Săptămâna 33 de sarcină

Săptămâna 33 de sarcină

Săptămâna 33 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

Noutatea săptămânii

Săptămâna aceasta, fătul cântărește puțin peste 1.800 de grame și măsoară în jur de 43 de centimetri (mărimea unui ananas). Nu mai are pielea ridată și nici chipul de extraterestru, iar scheletul lui este mult mai puternic.

Oasele din craniu nu s-au unit încă între ele, ca să-i permită să se strecoare prin canalul vaginal în timpul nașterii (presiunea este atât de mare, încât unii copii se nasc cu capul conic).

Dacă i se întâmplă și copilului tău, nu-ți face griji, își va reveni în câteva zile. Oasele craniului se vor alipi abia când este adult, ca să-i permită creierului să crească în timpul copilăriei și adolescenței.

Săptămâna 33 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Din cauză că fătul a crescut și, odată cu el și burtica ta, te miști mai greu, mergi legănat și ți-e greu să găsești o poziție confortabilă (ca să nu mai vorbim despre somn…).

S-ar putea să simți furnicături și chiar amorțeală în vârful degetelor, la încheieturi și în palme. Ca multe alte țesuturi din trupul tău, articulațiile rețin lichid, care presează asupra unui nerv, dând sindromul de tunel carpian.

Această presiune poate da furnicături și chiar amorțeală, durere puternică sau medie ca intensitate. Încearcă să porți o brățară protectoare (o găsești în magazinele specializate în articole sportive) sau să dormi cu mâna sprijinită pe o pernă.

Dacă meseria ta impune mișcări repetate din încheietură (operator calculator sau asamblezi produse la linie), nu uita să le miști ușor (un soi de gimnastică) de câte ori ai ocazia sau măcar în pauze.

Multe femei se simt încă sexy în acest stadiu al sarcinii, iar partenerii lor le dau dreptate. Poate că ați fost nevoiți să faceți câteva ajustări, dar puteți face sex fără griji până când ți se rupe apa sau începe travaliul.

Săptămâna 33 de sarcină. Monitorizează mișcările fătului

Cât de des ar trebui să simți mișcările

Fătul ar trebui să se miște cu aproximativ aceeași frecvență cu care a făcut-o în ultima lună.

Fiecare bebeluș are însă ritmul lui de dezvoltare și nu există un tipar. Atâta timp cât nu sesizezi schimbări majore în activitatea lui, totul e perfect.

Trebuie să urmărești mișcările

Pentru mai multă siguranță, medicii recomandă ca după a 28-a săptămână de sarcină să monitorizezi mișcările fătului cel puțin o dată pe zi. Există mai multe moduri prin care poți număra „loviturile”, așa că întrebă medicul cum dorește s-o faci.

Iată una dintre modalități:

Alege un interval din zi când bebelușul este de obicei mai activ (ideal ar fi să monitorizezi mișcările în fiecare zi, în același interval). Stai liniștită sau întinde-te pe o parte (stânga), ca să nu fii distrasă. Cronometrează în cât timp simți 10 mișcări – lovituri, răsuciri, tresăriri.

În decurs de două ore, ar trebui să simți cel puțin 10 mișcări (nu-ți face griji pentru că probabil nu va dura atât de mult. Uneori poți să le simți pe toate în primele 10 minute). Dacă nu le simți în două ore, oprește-te și sună medicul.

Ce trebuie să faci dacă ai senzația că mișcările fătului sunt mai încete sau diferite

Dacă au devenit mai rare, trebuie să anunți medicul. Mai puține mișcări pot semnala o problemă și atunci va trebui să faci niște teste prin care să fie verificată starea copilul.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Spală hăinuțele bebelușului. Știi toate lucrușoarele acelea adorabile, pledurile sau lenjeriile de pat pe care le-ai cumpărat sau le-ai primit de la familie și prieteni?

Ar trebui să le speli, ca de altfel tot ce va intra în contact cu pielea bebelușului, ca să eviți să se irite. Există detergenți delicați, hipoalergenici, care sunt recomandați pentru pielea sensibilă.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

  << Săptămâna 32                                                Săptămâna 34 >> 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()