Cum s-a inventat căruciorul?

Ramona Dinescu
istoria caruciorului

Căruciorul este astăzi un obiect indispensabil părinților, ce a fost inventat cu mult înainte ca noi să ne imaginăm că ar putea exista un instrument care să ne ajute să ne purtăm copiii și altfel, scrie eestislings.com.

Primul cărucior tras de câini

Primii care au experiment acest mijloc de transport al bebelușilor au fost englezii. William Kent, un arhitect care se ocupa de designul grădinilor regale, a inventat primul cărucior, special conceput pentru ducele de Devonshire, în anul 1733.

Kent s-a folosit mai mult de ideile sale în ceea ce privește designul grădinilor pentru a crea acest cărucior și mai puțin de ingineria din ziua de azi care oferă siguranță celor mici. El a creat un cărucior în formă de coajă de nucă, de dimensiuni mari, în care copilul putea sta ca într-un coș. L-a decorat cu sculpturi care reprezentau capete de șerpi și a folosit mai multe hamuri din piele de capră de care trăgeau câinii de la curte. Mai mult, acest cărucior, care părea mai degrabă o trăsură, a fost prevăzut cu arcuri pentru ca bebelușii ducelui să poată călători confortabil. Designul lui Kent a prins teribil la părinții amatori și, în scurt timp, majoritatea nobililor din Europa aveau un astfel de exemplar. La vremea respectivă, aceste cărucioare erau niște extraordinare opere de artă, lucrate manual în cel mai mic detaliu, motiv pentru care erau considerate obiecte de lux, pe care oamenii din clasa mijlocie și plebea nu și le puteau permite.

În anii care au urmat, s-au făcut modificări majore în ceea ce privește designul acestor „mijloace de transport”. Cea mai importantă schimbare a fost echiparea cu mânere. Până la acea vreme, așa cum am mai spus, cărucioarele erau de fapt niște mici trăsuri, concepute pentru a fi trase de câini sau de ponei. Noile mânere puneau acum accent pe comoditatea părinților și mai puțin pe amuzamentul celor mici.

Acele cabriolete trase de câine sau ponei și-au sfârșit popularitatea în momentul în care în jurul anului 1840, Regina Victoria, a cumpărat un cărucior cu mânere de la Hitchings Baby Store, un magazin cu articole pentru copii, foarte select la vremea respectivă. Și pentru că, la vremea aceea, curtea regală lansa moda, Regina Victoria a anunțat că, în anii următori, toți cei care voiau să facă parte din înalta societate, ar fi trebuit să apară pe stradă cu un astfel de cărucior în care să-și plimbe copiii. Plecând de la acest anunț, modelele de cărucioare ale secolului al XIX-lea purtau nume reprezentative pentru Curte: Ducesa, Prințesa.

Căruciorul reversibil

Pe data de 18 iunie 1889,un american, Wiliam H. Richardson, a intrat într-un oficiu din Baltimore pentru a-și patenta ideea care avea să schimbe definitiv designul și funcționalitatea cărucioarelor pentru copii. El a inventat o balama care permitea întoarcerea coșului în care stătea copilul atât cu fața, cât și cu spatele către părinte. În esență, el a creat primul cărucior reversibil, asemenea celor pe care le vedem în zilele noastre prin parcuri. Puțin mai târziu, s-au făcut modificări și la osia căruțului, care permitea o mai bună întoarcere a acestui vehicul. ”Căruciorul lui Richardson”, cum a fost numit, putea fi întors la 360 de grade, datorită celor patru roți care coteau individual.

Spre sfârșitul primului Război Mondial, industria cărucioarelor pentru copii a cunoscut o mare ascensiune. La acest timp, producătorii au început să se preocupe mai mult de siguranța celor mici decât de designul cărucioarelor. Astfel au apărut frânele de picior, iar coșul în care era așezat copilul a fost adâncit mai bine pentru ca cel mic să stea mai comod și să nu poată cădea din căruț. Multe dintre cărucioarele vremii au fost construite la o distanță mai mică față de sol, iar împletiturile din răchită au fost înlocuite cu cauciuc și plastic. Trebuie menționat faptul că alama din care era construit cadrul și balamalele, a fost înlocuită cu un material mai ieftin și mai ușor și anume cuprul. Astfel, prin folosirea materialelor mai ieftine și la fel de sigure, în jurul anilor 1950, orice părinte își putea permite un cărucior.

Căruciorul pliant

În 1965, un inginer în aeronautica din Londra, Owen Maclaren, a auzit-o pe fiica sa plângându-se că în timpul călătoriilor lungi trebuia să care căruciorul nepoatei lui într-o remorcă uriașă, și astfel s-a decis să o ajute. Realizând că fiica lui avea nevoie de un cărucior ușor și compact care să poată fi depozitat într-un spațiu mic atunci când nu este folosit, Maclaren s-a folosit de cunoștințele sale despre avioane și a construit un cărucior pliabil. El a inventat „căruciorul umbrelă” denumit astfel deoarece se plia asemenea umbrelei când se închide și se deschide. A folosit o ramă ușoară de aluminiu, câteva balamale și o pânză de cort. Rezultatul a fost un cărucior foarte ușor, care ocupa puțin spațiu și care prezenta suficientă siguranță pentru „micuța pasageră”.

În zilele noastre, cărucioarele sunt la fel de populare la fel ca acum 50 de ani. Odată cu trecerea timpului, ele sunt îmbunătățite continuu pentru a satisface și cele mai ascunse dorințe ale clienților. Una dintre aceste dorințe a fost și ceea a părinților de a face jogging în timp ce-și plimbă copilul în parc. Astfel în anii ’80, un jurnalist american, Phil Baechler, a realizat faptul că roțile căruciorului fiului său nu erau suficient de solide pentru a supraviețui joggingului de dimineață. După modelul roților de bicicletă, Phil a desenat un cărucior cu trei roți, ideal pentru a face două lucruri de-odată: copilul putea fi plimbat în timp ce părinții făceau jogging. Așa a luat naștere „Baby Jogger”, unul dintre cele mai bine vândute cărucioare din SUA.

Ca în orice domeniu, cărucioarele scumpe, create din materiale speciale, foarte solide și sigure, nu au întârziat să apară. Cele mai cunoscute sunt cărucioarele Bugaboo, destinate numai unei anumite categorii speciale, datorită prețului ridicat și cărucioarele Silver Cross. Astfel de cărucioare au fost alese de către vedete precum Gwyneth Paltrow, Catherine Zeta Jones sau Celine Dion pentru copiii lor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa