De ce copiii sunt primii afectați de gripă și cât va dura epidemia din 2019

TOTUL DESPRE MAME
copil termometru

Așa cum era de așteptat, Ministerul Sănătații a declarat epidemia de gripă pentru anul 2019, după ce și alte state din jurul nostru (Ungaria, Bulgaria) au făcut la fel. Declararea epidemiei înseamnă măsuri de protecție suplimentare mai ales în spitale, unde există riscuri mai mari de deces dacă ajung virusurile gripale, ca și achiziții suplimentare de medicamente (antivirale) și materiale sanitare. Institutul de Sănătate Publică a anunțat că numărul deceselor din cauza gripei în acest sezon gripal a ajuns la 54. Dintre decese, trei s-au înregistrat la copii. 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a mai anunțat că nu se va lua măsura închiderii școlilor, ci „fiecare școală, fiecare clasă va putea cere suspendarea cursurilor dacă 20% dintre copii lipsesc (din cauza gripei – n.red.). Se vor închide punctual, acolo unde sunt probleme, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar pot decide acest lucru.”

Datele transmise de România la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile arată că țara noastră înregistrează cea mai mare intensitate a răspândirii gripei din toată Europa, cu toate că geografic boala nu este încă întâlnită pe scară largă, ci mai degrabă în focare regionale, după cum arată graficele de mai jos.

Intensitatea gripei in Europa la inceput de ianuarie 2019
Intensitatea gripei în Europa în ianuarie 2019

Însă, ca în majoritatea statelor europene, virusul care circulă cel mai mult și la noi este AH1N1, cel care a cauzat și pandemia de gripă din anul 2009. Pe lângă acesta, pe scară mult mai mică a fost depistat virusul AH2N3. În cazul infectării cu AH1N1, uneori febra ajunge la 38 – 39 de grade Celsius. La AH3N2, febra poate să ajungă până la 40 de grade Celsius.

Tipul dominant de virus in 2019 in Europa
Tipul dominant de virus in 2019 în Europa, ianuarie 2019

„Ambele virusuri se caracterizează printr-o simptomatologie mult exagerată comparativ cu gripa de tip B, care a fost predominantă în sezonul precedent. Când a apărut AH1N1, în 2009, s-a constatat că un număr mare de decese apărea la persoane tinere şi la femei gravide. S-a demonstrat atunci că organismul declanşa o reacţie de apărare exagerată împotriva gripei, capacitate de reacţie care ducea, în final, la apariţia unor modificări pulmonare care împiedicau schimburile gazoase, numite plămânul alb. Erau, astfel, mai multe decese la persoanele cu un sistem imunitar competent. Este posibil să asistăm la un asemenea fenomen şi în acest an pentru că AH1N1 se întâlneşte frecvent”, a explicat pentru ziarul Adevărul medicul de familie Gindrovel Dumitra, şeful Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Raspandirea geografica a gripei in ianuarie 2019
Răspandirea geografică a gripei în Europa, ianuarie 2019. Zona roșie înseamnă răspânidire pe scară largă, zona portocalie (cum este și cazul României) înseamnă răspândire regională

La ce să ne așteptăm când vorbim de evoluția gripei în lunile următoare de iarnă?

„Epidemia de gripă din timpul iernii ajunge la un vârf în două-trei săptămâni și durează cinci până la șase săptămâni. Dispare la fel de repede cum a apărut (în România, medicii estimează că va dura până la final de martie 2019). De regulă, o epidemie evoluează astfel: mai întâi crește incidența bolii printre copii, care precede creșterea îmbolnăvirilor în populația adultă. Copiii se infectează la grădiniță și la școală, aduc virusul acasă și își infectează frații, părinții, bunicii. Părinții dau boala prietenilor și colegilor de la serviciu. Ulterior, urmează încă o etapă de infectare a persoanelor în vârstă. Epidemiile apar frecvent în casele de bătrâni, iar aici riscul de complicații și decese este foarte mare”, a explicat dr. Hugh D. Niall, Chief Executive Officer at Biota Holdings Limited in Melbourne, Australia, pentru www.scientificamerican.com.

