Sex + Intimitate = O casnicie fericita! Partea 1

 

Se estimeaza ca unul din trei cupluri se lupta cu probleme asociate cu dorinta sexuala scazuta. Plangeri cu privire la acest aspect sunt problema numarul unu prezentata terapeutilor.

 

De ce se schimba viata sexuala a unui cuplu?

Exista multe motive pentru care viata sexuala a unui cuplu se schimba in timp. Unul dintre cele mai intalnite motive este presiunea pe care viata familiala o implica. Varsta, sanatatea fizica, nivelul de stres, istoria familiei, precum si prioritatile – toate joaca un rol important in viata sexuala de cuplu.

 

Este greu, insa, de generalizat. In trecut, mai des intalnita era dorinta sexuala scazuta in randul femeilor. In prezent, acest deficit se aplica si barbatilor. Un exemplu in acest sens este un tata care este promovat la locul de munca, are mai multe presiuni si responsabilitati, si este prea obosit sau stresat pentru a simti dorinta sexuala.

 

Anatomia problemelor sexuale: Mintea, corpul, inima

Motivele pentru care dorinta sexuala mai scazuta este prezenta in randul cuplurilor casatorite pot fi impartite in trei categorii: psihologice (mintea), emotionale (inima), si fiziologice (corpul).

 

1. Mintea

Motivele psihologice includ stresul, anxietatea, tulburarile de personalitate, traumele (in special pentru cei care au un istoric de abuz sexual), tulburarile de dorinta sexuala (lipsa fanteziilor sexuale), sentimentele de vinovatie, cum ar fi sindromul Madonna asociat barbatilor care si-au ridicat propriile mame pe un piedestal (ei simt ca nu pot face sex cu cineva care este mama), stima de sine scazuta, fobiile si paranoia.

 

2. Corpul

Motivele fiziologice includ boli precum hipotiroidismul, efectele secundare ale medicamentelor (pentru hipertensiune arteriala) sau pastilelor anticonceptionale, efectele secundare ale unor interventii chirurgicale pe prostata sau maduva spinarii, precum si consumul de alcool si droguri ilegale.

Tototdata, nasterea si alaptarea sunt motive foarte comune pentru o femeie de a avea dorinta sexuala scazuta. Hormonii unei femei sunt foarte afectati de nastere si alaptare. Revenirea la normal a dorintei sexuale sanatoase la femei necesita timp, iar sotii trebuie sa isi arate sprijinul si intelegerea in aceste perioada. O femeie ar putea avea nevoie de sase luni pana la un an pentru a se regla fizic.

Viata sexuala a unui cuplu va trece prin mai multe etape, iar cea cu nasterea si alaptatul nu va fi singura. Cand si daca veti mai avea un copil, ea va reaparea. Atunci cand se instaleaza menopauza sau andropauza (echivalentul masculin al menopauzei) vor interveni alte si alte schimbari. Trebuie doar sa fiti pregatiti sa le faceti fata.

 

3. Inima

In sfarsit, motivele emotionale, cum ar fi senzatia de nesiguranta, resentimentele, furia refulata, si chiar frica de a ramane insarcinata, pot interveni in mod ingrijorator in relatia sexuala sanatoasa a unui cuplu. Atunci cand unul dintre parteneri se simte ranit de celalalt, dar nu spune nimic, emotiile si sentimentele se aduna ca intr-o oala sub presiune, iar totul se traduce in mai putin de contact fizic.

 

Sexualitatea: o fateta a intimitatii

Sotii si sotiile nu trebuie sa uite ca in primul rand sunt fiinte umane. Ca fiinta umana, nu poti separa mintea, inima si trupul. Ele functioneaza impreuna. Pentru ca tu sa fii intreg si a avea integritate, trebuie sa verbalizezi toate aspectele ce tin de tine.

 

Sexualitatea este doar o parte a imaginii. Ceea ce isi doresc cu adevarat cuplurile este intimitate. Intimitatea este dorinta de a fi cu cineva, pentru a fi complet inteles, iubit si apreciat. Sexualitatea este doar o expresie a intimitatii.

 

Modurile in care iti privesti partenerul, in care il asculti si il atingi (aici pe lista sunt imbratisarile si saruturile) sunt toate expresii ale sexualitatii. In timp ce actul sexual poate intruchipa expresia intreaga a sexualitatii, intimitatea este acel ceva ce trebuie sa preceada orice act fizic; este dovada umanitatii noastre. Relatia sexuala este doar un aspect al acesteia. Ea devine mult mai placuta atunci cand relatia cu partenerul este complet transparenta si vulnerabila. Cu cat sunt mai multe amanunte pe care le ascunzi de partenerul tau, cu atat nimic din toate acestea nu va functiona.

 

Va urma… 🙂

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()