4 metode de contracepţie în timpul alăptării

Raluca Dumitrică
contracepţie-în-timpul-alăptării-totul-despre-mame

Şi mamele care alăptează pot folosi metode de planificare familială

Eşti mamă de puţină vreme şi, deşi nu reuşeşti încă să ieşi din starea de reverie post-partum, care te face să te uiţi cât e ziua de lungă la copilaşul tău, să-l ţii la sân şi să-l pupi într-una, nici nu te gândeşti prea curând la o nouă sarcină? Haideţi să vedem care sunt 4 metode de contracepţie în timpul alăptării pe care le poate folosi o proaspătă mamă !

Alăptarea sau amenoreea de lactație

Una dintre metodele contraceptive demonstrate ca fiind destul de eficiente (dar nu în proporție de 100%!) pe perioada în care bebeluşul este hrănit la sân este chiar alăptarea. Când alăptezi hormonul numit prolactină este la cote maxime. Asta este foarte bine nu numai pentru producţia de lapte, ci şi pentru că prolactina inhibă instalarea ovulației. Ca acest hormon să îşi facă efectul până la capăt, însă, trebui să respecţi nişte reguli: să alăptezi exclusiv, la cerere şi la intervale destul de dese chiar şi noaptea (ceea ce înseamnă ca cel mic să nu fi împlinit încă 6 luni) şi ciclul menstrual să nu fi revenit.

Mai multe detalii despre ce este permis și ce nu în alăptare găsiți în cartea Ghidul pentru alăptare disponibil aici

Metoda calendarului

Deşi nu este chiar cea mai sigură metodă contraceptivă din cele existente, poate fi o metodă agreată de mamele care, în pofida asigurărilor primite de medici şi de prospectele contraceptivelor, se tem că efectele adverse ale acestora vor afecta cantitatea de lapte produsă sau chiar bebeluşul. Totodată, poate fi o metodă cu care să rezoneze mamele care, din diferite motive medicale, nu pot folosi contracepţia medicamentoasă sau cea injectabilă. La baza acestei metode stă identificarea perioadei fertile şi evitarea raporturilor sexuale pe parcursul ei. Poate avea succes numai după instalarea menstruaţiei şi doar în cazul femeilor care au cicluri regulate. Astfel încât acestea să poată determina cu precizie când are loc ovulaţia. Se ştie că la un ciclu de 28 de zile ovulaţia se produce în cele mai mute cazuri în ziua a 14-a, iar cu 3-4 zile înainte de aceasta, dar şi 1-2 zile după perioada de ovulație şansele că mama să rămână însărcinată sunt maxime.

Contraceptive pe baza de progesteron

Aici se includ atât contarceptivele orale, contraceptivele injectabile, inelele vaginale şi dispozitivele intrauterine de tipul steriletului care eliberează gradual progesteron, hormon sexual feminin de sinteză care împiedică ovarul să expulzeze ovulul, respectiv ovulaţia. Deşi pe piaţă există o sumedenie de produse din gamele enumerate mai sus, o proaspătă mamă trebuie să reţină că, cel mai probabil, medicul ginecolog nu îi va recomanda o variantă care are şi estrogen în ea, deoarece acest hormon afectează secreţia lactată, scăzând sau chiar suprimând cantitatea de lapte.

Prezervativul, diafragma, spermicidele

Prezervativul, barieră locală pentru bărbaţi, în cea mai răspândită variantă a sa, diafragma, membrană de cauciuc ce se plasează în vagin pentru acoperirea colului uterin, şi spermicidele, disponibile sub formă de gel, ovule, creme, foiţe, tablete sau spray, toate introducându-se în vagin, sunt metode contraceptive uşor de utilizat şi care prezintă grade destul de ridicate de eficienţă. Prezervativul, de exemplu, este creditat cu o rată de succes de 98% în ceea ce priveşte evitarea unei noi sarcini, în timp ce diafragma are, potrivit studiilor întreprinse, o rată de reuşită de 95%, spermicidele clasându-se puţintel mai jos, cu 82%. Ca acestea din urmă să îşi crească nivelul de reuşită se recomandă să fie utilizate chiar în combinaţie cu prezervativul sau diafragma.

Nu uitaţi că absenţa menstruaţiei nu garantează posibilitatea apariţiei unei noi sarcini! Cum înainte de orice primă menstruaţie apare şi ovulaţia, este foarte posibil să rataţi momentul în care se instalează aceasta şi să descoperiţi, mai repede decât v-aţi fi dorit, că veţi fi din nou mamă peste câteva luni! 🙂

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa