Săptămâna 41

Săptămâna 41 de sarcină – Cum se dezvoltă bebelușul

Cum se dezvoltă bebelușul

E clar că unghiile bebelușului vor avea nevoie de manichiură și pedichiură după naștere. Deja au crescut binișor.

Inimioara fătului ar putea fi monitorizată săptămâna asta prin teste de stres, iar bătăile inimii se vor accelera la fiecare mișcare.

Cum se schimbă viața ta

În acest timp, trupul tău este mai pregătit ca niciodată să dea naștere. Până la această vârstă a sarcinii, probabil că medicul a discutat cu tine despre travaliul indus, dar asta nu înseamnă că nu vei intra în travaliu de la sine. Pur și simplu unii bebeluși nu se grăbesc. Există însă o întrebare pe care ți-o pui deseori: vei recunoaște contracțiile travaliului?

Contracțiile și travaliul

Sunt șanse să-ți dai seama când începe travaliul. În cazul în care nu o faci, iată câteva ponturi:

Ți se poate rupe apa (deși nu e obligatoriu) și e posibil să observi mucus (dopul gelatinos) cu puțin înainte să se declanșeze travaliul. Apoi vei simți contracțiile – valuri ritmice cauzate de faptul că uterul tău se contractă și apoi se relaxează – care pot apărea brusc, pe nepusă-masă pentru unele femei sau ușor și ferm pentru altele.

În mod normal (dar nu obligatoriu) ele apar la distanță, iar apoi intervalul dintre ele se micșorează din ce în ce mai mult. Primele contracții sunt asemănătoare cu cele ale ciclului menstrual sau cu durerile de spate.

De multe ori, durerea apare în spate și radiază în față. La fel de bine e posibil să le simți numai în partea din față. Cu toate astea, trebuie să știi că așa cum două sarcini nu sunt la fel, la fel și nașterile diferă.

Multe travalii se desfășoară ca la carte, dar la fel de multe încalcă numeroase reguli. Dacă simți contracțiile, dar nu știi sigur despre ce e vorba, sună medicul și spune-i. E posibil ca el să-și poată da seama după ceea ce-i descrii dacă ai intrat în travaliu.

Ce ar trebui să faci săptămâna asta

În această perioadă este greu să te gândești la altceva decât la faptul că data nașterii a venit și a  trecut – în urmă cu o săptămână. Știi însă cum se spune că „în oala acoperită nu cad gunoaie”, așa că ar fi bine să faci un efort și să-ți ocupi timpul; încearcă să planifici ceva în fiecare zi (fără să ții cont de cum trece timpul!).

Ieși din casă: du-te la plimbare (asta ar putea ajuta chiar la declanșarea contracțiilor), fă-ți manichiura sau coafeză-te (e posibil ca după venirea bebelușului să nu mai ai timp, vezi un film sau două, plimbă-te prin mall și cumpără lucrurile pe care le-ai amânat și care-ți vor folosi când vine bebelușului, ia prânzul cu prietenii sau cina cu partenerul tău).

Nu ar fi rău să pregătești câteva feluri de mâncare pe care să le congelezi. Încă un lucru: spune-le prietenilor să nu te mai sune în fiecare zi: nicio veste înseamnă… nicio veste.

Documentează-te! Îți recomandăm cărțile din pachetul ”La început de drum”. Detalii AICI.

  << Săptămâna 40                                                Săptămâna 42 >> 

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()