Etapele de creștere la fete. La ce trebuie să se aștepte mamele

Ramona Dinescu
fata plante crestere

Etapele de creștere la fete sunt împărțite pe segmente de vârstă, de la 0 la 24 de ani. Deși pot fi diferite de la o fată la alta, pentru că fiecare individ este unic, principalele caracteristici legate de dezvoltarea psihică, fizică și emoțională sunt asemănătoare.

Ființele umane sunt făcute să crească și să învețe din momentul în care apar pe lume și până în ziua în care se desprind de acest pământ. Una dintre cele mai impresionante caracteristici ale creierului uman este neuroplasticitatea sa: capacitatea de a se schimba și a-și reorganiza structura pe parcursul vieții. De fapt, noi suntem programați să creștem și să învățăm prin experiențele directe pe care le trăim.

La începutul anilor 1900, Maria Montessori a împărțit dezvoltarea umană pe etape, lucru care a creat contextul pentru înțelegerea procesului de creștere de la faza de adult la cea de copil.

Pe acest model, Suza Bedient, specialist în psihologie, director de programe de dezvoltare și coaching, a creat un ghid cu etapele de creștere la fete.

Primul plan de dezvoltare: 0-6 ani

Această perioadă este caracterizată de o absorbție foarte mare a informației, explorarea cu ajutorul simțurilor, în special datorită conexiunii mână-creier.

Când această etapă este susținută de către părinte, copilul capătă încredere în sine și un simț puternic al stimei de sine. Abia apoi, fetele sunt pregătite să se mută într-o altă etapă în care se vor concentra mai mult asupra lumii.

Etapele de creștere la fete: al doilea plan de dezvoltare 6-12 ani

În această perioadă, focusul fetei rămâne tot pe sine, dar în raport cu alții: copilul vrea să învețe cum să se înțeleagă cu alții și participă la activități de grup. Acesta este începutul etapei raționamentului: dezvoltarea intelectuală și imaginativă. Fetele vor explora topicuri precum bun vs rău, loialitate, nedreptate și vor aprofunda regulile și ritualurile culturii noastre.

La finalul acestei etape, copilul s-a dezvoltat pe deplin și este gata să treacă către ceva mai complex.

Etapele de creștere la fete: cele 5 etape ale pubertății

Pubertatea, tranziția biologică către adultul reproducător și funcțional, se instaurează în câțiva pași. În fiecare etapă a pubertății apar anumite schimbări ale caracteristicilor hormonale și fizice, de la perioada de dinainte de pubertate și până la adultul biologic.

Însă, ar fi bine să simplificăm totul ca să înțelegem cât mai corect și să știm ce urmează. Etapele pubertății sunt descrise foarte frumos pe girlology.com.

–          mâinile și picioarele cresc primele

–          mugurii sânilor sunt următorii pe listă pentru aproximativ 85% dintre fete

–          amintește-ți mămico, că prima dată va înmuguri doar un sân, un nodul, uneori dureros sub aureolă, iar în următoarele șase luni va înmuguri și celălalt.

–          La scurtă vreme după primele semne de creștere a sânilor (un semn că circulă estrogenul), fetița va începe să aibă scurgeri vaginale.

–          scurgerile vaginale au PH acid, lucru ce ar putea duce la apariția unor iritații pe pielea din zona vulvei. Un absorbant de zi sau o cremă de protecție cu oxid de zinc pot ajuta. Odată ce apare părul în această zonă, iritația va dispărea deoarece firele de păr ajută la ținerea la distanță de piele a scurgerilor vaginale.

–          Părul pubian este a doua mare schimbare pentru majoritatea fetelor.

–          Odată cu apariția părului pubian este foarte posibil să vezi că îi va apărea acneea pe față, dar și mirosul de transpirație.

mama fiica

–         Urmează puseele de creștere rapidă.

–          Fata ta poate crește și cu câțiva centimetri într-o lună și este timpul pentru apariția menstruației.

–          Odată cu începerea menstruației, majoritatea etapelor importante se termină, însă va continua să crească în înălțime și va continua să-i crească piciorul.

–          Creșterea încetinește după apariția menstruației, dar procesul se va încheia abia la 18-20 de ani.

–          Creșterea sânilor se va considera completă abia în jurul vârstei de 17-18 ani.

Și nu uita că în tot acest timp, creierul fiicei tale își rearanjează conexiunile, stabilește noi modele de gândire, experimentează emoții intense și dezvoltă abilități de a argumenta și de a lua decizii.

Acest lucru înseamnă că anii adolescenței sunt critici pentru a stabilii obiceiuri sănătoase, abilități de comunicare și control al impulsurilor. Nici unul dintre acestea nu vine natural, însă fiecare are nevoie de îndrumare și exercițiu.

Citiți mai multe despre Provocările adolescenției în rubrica special dedicata subiectului pe care o găsiți AICI

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa