tău, această creștere în greutate îl pregătește deja pentru viața în afara abdomenului tău.

Poziția bebelușului în săptămâna 25 de sarcină

În acest moment, bebelușul nu s-a hotărât încă să se așeze capul în jos pentru a fi pregătit pentru naștere. Capul este încă lângă piept și picioarele orientate în jos. Totuși, va ocupa această poziție foarte curând, poate chiar în săptămâna următoare.

Cum crește bebelușul

În săptămâna 25 de sarcină, nasul și nările bebelușului încep să funcționeze. Capilarele care se formează pe pielea bebelușului se vor forma și în interiorul plămânilor acestuia, permițându-i copilului să respire de acum înainte.

Plămânii bebelușului tău au început să producă și surfactant, care îl va ajuta să respire după naștere. Cu toate acestea, plămânii săi sunt încă imaturi și nu îi pot oxigena sângele.

Un făt de 25 de săptămâni începe să-și dezvolte simțul echilibrului. Astfel va putea să diferențieze direcția în sus sau în jos în interiorul uterului. De asemenea, devine din ce în ce mai îndemânatic și va putea efectua mișcări de apucare. Copilul tău ar putea acum să-și apuce chiar și propriul cordon ombilical.

Săptămâna 25 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Corpul femeii în săptămâna 25 de sarcină/ Shutterstock

Copilul tău nu este singurul care se schimbă în săptămâna 25 de sarcină. În timpul acestei săptămâni, vei observa probabil o creștere a greutății și este posibil să ai noi simptome. Unele pot fi inconfortabile, dar amintește-ți că sunt un semn al tuturor lucrurilor pe care corpul tău le face pentru a-ți ajuta copilul să crească puternic

Burtica ta în săptămâna 25 de sarcină

Până în săptămâna 25 de sarcină, uterul tău a atins dimensiunea unei mingi de fotbal. Cel mai probabil cântărești deja cu 7-8 kg mai mult decât la începutul sarcinii sau cu 11-18 kg dacă ești însărcinată cu gemeni. Multe gravide tind să ia mult în greutate în această perioadă.

Vei observa că mișcările bebelușului tău devin mai puternice și dezvoltă anumite tipare. Așa că pregătește-te pentru lovituri și sărituri. De asemenea, copilul tău va începe probabil să reacționeze la muzică, voci și sunete.

Simptome în săptămâna 25 de sarcină

Multe femei încep să se simtă mai obosite la sfârșitul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Burta ta devine mai mare, așa că e logic să te simți îngreunată în mișcări. Unele dintre simptomele săptămânii 25 de sarcină includ:

Sindromul picioarelor neliniştite

Simţi nevoia de a-ţi mişca picioarele în mod constant pentru a ameliora o senzaţie de furnicături. Acest simptom apare atunci când te odihnești sau dormi, iar unele femei îl simt și în brațe, coapse sau mâini.

Cauza sindromului picioarelor neliniștite nu a fost identificată, dar principalele mecanisme care pot contribui la dezvoltarea sa în timpul sarcinii sunt modificările hormonale, precum și deficiențele de fier și folat. Vestea bună este că dispare la aproximativ 4 săptămâni după naștere.

Tratamentul sindromului picioarelor neliniștite în timpul sarcinii include exerciții ușoare, băi calde înainte de culcare, administrarea de suplimente precum fier, folați, vitamina B12, magneziu și evitarea cofeinei – nu uita să îți consulți medicul înainte de a lua orice medicamente.

Păr mai bogat

Modificările hormonale din timpul sarcinii inhibă căderea normală a părului. Bucură-te de acest avantaj acum, deoarece tot părul pe care nu îl pierzi în timpul sarcinii se va pierde după naștere.

Sindromul tunelului carpian

Fluctuațiile hormonale, retenția de lichide cu tendință la edem, hipersensibilitatea nervoasă și fluctuațiile nivelului de glucoză pot provoca simptome ale sindromului de tunel carpian, cum ar fi amorțeală temporară sau furnicături în mâini. Simptomele sunt de obicei ușoare și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Tratamentul nu este necesar în majoritatea cazurilor.

Hemoroizi

Burtica în creștere pune presiune asupra venelor pelvine, ceea ce poate provoca hemoroizi. Sunt incomozi, dar frecvenți în timpul sarcinii și ar trebui să dispară după naștere.

Arsuri la stomac și indigestie

Fătul va pune, de asemenea, presiune asupra tractului digestiv, ceea ce poate împinge acidul în esofag.

Balonare 

În timpul sarcinii, modificările hormonale îți vor încetini digestia. Acest lucru poate cauza acumularea de gaze, ducând la balonare abdominală și constipație.

Săptămâna 25 de sarcină. Ce trebuie să faci săptămâna aceasta

Ecografia din săptămâna 25 de sarcină

Probabil că nu vei avea programată o ecografie pentru săptămâna 25 de sarcină, cu excepția cazului în care ești sub monitorizare atentă la medicul tău. Ar trebui să faci un test de depistare a glucozei între săptămânile 24 și 28 pentru a exclude diabetul gestațional. Dacă ai făcut deja testul și ai obținut rezultate anormale, medicul tău ar putea programa un test repetat pentru această săptămână.

Stilul de viață în săptămâna 25 de sarcină

  • Continuă să ai o dietă sănătoasă: menține o dietă bogată în fibre, consumă multe legume, fructe, nuci și semințe, pește cu conținut scăzut de mercur și proteine ​​slabe. Nu ar trebui să încerci să mănânci pentru doi, dar este, de asemenea, recomandat să nu sari peste mese.
  • Exerciții ușoare: evită sporturile de contact, ridicarea greutăților excesive și culcarea pe spate. Dar, pe lângă asta, este bine să faci exerciții fizice în mod regulat. Ascultă-ți corpul (și medicul tău!) și nu te antrena când te simți prea obosit, cu respirația greoaie sau dacă te simți amețită.
  • Bea multă apă: asigură-te că ești bine hidratată poate ajuta la constipație, balonare și hemoroizi.
  • Ai grijă de pielea ta: poți dezvolta vergeturi pe burtă și sâni în jurul săptămânii 25 de sarcină. De asemenea, poți avea erupții cutanate cu mâncărime. Hidratează-te zilnic pentru a ameliora aceste probleme și foloește creme speciale pentru gravide.
  • Dacă faci testul de glucoză, între săptămânile 24 și 28, e posibil să ți se recolteze o a doua eprubetă de sânge ca să ți se verifice anemia. Dacă rezultatul indică o anemie cauză de deficiența de fier (cea mai comună formă de anemie), medicul îți va recomandă suplimente pe bază de fier.

Alege numele pentru bebeluș

Ai început să te gândești la nume pentru bebeluș? Alegerea lui este foarte importantă, deși ar trebui să fie și distractivă. Poate ar trebui să iei în calcul numele din familie (stră-străbunicul Ilarie) sau numele unui personaj literar sau de film (Greta, Elisabeta sau Diana).

Ce face medicul la fiecare control?

Te va întreba despre starea fizică și emoțională și va discuta despre anumite probleme.

Printre altele, va vrea să știe dacă ai avut contracții, sângerări vaginale sau scurgeri neobișnuite, dacă ai avut dureri de cap, dacă ești anxioasă sau depresivă. Răspunde sincer la toate aceste întrebări.

Te va întreba despre mișcările bebelușului

Îți va aminti să iei imediat legătura cu el dacă ai impresia că mișcările s-au rărit. La un moment dat, va trebui să ții cont de mișcările în anumite perioade ale zilei. Va verifica bătăile inimii fătului și va face un examen abdominal pentru a verifica mărimea și poziția copilului. Apoi va măsura distanța dintre osul pubian și fundul uterului pentru a determina dacă micuțul se dezvoltă normal.

Ce trebuie să verifice la tine

Te va cântări și-ți va analiza urina pentru a căuta semne de preeclampsie, infecții ale tractului urinar sau alte probleme. E posibil să-ți verifice și cervixul. Nu te aștepta la un astfel de consult la fiecare vizită, deoarece mulți medici nu apelează la el decât dacă este absolut necesar (amenințare de naștere prematură). Dacă ai depășit data nașterii, atunci va verifica cervixul ca să vadă dacă și când să provoace nașterea.

Îți va măsura tensiunea arterială

Îți va măsura tensiunea arterială și-ți va verifica gleznele, mâinile și fața, analizând dacă sunt umflate. Te va avertiza asupra semnelor preeclampsiei și importanța prezentării de urgență la spital. Dacă se apropie data nașterii, îți va aminti care sunt semnele travaliului și când trebuie să iei legătura cu medicul.

Dacă ai anumite întrebări legate de naștere, fă o listă împreună cu partenerul tău și ia-o cu tine la următoarea vizită.

Va discuta cu tine despre perioada postpartum (planurile legate de alăptare sau circumcizie și folosirea anticoncepționalelor). Dacă nu ai ales încă un pediatru pentru bebeluș, medicul îți va putea recomanda câțiva.

Săptămâna 25 de sarcină. Ce analize urmează

În funcție de situația ta, ți s-ar putea propune:

  • Hematocritul/hemoglobina. Aceste test de sânge se recomandă pentru depistarea anemiei și este repetat în timpul trimestrului trei.
  • Testul pentru depistarea diabetului gestațional. Dacă testul de glucoză realizat între săptămânile 24 și 28 a avut valori normale, atunci poți sta liniștită. Dar dacă valorile au fost anormale, vei fi testată din nou.
  • Vaccin de imunizare. Dacă ai RH negativ, acest test va fi repetat și ți se va face un vaccin cu imunoglobulină la 28 de săptămâni (dacă partenerul tău este testat și are RH-ul negativ ca și tine, atunci vei fi sigură că și bebelușul îl va avea negativ și nu trebuie să mai faci vaccinul de imunizare).
  • Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală. Dacă există riscul să fi fost expusă la o astfel de boală, atunci ți se va recomanda analiza secreției vaginale (pentru gonoree și chlamydia), iar sângele îți va testat pentru sifilis și HIV.
  • Testul pentru depistarea streptococului de grup B. Între 35 și 37 de săptămâni, vei fi testată vaginal și anal pentru streptococul de grup B. Dacă rezultatul e pozitiv, nu vei fi tratată imediat, pentru că tratamentul în acest moment nu garantează că bacteria nu va reveni. Vei fi însă tratată cu antibiotice intravenos dacă ai intrat în travaliu.

Clarifică situația concediului postnatal

În mod normal, legea îți asigură un concediu de maternitate. La alegerea ta și a angajatorului, poți opta pentru o anumită perioadă. Gândește-te bine ce vrei să faci și anunță din timp la HR.

Săptămâna 25 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul

  • Sexul este sigur pe tot parcursul sarcinii, până la data nașterii. De fapt, multe femei constată că dorința lor sexuală crește odată cu sarcina. În săptămâna 25 de sarcină, unele poziții te pot face să te simți inconfortabil, așa că tu și partenerul tău poți încerca să găsiți noi poziții care să funcționeze pentru tine.
  • Gândiți-vă la planul tău de naștere: nașterile nu decurg întotdeauna ca la carte, de aceea nu strică puțin antrenament înainte. Calculați împreună cel mai bun traseu până la spital, pregătiți lucruri necesare pentru maternitate.
  • Faceți planuri pentru copilul vostru: începeți să cumpărați articole pentru bebeluș înainte ca burtica ta să devină mai mare și să vă simți inconfortabil la shopping.
  • Petreceți timp împreună: în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, multe femei scapă de grețuri, dar se pot mișca în continuare confortabil. Acesta ar putea fi momentul perfect pentru a planifica o călătorie sau pentru a petrece mai mult timp cu partenerul înainte de a veni copilul pe lume!
  • Aflați amândoi mai multe informații despre nou-născuți: cumpărați cărți de îngrijirea copilului și alăptate, urmați un curs de puericultură, vă va fi de mare folos!

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Majoritatea organelor vitale ale copilului tau sunt formate si sunt la locul lor. Si pielea bebelusului tau devine treptat mai putin transparenta. In restul sarcinii copilul va continua sa creasca si sa manance bine, asa ca tu trebuie sa te odihnesti cat de des poti – corpul tau inca lucreaza din greu!

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Sanatatii sarcinii: varicele sunt frecvente in timpul sarcinii. Sunt vene care s-au umflat si care apar cel mai frecvent pe picioare. Pot aparea, de asemenea, si la nivelul vulvei. De obicei se vindeca dupa nastere. Exista modalitati de a reduce probabilitatea aparitiei venelor varicoase. Trebuie sa eviti sa stai in picioare pentru perioade lungi de timp, sa faci zilnic miscare (mers pe jos, inot) si sa dormi cu picioarele la un nivel mai ridicat decat restul corpului (poti folosi perne sub glezne sau poti ridica patul, astfel incat sa stea inclinat). Ai putea incerca, de asemenea, colantii de suport – ii poti cumpara de la majoritatea farmaciilor – nu sunt atractivi, dar au efect!

ce spun studiile
  • ai incercat hainele speciale pentru femei insarcinate?
  • pune-i muzica relaxanta celui mic sau canta-i chiar tu
  • rasfata-te la un tratament cosmetic