Relactarea pe înțelesul tuturor – sfaturile specialistului pentru reluarea cu succes a alăptării

TOTUL DESPRE MAME
Relactarea

Se poate relua alăptarea după o pauză fie ea mai lungă sau mai scurtă? Cum se pot întoarce mamele la alăptare, ce trebuie să știe o femeie care vrea să relacteze și ce presupune acest întreg proces, ne spune Florentina Gheorghiu, moașă și consilier în alăptare:

Moașa Florentina Gheorghiu
Moașa Florentina Gheorghiu

Totul despre mame: Ce înseamnă relactare?

Florentina Gheorghiu: Relactarea reprezintă procesul prin care sânii reîncep să producă lapte, după o pauză în alăptare care poate varia între câteva zile și câteva luni.

Restabilirea lactației are la bază stimularea secreției de prolactină, hormon secretat de către glanda pituitară.

TDM: Când se recomandă relactarea?

 Florentina Gheorghiu: Relactarea se practică în mai multe situații :

– după rezolvarea unor probleme de sănătate (care poate fi a mamei sau a copilului) atunci când alăptarea a fost întreruptă din acest motiv ;

– dacă bebelușul înțărcat nu tolerează formulele de lapte;

– dacă mama se răzgândește în privința înțărcării și dorește să reia procesul de alăptare;

– în cazul mamelor care înfiază copii.

TDM: Se pot alăpta copiii adoptați? Poate alăpta o mamă care nu a trecut prin etapa sarcină/naștere?

Florentina Gheorghiu: Da, este posibil ca procesul alăptării să fie declanșat și în absența unei nașteri. În acest caz, nu este vorba despre relactare, ci despre inducerea lactației.

TDM: Ce au de făcut mamele care vor să alăpteze din nou?

Florentina Gheorghiu: Mamele care doresc să alăpteze din nou au nevoie de motivație, perseverență (deoarece procesul nu este întotdeauna ușor și rapid – poate să dureze de la câteva zile până la câteva săptămâni), de informare (trebuie să recunoască fiecare etapă și să știe care sunt pașii următori) și chiar și de ajutor specializat (poate apela la un consultant în alăptare). 

TDM: Care sunt etapele relactării și ce sisteme ajutătoare se folosesc?

Florentina Gheorghiu: Suptul copilului reprezintă cel mai eficient mijloc în vederea relactării. De asemenea, pompa de sân, utilizată de până la opt ori pe zi, poate să stimuleze secreția de prolactină. Creșterea consumului de lichide și îndeosebi de ceaiuri cu efect galactogog reprezintă un beneficiu.

Sistemul SNS (sistem de nutriție suplimentară) poate fi utilizat cu succes în procesul de relactare, iar uneori pot fi folosite medicamente pentru stimularea secreției lactate.

TDM: Cât durează procesul relactării?

Florentina Gheorghiu: Relactarea poate să dureze de la câteva zile la câteva săptămâni, fără să poată fi precizată o anumită perioadă și este influențată de mai mulți factori: dorința bebelușului de a suge, perseverență mamei și gradul acesteia de motivație, capacitatea fiziologică a sânului și dezvoltarea glandei mamare și, nu în ultimul rând, susținerea celor din jur.

TDM: În experiență dvs., ați întâlnit cazuri de mame care au relactat ?

Florentina Gheorghiu: Da, am întâlnit multe mame care și-au dorit relactarea și, aproape toate cele care au fost perseverente, au reușit. Rata de succes este mai mare pentru copiii cu vârste mai mici de 3 luni și pentru mamele care au întrerupt alăptatul de puțin timp.

TDM: Orice mamă se poate întoarce la alăptat?

Florentina Gheorghiu: Orice mamă dornică să-și alăpteze copilul trebuie să fie încurajată să încerce demararea acestui proces.

TDM: Când este prea târziu pentru a relacta?

Florentina Gheorghiu: Nu este niciodată prea târziu pentru relactare, însă drumul parcurs până la obținerea rezultatului dorit poate să fie anevoios și multe dintre mame aleg să renunțe. Deși nu toate mamele reușesc să relacteze, este important ca acestea să nu renunțe înainte de a fi epuizat toate posibilitățile.

 Articolul face parte din campania Știința de a avea grijă, o inițiativă a brandul Philips Avent care își propune să le reamintească părinților aflați la început de drum, că meseria de părinte e despre grijă, nu despre griji.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa