Cum să speli hainele ca să te bucuri mai mult de ele

Raluca Dumitrică
cum-sa-speli-hainele-totul-despre-mame

De câte ori nu ți s-a întâmplat să introduci în maşina de spălat rufe un articol ce nu părea cu nimic diferit de majoritatea rufelor sortate pentru spălare şi pe care să îl găsești cu surprindere, în momentul scoaterii, iremediabil distrus? Din fericire, există o serie de instrucţiuni care, respectate, vor duce la diminuarea şi chiar la eliminarea posibilităţilor de a deteriora obiectele de îmbrăcăminte! Iată cum să speli hainele astfel încât să te bucuri mai mult timp de ele!

Triază lucrurile în funcţie de culoare şi material

Poate că știi, deja, că hainele se așază pe căprării. Adică cele colorate într-o grămăjoară, și cele deschise la culoare într-altă grămăjoară. Dar nu uita să verifici și materialele din care sunt făcute ele. Compoziția lor va face diferența atunci când va trebui să alegi programul potrivit spălării.

Citeşte eticheta produsului, ca să afli exact din ce material e făcut

Și, revenind la material, nu te baza exclusiv pe pipăitul hainelor. Materialele noi, realizate după cele mai moderne tehnologii, reuşesc să imite de multe ori perfect materialele naturale, ceea ce le face să fie uşor de încurcat cu acestea din urmă. Iar asta înseamnă că le poţi introduce în maşină şi seta un program complet eronat. Nu te mira că hainele se pot micşora, decolora, ba chiar rupe în urma spălării.

Un alt aspect pe care sa îl iei în calcul este acela legat de aţa cu care sunt cusute hainele. De multe ori, articolele din bumbac s-au dovedit a fi cusute cu ață din poliester, ceea ce a făcut ca, după o spălare temeinică la 60 sau 90 de grade, tivurile să apară încreţite. Motivul? Aţa aproape ca s-a topit în contact cu apa fierbinte.

Nu uita nici de instrucţiunile de spălare de pe etichetă

Pe lângă citirea compoziției articolului e necesar să arunci un ochi mai serios și asupra simbolurilor de pe etichetă. Da, acolo vei găsi, practic, tot ce trebuie să știi despre cum să speli hainele, așa încât să n-ai surprize la final.

Chiar dacă maşina este prevăzută cu un program eficient de spălare a lucrurilor delicate, dacă pe eticheta articolului scrie că trebuie spălat de mână, atunci fă acest efort şi nu te lăsa în baza aparatului electrocasnic.

Selectează cu atenţie temperatura

O temperatura prost selectată va duce aproape mereu la un spălat ineficient. Mai mult, apa prea caldă poate distruge iremediabil articolele de îmbrăcăminte. Cele din lână se micșorează pe vecie şi vor fi bune doar pentru a mai îmbrăca păpuşile sau pisicile cu ele. Iar cele colorate se vor decolora şi își vor transfera culoarea în alte articole cu care le-ai băgat la maşină. De reţinut că apa caldă nu este mereu prietenă cu hainele deschise la culoare. Dacă acestea sunt din materiale sintetice, ea are toate şansele să le distrugă.

Nu supraîncărca maşina

Nu degeaba scrie în manualul de instrucţiuni al maşinii de spălat numărul kilogramelor de rufe pentru fiecare program în parte. Cu cât maşina va fi mai plină, cu atât nu vor fi rufele prea bine spălate la final. Așadar, dacă vrei să ai parte de un spălat eficient, împarte aşa cum trebuie cantitatea de rufe.

Nu amâna scosul rufelor din maşină după spălare, ca să le pui la uscat

Poate că n-ai timp sau niciun chef să pui rufe la uscat fix atunci când s-a terminat programul. Dar, cu cât amâni să le scoți din mașină, cu atât cresc șansele ca mirosul lor proaspăt, de haine de-abia spălate, să se transforme într-un miros de… baltă, asa cum miroase apa stătută. Iar soluția în acest caz este să le mai pui o dată la spălat, ca să scapi de miros, deci nu e nicio sfârâială.

Ai dubii cu privire la un anumit articol? Chiar dacă știi cum să speli hainele, du-l la curăţătorie!

Când vine vorba despre un articol delicat, variantele sunt spălatul la un program special sau spălatul manual. Dar, în cazul în care instrucțiunile produsului te trimit cu el la curățătorie, nu ezita și fă acest pas. Este cea mai sigură soluție pentru a ști că îl mai poți purta măcar o dată în viață.

Dar atenţie! Chiar dacă pe eticheta unora dintre piesele de îmbrăcăminte scrie ca ele nu se spală, ci se curăță la centre specializate, analizează cu atenţie articolul, mai ales dacă are diferite aplicaţii decorative pe el. Acestea se pot topi, mătui sau dezlipi, pur şi simplu, în contact cu soluţiile de curăţare. De aceea mai bine întreabă şi personalul curăţătoriei dacă îți garantează integritatea lor.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre cum să speli hainele, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa