Săptămâna 6 de sarcină

În această săptămână poate încă te obișnuiești cu ideea că vei aduce pe lume un copil. Parcă nu îți vine să crezi, iar corpul tău suferă suficiente transformări încât să realitatea să fie tot mai clară: vei deveni mamă! Hormonii de sarcină încep să își facă simțită prezența, iar tu te simți diferit. În pântecul tău embrionul se dezvoltă pe zi ce trece.

  • Câte luni de sarcină ai la 6 săptămâni: 1 lună și 2 săptămâni
  • În ce trimestru de sarcină ești la 6 săptămâni: trimestrul 1
  • Câte săptămâni mai ai până naști: 34 de săptămâni

Săptămâna 6 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul

săptămâna 6 de sarcină
În săptămâna 6 de sarcină embrionul prinde contul, iar mama resimte primele simptome serioase ale sarcinii.

În săptămâna 6 de sarcină embrionul, viitorul tău bebeluș, este mare cât un sâmbure de cireașă! Are aproximativ 5 milimetri. 

Pentru bebelușul tău acum au loc dezvoltări majore: nasul, gura și urechile capătă formă. Dacă ai putea vedea în interiorul uterului, ai descoperi un cap supradimensionat și niște pete în locul unde încep să se formeze ochii și nările. Urechiușele sunt marcate de două mici depresiuni de fiecare parte a capului. Mâinile și picioarele sunt niște muguri.

De asemenea, prind contur în săptămâna 6 de sarcină: rinichii, ficatul și plămânii bebelușului tău, împreună cu inima lui mică, care acum bate de aproximativ 110 de ori pe minut (și devine mai rapidă în fiecare zi).

Inimioara lui bate de 100-160 de ori pe minut – aproape de două ori mai repede decât a unui adult. Sângele începe să circule. Intestinele se dezvoltă și a apărut țesutul din care se vor forma plămânii. Glanda pituitară se formează ca și restul creierului, mușchilor și oaselor.

embrionul la 6 săptămâni de sarcină
La 6 săptămâni de sarcină embrionulului încep să i se formeze majoritatea organelor.

Săptămâna 6 de sarcină. Cum se schimbă viața ta

Sâni dureroși

În săptămâna 6 de sarcină, două cuvinte pentru tine: sfârcuri dureroase! Sânii s-au mărit şi ei un pic și, probabil, ţi-ar trebui un sutien cu un număr mai mare. Este cazul să îi spui și partenerului tău despre aceste neplăceri pentru ca, în cazul în care te atinge, să știe să o facă mai blând.

Schimbări dese de dispoziție

S-ar putea să descoperi că ai dedublare de personalitate. Într-o zi ești bine dispusă, ca în următoarea să nu-ți intre nimeni în voie. Deși te tulbură această situație, poți sta liniștită, pentru că e ceva normal. Starea ta e cauzată de hormoni.

Așteaptă-te însă ca viața ta să se schimbe. Cine nu ar fi emoționat?

Sângerări

Acum trebuie să fii atentă la petele de sânge. Descoperite pe chilot sau pe hârtia igienică după urinare, ele sunt destul de frecvente în acest stadiu al sarcinii, afectând un sfert dintre femeile gravide. Se poate să fie considerate normale într-o sarcină fără probleme, dar uneori poate fi un semn de avort spontan sau sarcină ectopică.

Pentru orice eventualitate, în cazul în care ai sângerări, anunță-ți medicul curant.

Atenție la amețeli!

Simptomele sarcinii sunt resimțite diferit de fiecare femeie în parte. Grețurile și amețelile sunt cele mai frecvente neplăceri pe care le poți avea în această săptămână. Ele pot fi destul de impredictibile. Uneori se pot manifesta doar dimineața, pe când în alte zile îți poate fi rău pe parcursul întregii zile.

Se spune că ameţelile sunt un semn că hormonii pompează din plin, ceea ce indică o sarcină puternică şi stabilă. Gonadotropina corionică umană (HCG) este hormonul produs de placentă și este unul dintre responsabilii pentru stările tale de amețeală. Dacă stările de vomă și de amețeală sunt exagerate însă, trebuie consultat medicul!

Stări de oboseală

Tot acum apare şi senzaţia de epuizare, pe măsură ce organismul se adaptează schimbărilor. Progesteronul este responsabil în mare parte pentru starea de oboseală care pare să nu îți dea pace. În plus, organismul tău trebuie să se adapteze schimbărilor prin care trece, atât fizic, cât și emoțional, așa că nu îi este tocmai ușor. Cel mai bine este să mergi la culcare cât de devreme poţi, pentru că ai nevoie de somn cât mai mult!

Urinări frecvente

O altă schimbare care s-ar putea să îți dea bătăi de cap este creșterea frecvenței urinărilor. În timpul sarcinii, cantitatea de sânge pe care inima ta trebuie să o pompeze crește cu 30 până la 50%. Pe măsură ce în organismul tău crește cantitatea de fluide și rinichii încep să lucreze mai mult, așa încât tu vei urina tot mai des.

Constipația

În timpul sarcinii, din cauza nivelului ridicat de progesteron poți să te confrunți cu episoade de constipație. Pentru a scăpa de ele este bine să beai suficientă apă, și să consumi alimente bogate în fibre.

Dureri de cap și de spate

Durerile de spate și de cap de intensitate mică sunt specifice sarcinii, mai ales după săptămâna 6.

Ce ar trebui să conțină alimentația ta în săptămâna 6 de sarcină?

La începutul sarcinii când greața și amețelile îți fac probleme contează nu doar ce mănânci, ci și cum o faci. În loc să ai trei mese principale și două gustări, încearcă să mănânci mai des și mai puțin. Imediat ce ai mâncat nu te întinde în pat, ci încearcă să faci o plimbare scurtă. Pentru unele femei însărcinate funcționează ca înainte să se dea jos din pat să bea apă minerală și să mănânce câțiva biscuiți sărați pentru a reduce simptomele supărătoare. Ghimbirul este și el asociat cu capacitatea de a reduce stările de greață așa că îl poți introduce în dieta ta fie în limonade, fie sub formă de ceai.

Ce nu trebuie să mănânci?

Viitoarea mămică ar trebui să evite anumite mâncăruri, cum ar fi carnea crudă (biftec, sushi), brânza topită, lactate nepasteurizate şi ouăle crude, pentru că pot conține bacterii care pot afecta fătul. Ar trebui să eviți și ficatul din cauza concentrației mari de vitamina A, care nu este potrivită în primul trimestru de sarcină. De asemenea, este recomandat să scoată din dietă alimentele înalt procesate care conțin aditivi alimentari pentru că de cele mai multe ori aceștia trec prin placentă, iar unii dintre ei pot afecta fătul.

Pe perioada cât ești însărcinată ar trebui să nu consumi carne de rechin, de pește spadă, marlin. Aceste tipuri conțin cantități mari de mercur care pot afecta dezvoltarea neurologică a copilului. Există câteva contradicții și legate de ton. Majoritatea ghidurilor spun că tonul alb trebuie să fie consumat cu precauție, nu mai mult de 100 de grame pe săptămână.

În perioada sarcinii este recomandabil să eviți produsele care conțin cafeină sau să reduci cantitatea lor.

Alimente recomandate

Dieta femeii însărcinate trebuie să conțină cărnuri slabe, fructe de mare și pește, fructe, legume, cereale integrale, lactate, nuci, grăsimi sănătoase. Important este ca alimentele să provină din surse de încredere și, de fiecare dată când alegi să pui un produs în coșul de cumpărături, să îi citești eticheta.

Hidratarea este și ea importantă. Bea apă în cantități suficiente pe parcursul zilei. Încearcă ca pe măsură ce se apropie ora de culcare să limitezi cantitatea de lichide pentru a nu te trezi de prea multe ori pentru a merge la baie pe parcursul nopții.

Află mai multe despre șansa de a avea gemeni

Gemenii apar în familiile care au antecedente. Mai este posibil să ai gemeni dacă ai făcut tratamente de fertilitate, deși orice femeie poate fi însărcinată cu mai mult de un copil. Tu ai putea fi una dintre ele?

În general, una din 31 de nașteri (mai mult de 3%) este gemelară. Șansele ca tu să ai gemeni sunt însă mult mai mici (1 la 89) dacă ai conceput copilul pe cale naturală. Șansa să ai tripleți sau o sarcină multiplă este de 1 la 565.

Gemenii identici apar doar datorită întâmplării, iar șansele de a avea gemeni identici nu sunt influențați de istoricul familial sau de tratamentul pentru fertilizare. Șansa ca tu sa ai gemeni identici sau monozigoți (când un ovul fertilizat se divide în jumătate) este de 1 la 250 de cazuri.

Sunt numeroși factorii care duc la apariția unei sarcini gemelare, dar cel care poate influența cel mai mult este tratamentul pentru fertilizare. În general, între 20 și 25% dintre femeile care au urmat un astfel de tratament au mai mult de un copil.

Alți factori care duc la sarcini gemelare

Odată ce ai dat naștere unei perechi de gemeni, ai foarte multe șanse să se întâmple la fel și cu sarcina următoare.

Gemenii apar în familiile cu antecedente, așa că dacă ai un geamăn sau ești rudă de gradul I cu gemeni, ai toate șansele să fii mamă de gemeni. Cu cât ai avut mai multe sarcini, cu atât cresc șansele de a avea gemeni.

Sarcina gemelară apare mai des la femeile înalte și solide decât la cele minione.

Când poți afla dacă ai sarcină gemelară

Sarcina gemelară se observă la ecograf, chiar din primul trimestru. Dacă optezi pentru o testare genetică în primul trimestru, vei face ecografie între a 11-a și a 13-a săptămână.

Dacă ai rămas însărcinată în urma unui tratament de fertilizare, probabil că vei face mai devreme această ecografie (de obicei în primele 8 săptămâni) ca să se numere embrionii care au fost implantați. Ecografia este imbatabilă în cazul sarcinilor gemelare.

Ce ar trebui să faci săptămâna aceasta

Analizele din săptămâna a 6-a de sarcină

În săptămâna a 6-a de sarcină este momentul potrivit să mergi la medic pentru o ecografie. Probabil este una dintre primele vizite la ginecolog de când ești însărcinată. Pregătește-te să îi oferi informații care să îl ajute să îți ofere cele mai bine sfaturi. Iată cu ce ar trebui să te duci pregătită:

  • data ultimei menstruații;
  • detalii despre sarcini anterioare (duse sau nu până la capăt);
  • informații despre istoricul tău medical, dar și al partenerului. De asemenea, ar fi util să îi spui și dacă în familia ta sau a partenerului există antecedente de boli genetice, boli de sânge, fibroză chistică, malformații congenitale;
  • dacă ai sau nu alergii;
  • lista cu medicamente pe care le iei (chiar dacă sunt fără prescripție medicală sau homeopate);

Pentru cei mai mulți părinți este momentul în care aud pentru prima dată cum bate inima bebelușului lor.

Medicul tău îți va da o listă cu analize pe care să le faci pentru a se asigura că sarcina ta se dezvoltă așa cum trebuie.

ecografie la 6 săptămâni de sarcină
  • În primul trimestru de sarcină, analizele sunt obligatorii.
  • Consultaţia prenatală se completează cu următoarele analize: reacţia Bordet – Wassermann (RBW), radioscopie pulmonară, determinarea grupei sanguine (soţ şi soţie), hemoleucograma, sumar de urină, examinarea bacteriologică a secreţiei vaginale.
  • Alimentaţia trebuie să fie sănătoasă, iar igiena este un imperativ.
  • Analizele se repetă în ultimul trimestru, când vizitele la medic devin mai dese (la două săptămâni).

Întreabă medicul despre vitaminele prenatale și nu renunța la acidul folic. În timpul sarcinii, doza recomandată ajunge la 600-800 de micrograme sau 0,6-0,8 mg. Desigur, necesitățiile anumitor femei sunt diferite. Dacă în istoricul familiei tale există cazuri de defect de închidere a tubului neural, ar trebui să iei 4000 de micrograme ( 4 mg) de acid folic pe zi. Discută cu medicul dumneavoastră pentru a afla doza de care ai nevoie, înainte și după concepție.

Ce întrebări trebuie să îi pui medicului tău ginecolog?

Pentru femeile care sunt la prima sarcină entuziasmul este atât de mare la primele controale medicale încât de cele mai multe ori uită să întrebe medicul lucruri care pot fi importante. Înainte de a merge la cabinet fă-ți o listă cu tot ceea ce ai vrea să afli de la el astfel încât sarcina ta să fie cât mai ușoară.

Iată câteva idei de întrebări pe care să i le pui:

Ce poți face pentru tine?

  • Relaxează-te! Poți să ai grijă de tine, să mergi la cosmetică, la coafor sau unde crezi tu că ai nevoie. Trebuie doar să fii atentă ca toate normele de igienă să fie respectate, iar produsele folosite să fie de calitate.
  • Una dintre cele mai des întâlnite întrebări printre gravide este dacă să continue să își facă sau nu unghiile. În ceea ce privește materialele acrilice, nu există nicio dovadă că substanțele chimice sunt dăunătoare pentru tine sau pentru fătul tău, dar pentru a fi absolut în siguranță, alege lac de unghii cu ingrediente cât mai puțin toxice.
  • Dacă descoperi că unghiile tale au devenit slabe sau fragile, încearcă un întăritor de unghii transparent și reaplică des. În plus asigură-te că primești suficient calciu.
  • Pentru a mai căpăta un pic de energie fă cât mai multă mișcare în aer liber. Ieși la plimbare zilnic sau mergi la sală, pentru că mișcarea fizică te va ajuta să dormi mai bine și îți va pregăti corpul pentru naștere.
  • Poți începe să ții un jurnal de sarcină în care să notezi lucrurile importante ale fiecărei zile. Când copilul tău va crește îi va face plăcere să citească ce s-a întâmplat cât timp l-ai avut la tine în burtică.

Ce trebuie să facă partenerul în săptămâna a 6-a de sarcină?

Partenerul trebuie să te sprijine pe tot parcursul sarcinii și după aceea. Totuși, în săptămâna a 6-a de sarcină există câteva lucruri specifice pe care le poate face:

  • Să meargă cu tine în fiecare zi afară pentru plimbări scurte;
  • Să meargă cu tine la controlul de 6 săptămâni, mai ales la ecografia care vă va aduce o surpriză: ascultarea bătăilor inimii fătului;
  • Să te ajute la treburile casnice;
  • Să se ocupe de ceilalți copii (dacă mai aveți) astfel încât tu să te poți odihni;
  • Să înceapă să citească cărți despre naștere, alăptare, parenting;

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

copilul meu

Spatiul umplut cu lichid, care a fost in interiorul blastocistului, este acum in curs de dezvoltare in sacul amniotic – pungi lecu apa care iti vor proteja copilul pe tot parcursul sarcinii si la final se va sparge! Sistemul de circulatie al embrionului se leaga de al tau prin intermediul vilozitatilor coriale (degetelele micute care apartin celulelor din mucoasa uterului). Coloana vertebrala a copilasului incepe sa se formeze impreuna cu sistemului central nervos. Vasele de sange de asemenea incep sa se formeaze intr-un cordon ombilical – legatura vitala dintre tine si copilul tau.

Micii muguri de pe embrion sunt primele semne ale bratelor si picioarelor bebelusului. Trasaturile faciale ale copilului se formeaza in timp ce din profil se observa dezvoltarea prematura a corpului si a pieptului celui mic. Sistemul digestiv al copilului incepe si el sa se formeze incepand cu primele celule de la nivelul stomacului si intestinului. In acest moment ,copilul tau nu este mai mare decat un bob fiert de fasole: un mic bob plin de viata!

sfaturi

Sanatatea sarcinii: ai o pisica ? Evita sa golesti litiera pisicii in timpul sarcinii. Fecalele de pisica pot contine toxoplasma, un parazit care cauzeaza toxoplasmoza. Toxoplasmoza este o infectie care poate afecta copilul tau nenăscut. Daca crezi ca ai fost supusa acestui risc discuta acest lucru cu medicul tau, iar daca crezi ca suferi de toxoplasmoza, exista tratamente. Nu trebuie sa-ti faci griji, majoritatea femeilor au avut aceasta boala inainte de sarcina si au devenit imune, doar ca trebuie sa fii precauta.

ce spun studiile
  • ia acid folic
  • ai grija la ce mananci
  • ce-ai spune de o baie intr-o piscina?