Alocație de stat de 450 de lei pentru toți copiii. Propunerea legislativă a ajuns în Senat

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
alocație de stat 2017

Senatul a primit spre dezbatere și aprobare o propunere legislativă înaintată de senatorii Ionel Agrigoroaei, Marius Ovidiu Isăilă și Mihai-Bogdan Diaconu, care prevede stabilirea, începând cu 1 ianuarie 2017, a valorii alocației de stat pentru copii la suma de 450 de lei. Inițiatorii propunerii legislative vin, însă, și cu niște condiții concrete în care să se cheltuiască acești bani.

Conform expunerii de motive, cei 450 de lei primiți lunar de către copii, până la împlinirea vârstei majoratului, ar trebui cheltuiți defalcat astfel:

  • 30% din sumă pentru achiziția de îmbrăcăminte și încălțăminte
  • 30% din sumă pentru achiziția de alimente
  • 25% din sumă pentru achiziția de bunuri care contribuie la educarea copiilor (cărți, reviste, literatură pentru domeniile de interes ale copilului, rechizite școlare, abonament internet, computer / tabletă sau alte asemenea dispozitive, echipamente sportive sau tehnice, etc).
  • 15% din sumă pentru tabere sau excursii educaționale în perioadele de vacanță.

Stimulent de inserție. Cum se acordă și de ce acte ai nevoie

Alocație de 450 de lei – De unde bani?

Pentru cei care se întreabă de unde vor fi luați acești bani și dacă totul nu este decât o măsură populistă menită să atragă capital electoral în prag de alegeri, inițiatorii propunerii argumentează:

”Resursele financiare pentru acest proiect pot proveni din încasarea unei taxe de responsabilizare în cuantum de 0,91% din cifra de afaceri a tuturor companiilor cu capital străin care importă mărfuri care pot fi produse în România, de la toate marketurile și hipermarketurile cu capital străin precum și la toate companiile care au preluat exploatarea și distribuirea resurselor naturale ale României (E.ON, OMV, ENEL, etc.)”.

De ce a fost necesară o astfel de propunere legislativă?

Inițiatorii consideră că doar așa va fi mult diminuat abandonul școlar, pus de ei pe seama lipsei posibilităților materiale ale familiilor de a-și trimite copiii la școală, în contextul în care, în România, procentul copiilor cu risc de sărăcie a ajuns la 48% în 2015, față de 28% cât este media europeană.

Ce drepturi are mama când revine din concediul maternal

În prezent, alocația de stat pentru copii este de:

  • 200 de lei pentru copiii cu vâsta de până la 2 ani
  • 84 de lei pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani

Dacă porpunerea legislativă va trece de votul Senatului, are nevoie și de aprobarea Camerei Deputaților, care este for decizional, dar și de promulgarea președintelui pentru a primi caracter de lege.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa