Simfiza pubiană și durerile centurii pelvine în timpul sarcinii. Cum pot fi depășite

Monica Tătaru, redactor

Simfiza pubiană. Durerile muscolo-scheletare din timpul sarcinii erau considerate până nu demult ca fiind parte integrantă a modificărilor pe care gravida trebuie să le suporte. Astăzi, aceste dureri pot fi prevenite sau atenuate. Una dintre aceste dureri este cea a centurii pelvine care are la origine instabilitatea și limitarea mobilității uneia dintre articulațiile bazinului – simfiza pubiană sau articulația sacro-iliacă. Durerea simfizei pubiene nu este nocivă pentru bebeluș, dar produce un disconfort puternic mamei și îi limitează mișcările.

Simfiza pubiană. Ce este?

Marile oase ale bazinului sunt legate printr-o articulație, foarte puțin mobilă, numită simfiză pubiană. Această articulație este constituită din două părți, separate de un spațiu umplut de lichid și este fixată printr-o rețea de ligamente. În timpul nașterii, pentru a ușura trecerea bebelușului, corpul gravidei secretă un hormon numit relaxină. Acesta acționează asupra articulațiilor pelvisului, permițându-le să se întindă.

Pe parcursul sarcinii și nașterii, simfiza pubiană este în mod particular solicitată. Acest lucru poate provoca o inflamație însoțită de diastaza simfizei pubiene. În mod obișnuit, spațiul simfizei pubiene este de 4-5 mm. În timpul sarcinii, acesta crește cu 2 sau 3 mm. Dacă depășește 10 mm, vorbim de diastaza simfizei pubiene. Această problemă este însă destul de rar întâlnită și poate fi diagnosticată în urma unui examen radiografic.

Conform Asociației Fizioterapeuților din Marea Britanie, specializați în problemele pelvine și obstetrico-ginecologice, o gravidă din cinci are dureri ale simfizei pubiene.

Nu se știe cu certitudine cauza durerilor centurii pelvine. Cauza primară invocată este reprezentată de lărgirea exagerată a spațiului dintre cele două părți cartilaginoase ale simfizei pubiene. Totuși, numeroase femei invocă apariția durerilor fără ca acest spațiu să fie afectat. Alte mecanisme sunt deci implicate, precum cele hormonale, însă fără o dovadă științifică până acum.

Simfiza pubiană. Factori de risc

Nu toate gravidele care au acuzat dureri în zona centurii pelvine au prezentat și factorii de risc evidențiați de specialiști. Există însă numeroase condiții ce pot genera inflamații în această zonă, printre care:
– Dureri de spate sau în zona pelvină în istoricul medical
– Traumatisme în zona pelvină
– Sarcini multiple
– Gravida a avut un loc de muncă solicitant fizic sau postura corporală a fost deficitară
– Dureri ale simfizei pubiene în sarcinile anterioare
– Greutate corporală mare înainte sau în timpul sarcinii

Simfiza pubiana – simptome

Durerile centurii pelvine pot apărea în orice moment pe parcursul sarcinii sau imediat după naștere. Adesea, acestea se produc în a doua jumătate a sarcinii. De asemenea, dacă prima sarcină a fost însoțită de astfel de dureri, riscurile ca la a doua sarcină să revină simptomele sunt foarte mari.

Disconfortul resimțit de gravidă este localizat atât în partea posterioară cât și anterioară pubisului. Durerea poate apărea dintr-o dată, ca o durere ascuțită, sau poate fi o suferință progresivă, cu intensitate moderată. Durata acesteia variază între câteva minute și câteva zile, în acest caz afectând capacitatea gravidei de a se mișca.

În mod obișnuit, durerile simfizei sunt localizate la nivelul pubisului, dar se pot manifesta și astfel:
– Dureri de spate, la nivelul bazinului și șoldurilor;
– Dureri la nivelul coapselor sau între picioare, care se pot amplifica dacă picioarele sunt îndepărtate, în timpul mersului, la urcatul și coborâtul scărilor;
– O durere accentuată apărută în timpul nopții sau atunci când gravida face mișcări de întoarcere.

După nașterea bebelușului, durerile pot persista sau chiar se pot accentua deoarece îngrijirea nou-născutului va solicita foarte mult corpul mamei. Alăptatul, purtatul bebelușului, schimbatul scutecelor sunt adevărate provocări posturale. Acestea, acompaniate de schimbările hormonale, pot duce la un disconfort zilnic resimțit la nivelul bazinului și spatelui.

Tratamentul și diagnosticul diastazei simfizei pubiene

Diastaza simfizei pubiene atrage din ce în ce mai mult atenția medicilor, kinetoterapeuților sau moașelor. Diagnosticul se realizează în baza simptomelor invocate de gravidă. Rar, în cazuri excepționale, medicul poate recomanda efectuarea unui examen radiologic, mai ales după nașterea bebelușului.

Tratamentul simfizei pubiene cuprinde realizarea unor exerciții specifice alături de un kinetoterapeut specializat în problemele sarcinii, concomitent cu ședințe de masaj. Exercițiile au rolul de a întări mușchii planșeului pelvin, spatelui și bazinului. Exercițiile în piscină sunt recomandate, de asemenea, gravidelor, apa ușurând efectuarea mișcărilor. Acupunctura sau chiroterapia pot ameliora durerile, dar acestea trebuie realizate de specialiști obișnuiți să lucreze cu gravide.

După naștere, femeia poate face o serie de examene pentru a determina exact gradul de afectare a regiunii pubiene. În funcție de rezultate, medicul va recomanda tratamentul adecvat. Acesta poate cuprinde continuarea kinetoterapiei, fizioterapie sau diferite antiinflamatoare și analgezice.

Sfaturi pentru a evita durerile simfizei pubiene

O atenție deosebită acordată posturii este fără îndoială cea mai bună cale pentru a evita disfuncția simfizei pubiene. Atunci când stau în picioare, gravidele trebuie să aibă grijă să își mențină o poziție cât mai dreaptă, cu picioarele aliniate. Spatele trebuie să rămână drept și atunci când femeia este așezată.

În timpul somnului, o pernă așezată între genunchi va permite păstrarea picioarelor aliniate cu bazinul. Ridicarea din pat trebuie făcută ușor, fără mișcări bruște.

Pe de altă parte, gravida trebuie să evite să care greutăți sau să facă exerciții care solicită această parte a corpului. Purtarea tocurilor, statul prea mult în picioare sau poziții precum încrucișarea picioarelor accentuează durerile provocate de disfuncția simfizei pelviene.

Medicația ar trebui să fie ultima alternativă recomandată de medic, astfel încât gravida trebuie să apeleze la metode alternative care nu pun în pericol sarcina.

Vă recomandăm și următoarele articole despre sănătatea gravidei: 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa