Studiu: Alăptarea protejează mamele de boli de inimă! Cât ar trebui să dureze pentru efecte maxime

Bebelus alaptat | Totul despre mame
Alăptarea protejează mamele de boli de inimă!

Alăptarea protejează mamele de boli de inimă! Alăptarea nu are efecte benefice numai pentru copii, ci contribuie și la reducerea riscului mamelor de a se confrunta cu infarct sau accident vascular cerebral mai târziu în viață, potrivit unui studiu făcut pe 300.000 de femei.

Femeile care au alăptat au prezentat un risc cu aproape 10% mai mic de a dezvolta boli de inimă sau accident vascular cerebral în comparație cu cele care nu și-au hrănit astfel copiii. În plus, cu cât perioada de alăptare a fost mai lungă cu atât au fost mai pronunțate efectele pozitive, se arată în cercetarea ale cărei rezultate au fost publicate în ”Journal of the American Heart Association”, potrivit Agerpres.ro.

”Descoperirile ar trebui să încurajeze popularizarea alăptării datorită beneficiilor pentru mamă dar și pentru copil”, a notat într-o declarație coautorul studiului, Zhengming Chen, profesor de epidemiologie în cadrul Universității Oxford. ”Cercetarea susține recomandările Organizației Mondiale a Sănătății potrivit cărora mamele ar trebui să își alăpteze copiii exclusiv în primele șase luni de viață”, a completat Chen.

Alăptarea protejează mamele de boli de inimă! O cercetare făcută pe 300.000 de femei

Studii anterioare au sugerat că alăptarea conferă mamelor beneficii pe termen scurt, printre acestea numărându-se scăderea din greutate, reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii, dar și a glicemiei. Însă, efectele pe termen lung ale alăptării asupra riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare în cazul mamelor era neclar.

În cadrul noii cercetări, oamenii de știință de la Universitatea Oxford, de la Academia de Științe Medicale din China și de la Universitatea Peking au studiat 300.000 de femei din China cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, ca parte a unui studiu de amploare intitulat ”China Kadoorie Biobank”, care oferă informații detaliate cu privire la istoria lor reproductivă și a stilului de viață.

După opt ani de cercetări, au fost constatate 16.671 de cazuri de afecțiuni coronariene — inclusiv infarct — și 23.983 de accidente vasculare cerebrale în rândul celor 290.000 de femei care la momentul înscrierii la studiu nu aveau un istoric privind bolile cardiovasculare. Articolul continuă mai jos:

Alăptarea protejează mamele de boli de inimă!

Oamenii de știință au descoperit că în comparație cu femeile care nu alăptaseră niciodată, mamele care făceau acest lucru aveau un risc cu 9% mai mic de a dezvolta afecțiuni cardiace și cu 8% mai redus de accident vascular cerebral.

În rândul mamelor care și-au alăptat copiii timp de doi ani sau mai mult, impactul bolilor de inimă era cu 18% mai mic, iar cel de accident vascular cerebral era cu 17% mai scăzut spre deosebire de femeile care nu alăptaseră niciodată.

Creșterea cu câte șase luni a perioadei în care era practicată alăptarea a bebelușului a fost asociat cu o scădere de 4% a riscului de boli de inimă și cu 3% de accident vascular cerebral, au notat de asemenea cercetătorii.

”Deși nu putem stabili efectele de cauzalitate, beneficiile pentru sănătatea mamei în urma alăptării ar putea fi explicate printr-o ‘resetare’ mai rapidă a metabolismului mamei după naștere”, a explicat coautoarea lucrării, Sanne Peters, de la Universitatea Oxford. ”Sarcina modifică în mod dramatic metabolismului unei femei, aceasta stocând grăsime pentru a conferi energia necesară pentru dezvoltarea bebelușului ei și pentru alăptarea acestuia, după naștere”, a explicat ea.

Citește și ”Ghidul pentru alăptare al dr. Jack Newman”, cartea care vine cu răspusuri la toate întrebările legate de alăptare. Detalii AICI.

Ghidul pentru alăptare – Jack Newman

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()