Simptomele unei sarcini extrauterine

O sarcină extrauterină (ectopică) apare atunci când oul fertilizat se ataşează într-un loc aflat în afara uterului. Mai mult de 90% din sarcinile ectopice se situează într-una din trompele uterine. Alte poziţionări sunt rare, însă nu imposibile. Oul fertilizat se mai poate așeza în colul uterin, într-un ovar, sau în cavitatea abdominală.

Cât de comună este o sarcină extrauterină?

Incidenţa sarcinilor extrauterine este în creştere. Acest lucru se datorează, cel mai probabil, îmbunatăţirii diagnosticului, folosirea tehnologiilor de reproducere asistată, microchirurgiei trompelor uterine sau deteriorării masive a trompelor uterine din cauza unor boli cu transmitere sexuală, cum ar fi, spre exemplu, Chlamydia.

Care sunt simptomele sarcinii extrauterine?

Simptomele clasice ale unei sarcini ectopice sunt întârzierea ciclului, durere în partea inferioară a abdomenului şi sângerări vaginale, care apar în primele 6-8 săptămâni de sarcină.

Cu toate acestea, simptomele variază de la caz la caz, fiind posibil chiar să nu apară niciun simptom, şi doar o ecografie de rutină putând să dea verdictul.

Datorită unei diagnosticări din ce în ce mai eficiente şi timpurii, cazurile de paciente care se prezintă în stare de şoc din cauza hemoragiei abdominale acute, datorate unei extrauterine perforate, sunt mult mai rar întâlnite în prezent.

Investigaţii

În cazul pacientelor suspectate de sarcină extrauterină, primele investigaţii care se fac sunt un test de sarcină şi o ecografie vaginală.

În general, un nivel de hormon hCG mai mare de 2000 mIU/ml, precum şi un uter care în urma ultrasunetelor pare a fi gol, indică faptul că sunt mari șanse să fie o sarcină ectopică. O laparoscopie abdominală ar putea fi necesară pentru stabilirea diagnosticului, în cazul în care ecografia nu este de ajutor.

Cum este tratată o sarcină extrauterină?

Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical.

Tratamentul medicamentos al unei sarcini ecoptice neperforate implică administrarea unui medicament numit metotrexat, care suprimaă divizarea rapidă a celulelor în sarcina timpurie. Medicamentul poate fi injectat direct în sacul ectopic, măsură supravegheată ecografic, sau pur şi simplu intravenos.

Tratamentul chirurgical tradiţional poate implica fie o laparoscopie, fie o laparotomie. Diagnosticarea din timp a condus la o abordare chirurgicală conservatoare: sarcina ecoptică este îndepărtată printr-o tăietură mică (procedură numită salpingostomie).

Îndepărtarea tubului care conţine sacul ectopic poate fi necesară mai ales dacă sarcina este perforată. Cu o frecvenţă din ce în ce mai mare, laparoscopia este cea mai folosită intervenţie chirurgicală în asemenea situaţii.

Continuarea tratamentului

Fie că tratamentul ales este medicamentos sau chirurgical, va fi necesară continuarea investigaţiilor pentru confirmarea faptului că nu mai există ţesut ectopic viabil.

Viitoarele sarcini

Pacientele care au avut deja o sarcină extrauterină sunt predispuse la infertilitate şi sunt expuse unui risc major de a avea şi alte sarcini extrauterine, motiv pentru care trebuie să facă o ecografie vaginală la 6-7 săptămâni de gestaţie, în cazul oricărei sarcini viitoare, pentru a localiza cu exactitate poziţia sacului embrionar.

  • Urmăreşte aici emisiunea pe aceeşi temă.
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()