90% dintre copiii care au nevoie de aparat dentar ajung târziu la specialist

Theodora Fintescu, redactor
scris pe

Medicii ortodonți trag un semnal de alarmă privind amânarea momentului în care copiii cu probleme dentare sunt duși la specialist și arată că în aproape 90% dintre cazurile de copii cu probleme consultul și montarea unui aparat dentar sunt întârziate. 

Clinica Ortho Institute, specializată în tratamentul ortodontic modern, a realizat un studiu la nivelul clinicii, care arată că 8 din 10 copii consultați la vârsta de 7 ani au nevoie de aparat dentar. 90% dintre copiii care ajung aici au dinții de lapte distruşi de carii, triplu față de numărul celor cu probleme similare din ţările vestice ale Europei.

România stă prost la capitolul dinți sănătoși

”La nivel european, între 20-90% dintre copii au carii dentare, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătății (OMS), aceste cifre sugerând discrepanțele existente de la o țară la alta. Astfel, în jurul vârstei de 12 ani, unii dintre copiii europeni prezintă deja, în medie, 0,5 dinți afectați de carii dentare, în timp ce alții au 3,5 dinți cariaţi. La capitolul sănătății orale, țările din regiunea de nord şi de vest a Europei stau cel mai bine, 5079% dintre copiii de 5-6 ani având dinții perfect sănătoși, fără nicio carie. România, în schimb, se află de partea cealaltă a baricadei, printre ţările europene în care mai puțin de 50% dintre copiii de 5-6 ani au dinţii sănătoși”, se arată într-un comunicat al clinicii.

Copiii trebuie să meargă periodic la specialist

Specialiştii evidenţiază că afecțiunile ortodontice influenţează starea de sănătate a dintilor și îmbolnăvirea lor, motiv pentru care este nevoie ca acestor probleme să li se acorde atenție încă de la vârste fragede.

„Publicul trebuie să privească sănătatea orală global, prin înţelegerea relației cauză-efect. Oricând nişte dinți aliniaţi prost sau strâmbi pot favoriza apariţia cariilor, de exemplu. Când privim statisticile legate de problema cariilor, este necesar să le înțelegem din toate perspectivele pentru că, iată, lucrurile sunt conectate. Toate acestea sunt informații esențiale pentru populaţie, iar adulții au nevoie să știe că, atât ei cât şi copiii lor, trebuie să meargă periodic la control de specialitate, inclusiv ortodontic, astfel încât orice afecţiune minoră să fie abordată la timp”, este de părere dr. Ela Bănică, medic specialist în ortodonție și ortopedie dento- facială.

Dinţii strâmbi se numără printre factorii de risc în apariţia cariilor şi chiar în apariţia bolii paradontale severe, după cum avertizează specialiştii. Boala paradontală severă afectează între 5-20% dintre adulții de vârstă mijlocie, respectiv 35-44 de ani, din Europa, și până la 40% dintre persoanele mai în vârstă, de 56-74 de ani, conform OMS.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa