Cum m-am vindecat de dermatită atopică, mărturia unui copil devenit adult

powered by LaRoche-Posay

Până la 4 ani, eu nu am pus gura pe ciocolată. Simt de parcă am pierdut startul și încă mai recuperez. Dacă nu-i dați, ea n-are de unde să știe că există, le-a zis pediatra părinților mei, care erau disperați de cum arăta pielea mea. S-o crezi tu! îmi vine să-i zic, de parcă e vina ei că au dat toate alergiile alimentare peste mine când eram copil.

Nu toți bebelușii au pielea fină. Iar eu, toată viața mea am avut niște buburuze pe corp, pe față, pe brațe, de care îmi era o rușine groaznică de când îmi amintesc. Mama zice că așa avea și ea când era mică și că i-au trecut după ce m-am născut eu. Fiindcă le-a dat mai departe, cum ar veni. Am sperat ca o sarcină să mă vindece și pe mine, dar nu s-a întâmplat. Încă îmi e rușine cu brațele mele, încă nu am curajul să port maieu cu breteluțe. Încă mă enervează îngrozitor felul în care mi se înroșesc obrajii până la urechi.

Și fiindcă refuzam să mai port mânecă scurtă, când eram de vreo 12 ani, mama m-a dus la medic. Mai mult pentru mine, că ea știa prea bine ce aveam (mama  și tata sunt medici, deci nu era chiar Enigma Mirunei ceea ce trăiam). Am plecat de-acolo liniștită.

Aveam o boală ereditară, pentru care nu exista tratament: dermatită atopică.

După ani de ținut regim alimentar super strict (cred că înainte de a mă învăța să spun cum mă cheamă, pe mine m-au învățat să nu mănânc nimic fără să-ntreb), după multă baie cu tărâțe de grâu și lapte de bivoliță (leacurile vremii), ajung săptămâna trecută la o conferință despre îngrijirea pielii. Dr Iulia Panțuru, medic dermatolog, a povestit niște chestii mind-blowing despre pielea bebelușului. Printre altele, că ea nu recomandă celor cu atopie sau piele sensibilă băiță decât de 2 ori pe săptămână. Fiindcă e contraintuitiv să îi degresezi întâi copilului pielea cu un săpun sau detergent, ca apoi să i-o rehidratezi artificial. Când o poți lăsa să se autoregleze. Bebelușii nu sunt murdari, a spus dr. Panțuru.

Vă zic ce am aflat despre protecția solară, pielea uscată și dermatita atopică. Și cum m-am vindecat, chiar la final.

Deja a început sezonul cu soare, urmează vacanțele la mare, plimbările prelungite prin parc. Vă rog, citiți și luați notițe acum, nu după ce v-ați prăjit copiii în primele 2 zile la soare.

Pielea bebelușului are foarte puține melanocite, așa că secretă mai greu suficientă melanină care o apără de soare. De asta, bebelușii au mai mare nevoie de protecție solară.

Suprafața pielii e de 2-3 ori mai mare decât a cea a unui adult în raport cu greutatea.

15 minute/zi sunt suficiente pentru secreția de vitamina D.

Melanina se produce la 48h de la expunerea la soare. Riscul cel mai mare de arsuri solare e în primele 2 zile. Toată lumea se arde în primele 2 zile și apoi stă cu tricouri pe ea.

Ne protejăm în primele zile: haine, umbrele – de stuf sau de textilă, fiindcă razele UV trec prin material.

Pe șezlong, sub umbrelă, pe malul apei, putem fi MAI expuși, fiindcă razele UV se reflectă.

OMS recomandă să nu expunem copiii până la 3 ani deloc la soare în mod direct.

Atenție la ochelarii de soare – să fie de calitate, altfel pot face mai mult rău. Dacă nu ne permitem, mai bine o pălărie.

Buzele nu au melanocite, trebuie protejate!

Ne protejăm și la umbră! Fiindcă și aici suntem expuși la soare, chiar dacă indirect.

Mai multe informații despre protecția pieții în timpul verii, dermatita atopică și tratamentele posibile puteți afla AICI

Mai multe informatii despre ingrijirea pielii bebelusului puteti gasi in sesiunea dedicata SOS pielea bebelușului în Totul despre mame.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa