11 angajați de la Maternitatea Giulești, depistați cu stafilococ auriu. Spitalul se închide temporar

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
Sursa foto: www.panaitsarbu.ro
Sursa foto: www.panaitsarbu.ro

Rezultat alarmant al anchetei făcute de Direcția de Sănătate Publică la Maternitatea Giulești din Capitală: 11 angajați au stafilococ auriu. S-au prelevat probe de la 49 de angajați, iar rezultatele s-au finalizat pentru 38 dintre ei. Maternitatea Giulești sistează toate internările începând cu 30.11.2018, iar angajații infectați nu pot veni la serviciu decât după ce se tratează și rezultatele ies negative.

Ancheta a pornit după ce 17 bebeluși născuți la Maternitatea Giulești au ajuns la Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu, infectați cu stafilococ auriu. 14 cazuri au fost confirmate, iar în restul de 3 cazuri se așteaptă încă rezultatul. Bebelușii au fost aduși la spital începând de la începutul lunii octombrie, iar o parte dintre ei au fost externați după ce au fost tratați.

Un comunicat dat de Ministerul Sănătații în seara de 29.11.2018, anunță următoarele:

Direcția de Sănătate Publică București a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” București să sisteze internarile începând de din 30.11.2018

„Având în vedere situația apărută în cadrul unității spitalicești  privind cazurile de infecții nozocomiale cu Stafilococ Auriu MRSA, precum și faptul că  măsurile instituite nu au avut rezultatele așteptate, conducerea Direcției de Sănătate Publică București consideră necesare instituirea unor măsuri mai severe de combatere și limitare a infecției cu Stafilococ Auriu MRSA. 
Astfel, începând cu data 30.11.2018 se sistează toate internările în unitatea spitalicească. Pe masură ce spațiile vor fi eliberate prin externarea pacienților, acestea vor fi închise și se vor aplica procedurile de curățenie și dezinfecție terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol. Întreg personalul medico-sanitar depistat ca purtător de Stafilococ Auriu MRSA va fi scos din activitate până când va finaliza tratamentul specific și probele de recontrol ale exudatelor nazale vor fi negative. Se va efectua  exudatul nazal pentru întreg personalul unității sanitare, precum și pentru toți pacienții internați în unitatea sanitară. În cazul rezultatelor pozitive pentru pacienții internați vor fi consemnate în biletul de externare inclusiv în scrisoarea medicală către medicul de familie în vederea instituirii tratamentului adecvat”. 

Dezinfecție în maternitate

Secțiile din Maternitatea Giulești au fost renovate cu bani de la Primăria Capitalei, însă igiena lasă mult de dorit
Secțiile din Maternitatea Giulești au fost renovate cu bani de la Primăria Capitalei, însă igiena lasă mult de dorit

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătății, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” a anunțat că, pentru limitarea focarelor, au fost luate mai multe măsuri:

  • Reinstruirea personalului medico-sanitar (medici, asistente, infirmiere) referitor la respectarea procedurilor de curățenie, dezinfecție și dezinfecție terminală
  • Limitarea internărilor în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” pentru o perioadă de 14 zile – pentru a se efectua, după externarea pacientelor lucrări etapizate pentru curățenie, dezinfecție și dezinfecție terminală a tuturor spațiilor din Pavilionul A – Obstetrică-Ginecologie 1, Neonatologie, ATI, Bloc Operator, Sala Nașteri
  • Reinstruirea personalului cu privire la igiena mâinilor, conform procedurilor interne și protocoalelor existente și Precauțiunilor Universale și de Contact
  • S-au recoltat exudate nazale de la un număr de 49 persoane din secția de neonatologie (din totalul de 55 persoane); pentru 38 de persoane s-au obținut rezultatele  probelor recoltate, care au relevat că 11 sunt purtători de Stafilococ Auriu MRSA, restul de 27 fiind negativi. Urmează a fi recoltate și de la celelalte persoane.

Controale în toată țara

Inspectorii sanitari de la Direcția de Sănătate Publică București efectuează controale în această perioadă în toate maternitățile publice și private din București, iar controlul se va extinde în toate maternitățile din țară.

Secțiile din Maternitatea Giulești au fost renovate cu bani de la Primăria Capitalei, însă igiena lasă mult de dorit

Sunt verificate condițiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecție, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igienă a mâinilor și a Precauțiunilor Universale și de Contact,  precum și respectarea circuitelor pentru pacienți.

La bebeluși, infecția cu stafilococ auriu (inofesivă de regulă la adulți) se manifestă astfel:

 Hipotermie sau hipertermie
  • Tahicardie
  • Letargie și iritabilitate
  • Vomă
  • Leziuni la nivelul pielii

Infecţia cu MRSA este cauzată de o tulpină bacteriană a stafilococului auriu rezistentă la antibioticele utilizate în mod obişnuit în tratamentul infecţiilor cu stafilococi (meticilina / oxacilina).Stafilococul este o bacterie care se întâlneşte în mod normal în organismul uman; pielea şi cavitatea nazală a omului reprezintă habitatul natural al acestei bacterii. Este prezentă la aproximativ o treime din populaţie.

Rezistenţa la antibiotice

Principala problema ridicata de infecţia cu MRSA este dificultatea în găsirea unui tratament antibioticcorespunzător, din cauza dobândirii unei rezistente a bacteriei la antibioticele utilizate pentru tratarea infecţiilor cu stafilococi. MRSA este rezultatul utilizării de-a lungul anilor a antibioticelor atunci când nu era reală nevoie de ele.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa