Săptămâna 32 de sarcină

Săptămâna 32 de sarcină

Săptămâna 32 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii

Fătul cântărește aproximativ 1.500 de grame și măsoară 42 de centimetri, ocupând mult spațiu în uterul tău. Tu iei în greutate aproximativ 500 de grame săptămânal și jumătate dintre ele se duc direct la făt.

De fapt, în următoarele 7 săptămâni el va acumula cam o treime sau o jumătate din greutatea totală pe care o va avea la naștere.

Acum are unghiuțe la detele de la mâini și de la picioare și păr adevărat (sau cel puțin puf adevărat). Pielea devine mai nedetă și mai catifelată pe măsură ce acumuleză grăsime.

Săptămâna 32 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Ca să se adapteze nevoilor tale și ale fătului, volumul sângelui care curge prin venele tale a crescut cu 40-50% de când ești însărcinată.

Din cauză că uterul împinge în diafragmă și presează stomacul s-ar putea să respiri cu dificultate sau să ai arsuri. Ca să-ți fie mai ușor, dormi pe două perne și mănâncă puțin și des.

Pe măsură ce avansează sarcina, s-ar putea să înceapă să te doară spatele. Dacă se întâmplă asta, anunță medicul curant, mai ales dacă nu ai avut astfel de dureri înainte. Acesta poate semnul declanșării unei nașteri premature.

În cazul în care nu acesta este motivul pentru care ai dureri, poți da vina pe uterul mărit și modificările hormonale

Uterul mărit îți schimbă centrul de greutate, întinde și slăbește mușchii abdominali. Din această cauză îți schimbi postura și ai dureri de mijloc.

Modificările hormonale care au loc în timpul sarcinii îți înmoaie articulațiile și ligamentele care unesc osul pelvic de coloana vertebrală.

Din acest motiv ești ușor dezechilibrată și ai dureri când mergi, când stai mult timp în picioare, când te întorci în pat de pe o parte pe alta, te ridici de pe scaun.

Săptămâna 32 de sarcină. Cine poate asista la naștere

Acesta este un moment unic, o experiență de neuitat și, deși în majoritatea țărilor civilizate tatăl este încurajat să participe la naștere, în România totul este la stadiul de teorie.

Practic, nici mamele, nici medicii și nici tații nu încurajează acest lucru. Cei din urmă temându-se probabil să-și vadă partenerele desfigurate de efort și durere.

Mulți medicii români (din spitalele de stat) susțin că nu sunt de acord cu această practică din cauza microbilor care se pot transmite.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Asigură-te că vei fi ajutată de prieteni și familie După venirea pe lume a bebelușului le vei fi recunoscătoare celor care te pot ajuta. E o idee bună să faci o listă – cine și cu ce te poate ajuta.

  • Roagă o prietenă să-ți asigure măcar pentru primele zile mâncarea pentru cină.
  • Dacă ai un copil mai mare, roagă o prietenă sau o rudă să aibă grijă de el cât timp stai în spital, Dacă e posibil, chiar și câteva zile după, ca să ai timp să-ți revii complet.
  • Roagă un vecin sau un prieten să se ocupe de tomberonul tău de gunoi, să plimbe cățelul, să ude florile sau să le dea de mâncare animalelor tale de companie.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

  << Săptămâna 31                                                Săptămâna 33 >> 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()