Între 10% și 30% din populație poate face gripă într-un sezon, iar asta este absolut normal. Gripa este mai puțin întâlnită comparativ cu virusurile responsabile de răceli, însă este mai gravă.

De ce copiii sunt primi afectați de virus?

Nu se știe foarte exact răspunsul la această întrebare. Este însă destul de clar că cei mici sunt mai susceptibili la infecții pentru că ei, ca și grup, au un nivel de imunitate mai redus la gripă pentru că nu s-au întâlnit cu virusurile gripale în alte sezoane. De aceea, la ei virusul se va răspândi rapid.

În ceea ce privește faptul că gripa este o boală specifică iernii, experții spun că gripa se răspîndește prin picături de salivă, de la persoane care au un nivel viral ridicat în secrețiile nazale și în gât, câmd strănută sau tușesc lângă alte persoane.

Picăturile de salivă de dimensiunile potrivite (în jur de 1,5 micrometri în diametru) ajung în aer și sunt inhalate de următoare victimă. Situațiile în care stăm în spații aglomerate sunt mai comune când este frig afară sau plouă și probabil asta contribuie semnificativ la răspândirea virusului iarna.

Cum te ferești de gripă. Sfaturile specialiștilor, recomandate public de Ministerul Sănătății:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicaţie de spitalizare;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  • Igiena adecvata a mâinilor, in vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente;
  • Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
  • Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, in special în secțiile cu risc;
  • Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
  • Continuarea vaccinării antigripale.

Peste 1 milion de persoane vaccinate

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a subliniat că aceste măsuri au fost recomandate public de Ministerul Sănătății încă din data de 17 ianuarie, iar diferența, după declararea epidemiei, este că ele vor trebui respectate.
Ministrul Sănătății a subliniat că recomandă vaccinarea anti-gripală, precizând că 1.287.250 de persoane din grupele de risc au fost vaccinate până ieri. Ministerul Sănătății a comandat 30.000 de doze de doze de vaccin anti-gripal care vor fi distribuite, începând de joi, către acele Direcţii de sănătate publică din ţară care au solicitat doze suplimentare.
Ministerul Sănătății a achiziționat inițial 1.300.000 de doze de vaccin anti-gripal pentru acest sezon pentru populația din grupele de risc – copii, vârstnici și personal medical, aceasta fiind estimarea transmisă instituției, a precizat Sorina Pintea. Pentru populația din afara categoriilor de risc, vaccinul anti-gripal nu este oferit gratuit de către medicii de familie și nu se pune problema luării unei astfel de măsuri, spune Sorina Pintea.

Recomandări de la Institutul de Sănătate Publică:

Pentru spitale:
– Limitarea accesului vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc;
– Triaj epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea
temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie;
– Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre
vizitatori si personalul medical;
– Refacerea urgenta a stocurilor de antivirale de catre spitalele care interneaza cazuri
de infectii respiratorii acute;
– Instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare la toti pacientii care prezinta
tablou clinic compatibil cu gripa, fara a astepta rezultatul de laborator;
– Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactii apropiati ai pacientilor
confirmati internati, inclusiv personal medico-sanitar, chiar daca fusesera vaccinati
cu minimum 2 saptamani inaintea expunerii;
– Vaccinarea urgenta a personalului medico-sanitar si auxiliar nevaccinat;
– Refacerea urgenta a stocurilor de echipament de protectie si utilizarea
corespunzatoare a acestuia;
– Refacerea urgenta a stocurilor de antiseptice si dezinfectante, pentru o igiena
riguroasa a mainilor si a suprafetelor;
– Respectarea protocoalelor de management al cazului de gripa, inclusiv severa, al
contactilor si al focarelor.

Detalii complete despre numărul îmbolăvirilor din ultima săptămână și județele în care sunt cele mai multe cazuri de gripă găsiți AICI

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa