Simptomele unei sarcini extrauterine. Când mergeți urgent la medic

TOTUL DESPRE MAME
Simptome sarcină extrauterină

Simptome sarcină extrauterină. O sarcină extrauterină (ectopică) apare atunci când oul fertilizat se ataşează într-un loc aflat în afara uterului. Mai mult de 90% din sarcinile ectopice se situează într-una din trompele uterine. Alte poziționări sunt rare, însă nu imposibile. Oul fertilizat se mai poate așeza în colul uterin, într-un ovar, sau în cavitatea abdominală.

Simptome sarcină extrauterină. Cât de comună este o sarcină extrauterină?

Incidența sarcinilor extrauterine este în creștere. Acest lucru se datorează, cel mai probabil, îmbunătăţirii diagnosticului, folosirea tehnologiilor de reproducere asistată, microchirurgiei trompelor uterine sau deteriorării masive a trompelor uterine din cauza unor boli cu transmitere sexuală, cum ar fi, spre exemplu, Chlamydia.

Care sunt simptomele sarcinii extrauterine?

Simptomele clasice ale unei sarcini ectopice sunt întârzierea ciclului, durere în partea inferioară a abdomenului și sângerări vaginale, care apar în primele 6-8 săptămâni de sarcină.

Simptomele unei astfel de sarcini sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei sarcini normale.

  • lipsa menstruației,
  • sensibilitatea la nivelul sânilor,
  • grețuri matinale,
  • stări de oboseală accentuată.
  • Cu toate acestea, simptomele variază de la caz la caz, fiind posibil chiar să nu apară niciun simptom, şi doar o ecografie de rutină putând să dea verdictul.

„Cu cât săptămânile fără menstruație trec, pot apărea durerile abdominale sub forma unor crampe, care sunt un prim simptom al unei sarcini ectopice”, ne-a spus dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Pericolul imediat îl reprezintă ruperea trompei ce duce la apariția unor dureri intense în zona abdomenului inferior, în pelvis sau uneori și în umăr, simptome ce nu trebuie ignorate, controlul medical fiind o urgență.

Datorită unei diagnosticări din ce în ce mai eficiente şi timpurii, cazurile de paciente care se prezintă în stare de şoc din cauza hemoragiei abdominale acute, cauzate de extrauterine perforate, sunt mult mai rar întâlnite în prezent.

Investigaţii

În cazul pacientelor suspectate de sarcină extrauterină, primele investigații care se fac sunt un test de sarcină şi o ecografie vaginală.

În general, un nivel de hormon hCG mai mare de 2000 mIU/ml, precum şi un uter care în urma ultrasunetelor pare a fi gol, indică faptul că sunt mari șanse să fie o sarcină ectopică. O laparoscopie abdominală ar putea fi necesară pentru stabilirea diagnosticului, în cazul în care ecografia nu este de ajutor.

Cum este tratată o sarcină extrauterină?

Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical.

Tratamentul medicamentos al unei sarcini ectopice neperforate implică administrarea unui medicament numit metotrexat, care suprimă divizarea rapidă a celulelor în sarcina timpurie. Medicamentul poate fi injectat direct în sacul ectopic, măsură supravegheată ecografic, sau pur şi simplu intravenos.

Tratamentul chirurgical tradiţional poate implica fie o laparoscopie, fie o laparotomie. Diagnosticarea din timp a condus la o abordare chirurgicală conservatoare: sarcina ectopică este îndepărtată printr-o tăietură mică (procedură numită salpingostomie).

Îndepărtarea tubului care conține sacul ectopic poate fi necesară mai ales dacă sarcina este perforată. Cu o frecvență din ce în ce mai mare, laparoscopia este cea mai folosită intervenție chirurgicală în asemenea situaţii.

„Tratamentul, atunci când sarcina extrauterină nu regresează spontan, constă în ablația trompei, mai ales când aceasta este afectată. Totodată, este bine să se știe că se poate obține o sarcină ulterioară cu condiția ca trompa rămasă să fie sănătoasă și permeabilă. Intervenția chirurgicală se face laparoscopic, aspirând embrionul, sau prin puncție, ce constă din injectarea unor medicamente ce stopează multiplicarea celulară. În cazuri grave, când femeia prezintă deja hemoragie, se intervine prin deschiderea abdomenului”, detaliează și medicul  Andreas Vythoulkas.

Simptome sarcină extrauterină. Continuarea tratamentului

Fie că tratamentul ales este medicamentos sau chirurgical, va fi necesară continuarea investigaţiilor pentru confirmarea faptului că nu mai există țesut ectopic viabil.

Viitoarele sarcini

Femeile care au avut deja o sarcină extrauterină sunt predispuse la infertilitate şi sunt expuse unui risc major de a avea şi alte sarcini extrauterine, motiv pentru care trebuie să facă o ecografie vaginală la 6-7 săptămâni de gestaţie, în cazul oricărei sarcini viitoare, pentru a localiza cu exactitate poziţia sacului embrionar.

Îți recomandăm și următoarele articole legate de sarcinile în afara uterului: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa