Un „copil miracol”, născut la 450 de grame, a fost externat din spital

Geta Roman, director editorial
scris pe

Un copil prematur născut la 25 săptămâni de sarcină, cu o greutate de 450 de grame, a fost externat după ce a petrecut în spital 104 zile.

Fetița, pe nume Hannah, cântârește acum 2,2 kg și a fost oficial externată în 24 octombrie 2018, la ora 11.00, de la Nassau University Medical Center din New York.

Jennifer Pena de Mena, mama fetiței, a povestit jurnaliștilor că a fost foarte speriată când a intrat în operația de cezariană pentru a naște fetița.

Femeia a fost spitalizată în luna iunie 2018 din cauza complicațiilor din timpul sarcinii iar medicii au decis să intervină cu operație cezariană la o lună distanță, după ce au observat că ritmul cardiac al fetiței începe să scadă.

„Plângeam în sala de operații, iar doctorii mă țineau de mână asigurându-mă că totul este spre binele copilului”, a spus mama jurnaliștilor.

Copil născut la 25 săptămâni de sarcină. A stat în spital 104 zile

Hannah Bella Rodriguez a petrecut primele ei 104 zile de viață în spital. Este unul dintre cei mai mici copii născuți la acest spital și la naștere era de dimensiunea mâinii unui adult.

Fetița va face în continuare controale regulate obișnuite pentru copiii născuți prematur, însă mama ei este convinsă că totul va fi bine.

În mod normal, un prematur rămâne în maternitate mai mult decât copiii născuți la termen și primește îngrijiri specifice până în momentul în care atinge greutatea de 2500 de grame. „Mulți copii care vin pe lume la această vârstă gestațională nu supraviețuiesc iar unii au probleme serioase de sănătate”, a declarat Dr. John Riggs, unul dintre medicii care au îngrijit fetița.

Care este cel mic prematur care a supraviețuit

Cel mai mic copil prematur născut vreodată este tot o fetiță care avea 21 de săptămâni la momentul în care a venit pe lume și s-a născut în Canada în anul 2017. Courtney Stensurd, mama fetiței, și soțul ei, au decis să nu spună numele micuței pentru a o proteja. Micuța a cântărit în jur de 400 de grame la naștere.

Fetele premature au șanse mai mari de supraviețuire

Studiile arată că băieții sunt cu 14% mai predispuși să vină pe lume mai devreme decât fetele. Totodată, ei sunt și mai vulnerabili la a dezvolta diferite afecțiuni care duc, în final, la dizabilități pe termen lung și implicit risc mai mare deces.

Potrivit acestui studiu al London School of Hygiene & Tropical Medicine, pentru 15 milioane de nou-născuți prematur, majoritatea lor în Africa și Asia, supraviețuirea este dificilă. La nivel global, un milion de bebeluși prematuri mor ca urmare a venirii pe lume prea devreme, iar alt milion din pricina riscurilor asociate nașterilor premature.

Studiul mai arată că la aceeași vârstă de gestație, băieții prematuri sunt mai predispuși probabilităților de deces și dizabilitate față de fete.

„Fetele merg mai repede decât băieții. Vorbesc mai repede decât ei și se dezvoltă în general mai repede. Acest lucru este valabil și în uter”, a explicat dr. Joy Lawn, medic la London School of Hygiene & Tropical Medicine, coordonatorul studiului, precizând că diferențele de doar câteva zile între fete și băieți pot însemna diferențele între complicații majore de sănătate sau lipsa acestora.

„Chiar și în uter fetele de dezvoltă mai rapid decât băieții, ceea ce oferă un avantaj în ceea ce privește plămânii, creierul și alte organe”, adaugă expertul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa