Pielea bebelusilor si afectiunile ei – dermatita atopica

powered by LaRoche-Posay
Pielea bebelusilor

Am participat săptămâna trecută la o masă rotundă cu bloggeri și reprezentanți ai site-urilor de parenting, unde Iulia Panțuru (medic specialist dermatovenerologie și estetică medicală) ne-a luminat ceva mintea la capitolul ”afecțiunile cele mai frecvente ale pielii bebelușilor și copiilor mici”, iar specialiștii La Roche-Posay ne-au oferit soluții create special pentru a trata aceste afecțiuni (gama Lipikar).

Știți expresia ”piele ca de bebeluș”? Eii, … se pare că și în cazul lor lucrurile se pot complica :)

Pielea este singurul organ aflat în contact cu mediul extern. Pielea bebelușilor are aceeași structură cu cea a adulților, dar este imatur dezvoltată. Calculată în raport cu greutatea, în cazul bebelușilor și al copiilor mici, pielea este de 2 sau 3 ori mai mare decât cea a unui adult, ceea ce înseamnă că pentru ei, contactul cu factorii de iritație este mai mare.

Cele mai frecvente afecțiuni ale pielii bebelușilor sunt eritemul de scutec, scuamele, varicela și dermatita atopică.

Eritemul de scutec:
– Prevenire: scutecul copilului se schimbă la maxim 3 ore, aveți grijă să nu fie o mărime prea mică și să îl strângă, se aplică o cremă de protecție, neocluzivă, la fiecare schimbare de scutec, se spală fundulețul cu apă și se evită folosirea șervețelelor umede pentru bebeluși, deoarece încurajează frecarea și pot conține substanțe iritante.
– Eritemul apare în zonele curbate ale pielii, iar cauza principală este contacul îndelungat cu urina și fecalele (adică nu schimbăm bebelușul când trebuie ).
– Leziunile dispar de obicei în 2-4 zile. Dacă nu dispar, este recomandat consultul unui medic dermatolog.
– Pe cât posibil se lasă copilul fără scutec.
– Pielea foarte roșie nu suportă cremă, este mult mai eficient să se șteargă cu compresii sterile cu apă, apoi să se usuce prin tamponare ușoară; dacă sunt iritații mai grave se pulverizează apă termală. Apa termală nu ar trebui să lipsească din casă, este utilă și pentru arsuri, iritație, după bărbierit, epilat etc.

Scuamele:
– Sunt pete mici şi uscate, albe, cu contur roşu.
– Apar de obicei pe piela uscată sau atopică, în jurul gurii și al obrajilor, de la frig și vânt care usucă și mai mult pielea. Sunt și cazuri când apar de la utilizarea îndelungată a suzetei.
– Se calmează inflamațiile cu ajutorul unei creme.
– Evitați utilizarea prelungită a suzetei.

Varicela:
– Se transmite prin contact direct cu leziunile pielii sau pur și simplu prin aer :) de la inhalarea picăturilor de salivă eliberată de către o persoană bolnavă.
– Bubițele apar în primul rând pe torace, stomac sau spate, dar pot fi localizate şi pe scalp, faţă, mâini, picioare, gură.
– Antiinflamatoarele (de exemplu ibuprofenul) sau aspirina sunt interzise pe perioada bolii.
– Trebuie evitată scărpinarea, ruperea crustelor și expunerea la soare.
– Este importantă hidratarea pielii.

Dermatita atopică:
– În cazul acestei afecțiuni pielea nu își mai poate îndeplini rolul de barieră.
– Copilul cu dermatită atopică poate deveni adultul cu rinită alergică sau astm alergic.
– Afecțiunea apare cel mai frecvent la sugari și se dezvoltă cel mai adesea în jurul vârstei de 3 luni.
– Prevenirea se face prin hidratarea pielii (iarna cu balsam și vara cu lapte de corp).
– Evitați apa fierbinte (sub 37 grade celsius).
– Folosiți doar hăinuțe de bumbac.
– Se recomandă produse de curățare foarte delicate precum Lipikar Syndet AP+.
– Tratamentul urmărește reducerea inflamației și a mâncărimii deranjante pentru bebeluși.
– Este importantă aplicarea corectă a cremei: ne spălăm pe mâini, încălzim soluția în palme, se fac bulinuțe pe corp din loc în loc și din două mișcări se aplică tot (o dată ridici și o dată dai înapoi), să nu frecăm pielea pentru a evita să irităm si mai tare zona.

Pentru bebelușii cu pielea sensibilă, uscată sau atopică, La Roche-Posay recomandă gama LIPIKAR, care include produse 100% hipoalergenice, testate dermatologic și pediatric pe pielea alergică, atopică sau intolerantă. Fiecare produs în parte respectă o formulă cu ingrediente reduse la strictul necesar.

Pentru curățare și hidratare, există LIPIKAR Gel Lavant, un gel de duș protector cu efect de calmare,care respectă pH-ul fiziologic al pielii și nu irită ochii și LIPIKAR Fluide, un fluid calmant, hidratant și protector, împotriva agresorilor externi, fără parabeni și fără parfum. Pot fi folosite pentru toate tipurile de piele, le-am încercat și eu și David chiar dacă nu avem probleme cu dermatita atopică.

2.Pielea bebelusilor si afectiunile ei – dermatita atopica

Pentru pielea foarte uscată,  LIPIKAR Syndet AP+, cremă de curățare, ajută la restabilirea barierii cutanate, curăță delicat pielea și nu conține săpun, parfum sau parabeni. Este recomandat pentru pielea predispusă la atopie și pentru îndepărtarea crustelor de lapte (scuamelor) de pe scalpul bebelușilor.

Iar în faza de mâncărime și scărpinare datorată dermatitei atopice sau în cazurile de uscăciune intensă a pielii, puteți folosi LIPIKAR Balsam AP + care seamănă la textură cu un lapte, fiind ușor de aplicat și având un efect rapid. Produsul nu conține parfum și nici parabeni.

3.Pielea bebelusilor si afectiunile ei – dermatita atopica

Alte produse utile din gama La Roche-Posay pentru bebeluși, sunt: apa termală, bună la toate, pe care eu o folosesc de mult timp, Cicaplast Balsam B5, un balsam reparator bun și pentru bebeluși, dar și pentru copii și adulți, care calmează, repară, protejează pielea și ajută și la cicatrizarea rănilor minore (zgârieturi, julituri, piele crăpată) și dacă tot vine vara, puteți încerca laptele pentru protecție solară SPF 50+ ANTHELIOS, o formulă specială pentru bebelușii cu piele delicată sau predispusă la atopie.

* Mai multe informații despre îngrijirea pielii bebelușului puteți găsi în secțiunea dedicată.

4.Pielea bebelusilor si afectiunile ei – dermatita atopica

Articolul poate fi citit și AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa