Biberoanele și istoria lor

Ramona Dinescu
istoria biberoanelor

Biberoanele pentru bebeluși există de mii de ani, chiar dacă au avut diferite forme și texturi de-a lungul timpului. Există mărturii că bebelușii au fost alimentați cu ajutorul sticlelor, biberoanelor, cănițelor, carafelor, ulcioarelor sau a altor dispozitive încă din Epoca de Piatră.

În societatea modernă, ne este greu să ne imaginăm cum erau hrăniți, schimbați sau plimbați bebelușii în urmă cu câteva sute de ani. Totuși, bebelușii se nasc de când lumea și, mai mult ca sigur, nu toate mamele erau capabile să-i alăpteze, lucru care a impus inventarea unui dispozitiv cu care copilul să poată fi hrănit.

De exemplu, în Evul Mediu coarnele tubulare ale vitelor erau folosite pentru a bea din ele, iar dacă li se atașau o bucățică de piele moale, aceste coarne erau folosite pe post de biberoane pentru a hrăni bebelușii.

De asemenea, de-a lungul Europei, în jurul anului 1600 se fabricau din piele, lemn sau cositor recipiente folosite ca biberoane.

Primele design-uri de biberoane aveau o temă comună, aceea a igienei precare. Din această cauză, laptele contaminat și lipsa informațiilor legate de necesarul nutrițional al copiilor au contribuit la o rată alarmantă de mortalitate în rândul bebelușilor de până în doi ani, după cum se menționează pe www.babybottle-museum.co.uk.

Ca să ne facem o idee despre modalitatea în care strămoșii noștri își hrăneau copiii, vom arunca o privire asupra celor mai comune biberoane ale diferitelor epoci.

Biberoanele din Epoca de Piatră

Nu va fi nici o problemă dacă vei confunda un biberon antic cu un ulcior de apă sau o lampă cu petrol, căci așa arătau cele mai vechi dispozitive de hrănire a bebelușilor. Există exemple de biberoane din teracotă ce datează din Grecia anului 450 Î.Hr. care se află la Muzeul de Artă din Cleveland.biberon-1

Mamele din Grecia de la acea vreme foloseau aceste ulcioare (căci arată mai degrabă ca niște ulcioare decât ca niște biberoane) pentru a hrăni bebelușii cu un mix de vin cu miere.

Există mărturii ce datează din anul 2000 Î.Hr. care sugerează că mamele care nu puteau alăpta au încercat să găsească suplimente sau substituenți ai laptelui matern.

O descoperire făcută în Phoenikas, Cipru, a unei cănițe pentru hrănirea bebelușilor fabricată din ceramică, se află acum la Bristih Museum.

Cert este că majoritatea recipientelor cu care erau hrăniți copiii au fost făcute din ceramică, cel puțin până în anii 200-300 când egiptenii au început să fabrice sticla. Sticla  a căzut în dizgrație după ceva timp, când aliajul de cositor și plumb a devenit un material la modă, și a intrat din nou în producție pentru producerea biberoanelor de sticlă abia la mijlocul anilor 1800.

Biberoanele „criminale”

Foarte populare în epoca Victoriană în Marea Britanie, biberoanele în formă de banjo au primit porecla de „biberoane criminale”. Aceste biberoane au fost la modă deoarece mamele de la acea vreme credeau că dacă bebelușii lor se puteau hrăni singuri cu aceste dispozitive, aveau un motiv în plus de mândrie.

biberoane-criminaleAceste biberoane erau fabricate din sticlă sau ceramică și aveau prevăzut în tub de cauciuc ce făcea legătura dintre gura sticlei și tetină. Era un dispozitiv perfect pentru răspândirea bacteriilor. Mamele din acea perioadă au fost foarte încântate de campania de marketing a acestor biberoane care purtau nume precum „Dragul mamei”, ”Prințesa” sau „Micul Heruvim”. Din cauza pericolelor ascunse pe care le aduceau aceste dispozitive, au fost poreclite, în lumea întreagă ca „Biberoanele criminale”.

Nu doar că erau extrem de dificil de curățat, dar o figură foarte populară a acelor vremuri victoriene, un „lifestyle guru”, D-na Beeton, a scris chiar un sfat conform căruia spălarea tetinelor nu era necesară timp de 2-3 săptămâni.

Medicii vremii au condamnat aceste dispozitive și au atras atenția că sunt periculoase, însă mamele le foloseau indiferent de aceste avertizări, motiv pentru care îmbolnăvirile din cauza igienei precare erau frecvente.

Biberoanele „banană”

În zilele lor de glorie, acele biberoane a căror formă semăna cu o banană, erau cunoscute ca niște dispozitive igienice. Au fost lăudate ca fiind salvatoarele acelor mame care nu-și puteau alăpta copiii, la începutul secolului. Acest lucru deoarece se puteau curăța ușor și au reprezentat un pas uriaș în igiena bebelușilor în general.biberoane-banana

Popularitatea acestei forme a ținut mult timp și a supraviețuit multor altor propuneri de design. Despre biberoanele „banană” se spune că au apărut prima dată la sfârșitul anilor 1800, iar prima sticlă cu tetină și valvă a fost inventată în 1894 de către Allen&Hanbury’s.

În urătorii 15 ani au apărut mici modificări la varianta inițială, iar produsul final a fost lansat în anul 1910 și a rămas pe piață ca produs de top timp de 50 de ani.

Biberoanele moderne

La începutul anilor 1900 se poate spune că s-a născut precursorul biberoanelor moderne. Cu toate că era o formă brută, făcută din materiale de proastă calitate, cu un gât al sticlei în formă de săgeată ceea ce-l făcea foarte greu de curățat în comparație cu biberoanele „banană”, aceste dispozitive de alimentare verticale, gradate, desemnează începutul unei noi ere, cea a comodității.

La jumătatea secolului trecut sticlele cu gura largă au început să vină în centrul atenției în Marea Britanie.

În 1950 s-au inventat sticlele de mărime medie, cu gura largă și cu un guler care se înşuruba şi ținea tetina, design care încă influențează felul în care arată biberoanele în ziua de azi.

biberoane-moderneSticlele au început să aibă forme cilindrice, ceea ce le permitea să fie bine curățate cu ajutorul unui sterilizator, aparat ce a fost inventat și a devenit foarte popular la jumătatea secolului trecut.

De atunci s-au fabricat biberoane din sticlă și chiar din plastic ce nu conține Bisfenol A, un compus al plasticului periculos pentru sănătate atunci când acest material se încălzește. Biberoanele s-au produs în masă, la prețuri rezonabile, permițându-le mamelor să-și cumpere mai multe ca să le poată spăla, steriliza și folosi pe rând, la hrănirea bebelușilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Credit foto: Babybottle Museum

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa