Săptămâna 28 de sarcină

Ajunsă la 28 de săptămâni, intri acum în al treilea trimestru de sarcină. Deși călătoria ta va mai dura încă 12 săptămâni, ar trebui să începi deja să te pregătești pentru sosirea bebelușului. Iată tot ce trebuie să știi despre săptămâna 28 de sarcină.

Săptămâna 28 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Fătul în săptămâna 28 de sarcină

Bebelușul tău are aproximativ dimensiunea unei nuci de cocos. Aceasta înseamnă că el cântărește aproximativ 1 kg. Din cap până în picioare, măsoară aproape 38 cm. 

În această etapă, copilul tău este destul de bine dezvoltat. Organele, țesuturile și nervii lui continuă să crească, dar are deja toate sistemele necesare supraviețuirii în afara uterului.

Spre sfârșitul sarcinii, bebelușii încep să recunoască sunete și voci familiare. Pe măsură ce vei petrece din ce în ce mai mult timp odihnindu-te, folosește acest timp pentru a vorbi cu copilul, cântă-i și încercați să creați împreună o conexiune.

Poziția bebelușului în săptămâna 28 de sarcină

Copilul așezat acum este în diagonală, cu capul probabil îndreptat spre coapsa stângă și fața spre fese. Acesta este cunoscut sub numele de occiput drept anterior. Dacă bebelușul este cu fața la coapsa dreaptă, se numește occiput anterior stâng.

Dezvoltarea fetală în săptămâna 28 de sarcină

Ochii bebelușului sunt încă în curs de dezvoltare și în această etapă, copilul ar fi capabil să vadă în cazul unui travaliu prematur. Etape importante ale dezvoltării creierului au loc în acest moment.

Copilul începe să se instaleze acum în poziția potrivită pentru naștere. Deși copilul s-ar putea totuși să se răsucească și să-și schimbe pozițiile în interiorul uterului, acesta își va petrece cea mai mare parte a timpului cu capul în jos și picioarele în sus, punând mai multă presiune asupra diafragmei. Acest lucru poate fi incomod, deoarece bebelușul îți va apăsa diafragma de fiecare dată când își întinde picioarele. Este unul dintre motivele pentru care poți simți că ți se intensifică arsurile la stomac deja existente.

Bebelușul tău ar putea fi, de asemenea, culcat. Este prea devreme să-ți faci probleme în această privință, deoarece în aproximativ 75%  dintre cazuri copiii se așează în poziția corectă în săptămâna 38 de sarcină.

Poziția culcată are loc atunci când capul bebelușului este orientat în sus, spre pieptul tău, iar picioarele și fundul lui presează pelvisul tău. Dacă bebelușul rămâne în această poziție pentru perioade mai lungi de timp, medicul ar putea efectua o manevră de răsucire a fătului. Va aplica presiune pe abdomenul matern pentru a întoarce copilul în poziția corectă. Rata de succes este de aproximativ 50%.

Manevra nu este lipsită de riscuri. Poate chiar să se desprindă placenta și poate apărea compresia cordonului, așa că echipa medicală ar trebui să fie pregătită pentru o cezariană de urgență, dacă este necesar.

În creier, fătul are deja milioane de neuroni și continuă să asimileze grăsime, pregătindu-se pentru viața extrauterină.

Săptămâna 28 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Corpul femeii în săptămâna 28 de sarcină

În săptămâna 28 de sarcină ești în trimestrul 3 de sarcină, în luna a șaptea.

Ai intrat pe ultima sută de metri! Al treilea trimestru începe săptămâna aceasta. În acest moment probabil că mergi la medic o dată la două săptămâni. După ce ajunge sarcina la 36 de săptămâni va trebui să mergi săptămânal la control.

Vei repeta mai multe analize

În funcție de factorii de risc cu care te confrunți, medicul îți poate recomanda să repeți testele de sânge pentru HIV și sifilis, dar și secrețiile vaginale pentru Chlamydia și gonoree, ca să știe exact care este starea ta înainte de naștere. La fel, dacă rezultatul testului de glucoză a fost mare, în această perioadă ți se va face testul de toleranță.

Dacă analizele de sânge efectuate în primul trimestru au arătat că ai RH negativ, vei fi vaccinată cu RH imunoglobulin pentru a împiedica organismul tău să producă anticorpi care ar putea ataca sângele fătului. Dacă micuțul va avea RH pozitiv, atunci vei mai face un vaccin după naștere.

Sindromul picioarelor neliniștite

În această perioadă, multe femei reclamă o senzație ciudată în picioare și o nevoie irezistibilă de a se mișca sau a se întinde pentru a o atenua. Dacă această senzație dispare la mișcare, înseamnă că ai Sindromul Picioarelor Neliniștite.

Nimeni nu știe ce anume cauzează acest sindrom, dar apare la multe gravide. Încearcă să întinzi picioarele sau să le masezi și elimină din cafeină, deoarece aceasta poate agrava simptomele. În plus, spune-i medicului despre această problemă și întreabă-l dacă ar trebui să iei fier.

Devine din ce în ce mai greu să te îmbraci cu hainele tale pe măsură ce burta devine mai mare.  Totuși, abține-te să cheltuiești prea mult pe hainele de maternitate. La urma urmei, le vei folosi doar pentru încă câteva luni.

Burtica ta în săptămâna 28 de sarcină

Vei simți mai multă durere decât înainte din cauza presiunii crescute pe coaste și pe partea superioară a stomacului. Drept urmare, s-ar putea să simți că coastele ți se întind din interior spre exterior. Nu-ți face griji, nu pățești nimic, chiar dacă vei avea această senzație. Pentru a evita mai multe neplăceri, servește mese dese, dar mai mici.

Simptome în săptămâna 28 de sarcină

  • Unele dintre simptomele incomode din primul trimestru revin acum. Te poți simți din ce în ce mai obosită sau chiar vei avea grețuri uneori din cauza presiunii crescute asupra stomacului;
  • Pe măsură ce stomacul tău suferă din ce în ce mai multă presiune, vei deveni mai sensibilă la anumite alimente, în special la cele grase, sărate și picante;
  • Durerea de spate poate deveni mai severă pe măsură ce copilul crește, așa că asigură-te că te odihnești suficient;
  • Pe măsură ce abdomenul tău devine mai mare, s-ar putea să-ți ia mai mult timp pentru a găsi o poziție confortabilă de relaxare și de somn. Pielea strânsă de pe burtă ți-ar putea provoca mâncărime, așa că va trebui să o hidratezi și să aplici loțiune sau uleiuri de mai multe ori pe zi;
  • Din cauza dificultăților de somn, a hormonilor oscilatori și a presiunii constante din interiorul corpului tău, s-ar putea să simți că memoria ta se înrăutățește și că trebuie să notezi totul pentru a nu uita activități și întâlniri importante;

De asemenea, sânii tăi pot curge colostru („laptele matern timpuriu”) care conține proteine, grăsimi, IgA secretoare și minerale. În decurs de o săptămână postpartum, se produce lapte matur cu proteine, grăsimi, lactoză și apă. Nivelurile ridicate de IgA din colostru asigură imunitate pasivă pentru sugar și protejează împotriva bacteriilor enterice.

Preeclampsia

Aceasta este o afecțiune serioasă care afectează aproximativ 5% dintre femeile însărcinate. O femeie e diagnosticată cu preeclampsie dacă după 20 de săptămâni de sarcină are tensiunea arterială ridicată și cel puțin unul dintre celelelte simptome specifice (de exemplu, proteină în urină sau anomalii ale ficatului sau rinichilor).

Multe femei diagnosticate cu preeclampsie au anumite simptome înainte de naștere și din acest motiv și ele și bebelușul trebuie supravegheați cu atenție. Dacă preeclampsia este severă, poate afecta mai multe organe și chiar pune viața mamei în pericol. Singura soluție ca ea să fie bine e să nască.

Care sunt simptomele preeclampsiei?
  • Umflarea feței sau apariția pungilor în jurul ochilor, mâinile mai umflate decât în mod normal, umflarea bruscă și severă a picioarelor sau a gleznelor;
  • Îngrășare rapidă – mai mult de 2 kilograme într-o săptămână;
  • Durere severă și persistentă de cap;
  • Probleme de vedere care includ vedere dublă, tulbure, apariția petelor sau a luminițelor, sensibilitate la lumină, pierderea temporară a vederii;
  • Durere intensă și presiune în partea superioară a abdomenului;
  • Stare de greață și vomă;

În stadiul incipient, preeclampsia se poate instala fără simptome specifice, iar unele dintre acestea pot fi confundate cu cele normale la o femeie însărcinată. Din acest motiv s-ar putea să nu știi care e cu adevărat situația ta până nu mergi la primul consult prenatal. Acesta este unul dintre motivele pentru care e important să mergi la medic.

Care sunt factorii de risc pentru preeclampsie?

Preeclampsia poate apărea pentru prima dată în viață în timpul primei sarcini. Oricum, odată ce ai avut preeclampsie o dată, ai toate șansele să ți se întâmple la fiecare sarcină. Iată care sunt ceilalți factori de risc:

  • Ai hipertensiune cronică;
  • Ai probleme de coagulare a sângelui, diabet, afecțiuni ale rinichilor sau o boală autoimună (lupus);
  • Ai o rudă apropiată (mamă, soră, bunică sau mătușă) care au avut preeclampsie;
  • Ești obeză;
  • Ai doi sau mai mulți feți;
  • Ești trecută de 40 de ani;
Există modalități de a evita preeclampsia?

Nimeni nu știe cu siguranță cum poate fi evitată preeclampsia, deși s-au făcut numeroase cercetări în această privință. Multe studii susțin că o cantitate mai mare de calciu, reducerea consumului de sare sau vitaminele pot fi de folos, dar rezultatele nu au fost concludente.

Săptămâna 28 de sarcină. Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Fă rost de numele unor pediatri de la medicul de familie, colegi de serviciu, vecini sau medicul obstetrician. Atunci când alegi pediatrul, asigură-te că are cabinetul aproape de casa ta și că are un program care te avantajează. E important să ai o relație bună cu el, să-ți placă și să-l respecți, din moment ce-l vei vedea des în viitor. Bebelușul va merge la el la scurt timp după naștere.

Ecografia din săptămâna 28 de sarcină

Bătăile inimii bebelușului sunt foarte puternice acum. L-ai putea auzi dacă ți-ai asculta burtica cu stetoscopul sau dacă partenerul tău și-ar lipi urechea de burtica ta.

Stilul de viață din săptămâna 28 de sarcină

Vei naște foarte curând, iar faptul că sfârșitul sarcinii este aproape s-ar putea să ți se pară copleșitor. Dacă te simțiți speriată, confuză sau ai nevoie de un sfat, discută totul cu medicul tău pentru a te liniști.

Timpul rămas până la întâlnirea cu bebelușul tău ar trebui petrecut în odihnă și învățând cât de mult poți despre recuperarea postpartum.

Acum este timpul să ai grijă de tine. Nu vei avea mult timp pentru asta odată ce sosește copilul. Așa că adună toate cărțile tale preferate, urmărește emisiunile TV, petrece timp cu prietenii tăi și fă toate activitățile pe care le poți face pe care nu le vei putea face odată ce vei naște.

Lista de verificare:

  • Cumpără cărți despre recuperarea postpartum;
  • Caută un medic pediatru care ar putea veni acasă după sosirea copilului;
  • Programează concediul de maternitate;
  • Asigură-te că ai proviziile necesare înainte de a intra în travaliu:

Ce să-l întrebi pe medicul tău în săptămâna 28 de sarcină?

Discută cu el despre preeclampsie, în special despre preeclampsia ușoară. Această afecțiune poate apărea fără niciun semn de avertizare, așa că, asigură-te că știi care sunt simptomele timpurii, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale și umflarea picioarelor.

Obține cât mai multe informații despre tot ceea ce are legătură cu îngrijirea timpurie a bebelușului și alăptarea. Cu cât știi mai multe dinainte, cu atât îți va fi mai ușor odată ce copilul sosește.

Dacă te confrunți cu Sindromul Piciorului Neliniștit, ar trebui să faci analize de sânge pentru a verifica dacă suferi de deficiență de fier. Discută cu medicul tău despre cele mai bune modalități de a trata simptome precum senzațiile de furnicături la picioare și articulații și nevoia constantă de a le mișca.

Ține cont să mănânci ușor și sănătos. Carbohidrații, cum ar fi pastele, produse de patiserie, cartofi, orez și zaharuri, se vor adăuga nu doar la proviziile tale de grăsimi, ci și ale copilului, fără prea multe beneficii pentru sănătate. De acum înainte, ai grijă de tine, învață despre recuperarea postpartum și a legăturii cu copilul.

Săptămâna 28 de sarcină. Ce ar trebui să facă partenerul

Nu există nimic mai sănătos decât să te bucuri de intimitate cu partenerul tău atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. S-ar putea să te simți inconfortabil când sunteți intimi, iar copilul lovește constant, dar nu este cazul să vă speriați. Dacă medicul tău a spus că sexul este încă sigur pentru sarcină, nu ezitați să vă bucurați de el. Copilul este adăpostit în interiorul uterului și separat de vagin cu sacul amniotic și „dopul de mucus”.

Creionează un buget

Partenerul tău poate face un plan financiar pentru noul statut al familiei voastre. A crește un copil este scump, iar a deveni părinte presupune noi responsabilități financiare. Începi să îți faci un buget ca să afli cât poți cheltui lunar pe lucrurile copilului, căci sunt multe de cumpărat, de la cărucior și pătuț și până la tot felul de obiecte mici.

Mai apoi, după naștere, vor exista în continuare cheltuieli destul de mari. Se spune că un părinte responsabil își face planul mult mai departe, inclusiv acela al unei asigurări de viață, studii sau economii.

Căutați un nume pentru copil

Căutați împreună un nume pentru copil. A căuta numele pentru copil poate fi extrem de distractiv. Unii părinți știu ce nume îi vor pune copilului încă dinainte ca acesta să existe măcar. Alții nu reușesc nici până în luna a noua să se pună de acord. Dacă nu aveți încă numele, probabil veți discuta mult pe marginea acestui subiect căci este unul extrem de important și trebuie să alegeți foarte bine.

Trebuie să ai în vedere că este extrem de important să petreci timp de calitate cu partenerul tău. Sarcina va aduce modificări importante atât în viața ta, cât și a lui și în timp ce anticiparea noului venit este emoționantă, este important să vă alocați și vouă timp.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Acum, masurand aproximativ 35 cm in lungime si cantarind aproximativ un kilogram, nu mai are prea mult loc in uter! Ochii bebelusului tau sunt acum deschisi si pielea incepe sa-si capete culoarea naturala. Oasele bebelusului tau se vor intari si lanugo-ul (parul de pe corp) va incepe sa dispara.

sfaturi

Concentreza-te asupra…

Zilei cea mare: Ai putea sa incepi sa te gandesti la ce fel de experienta ti-ai dori pentru nasterea copilului. Daca urmeaza sa nasti la o maternitate privata, nu uita sa iti scrii planul nasterii. Ce parere ai despre calmarea medicamentoasa a durerii? Cu cat iei mai multe in considerare, cu atat mai bine pregatita vei fi. Si tine minte, planul tau de nastere trebuie sa fie flexibil intrucat bebelusul tau poate avea alte intentii!

ce spun studiile
  • ai incercat cursurile de inot pentru gravide?
  • pofteste la gustarele sanatoase si fa-ti poftele!
  • citeste despre alaptare