Anumite medicamente te pot face mai egoist

scris pe
medicamente

Cum te pot face medicamentele mai egoist?

Se pare că anumite medicamente pot face mai mult decât să trateze boli: de exemplu, te pot face să devii mai grijuliu sau dimpotrivă, mai egoist. Un nou studiu arată că două medicamente destul de des întâlnite (un antidepresiv și un tratament pentru boala Parkinson) îți alterează decizia (simțul) moral, spun cei de la Medical Daily.

Cercetătorii au administrat unui număr de 89 de persoane perfect sănătoase un placebo sau un medicament stimulator de serotonină, numit Citalopram, în timp ce altor 86 de persoane li s-a dat un placebo ori Levodopa, o substanță care ajută la creșterea nivelului de dopamină din creier. Apoi au fost separați în două categorii: decidenți și receptori.

În toate cele 175 de cazuri, „decidenții” au ales să primească un anumit număr de șocuri electrice în loc de plată (foarte puțin dureroase) până la 20 de șocuri și 30 de dolari pe test. Surpriza a fost că tot ei au decis câte șocuri să primească receptorul pentru care decidentul (nu receptorul) va primi o sumă de bani.

Cei care au luat Citalopram erau dispuși să renunțe în medie la 92 de cenți pentru a evita un șoc și 1.12 dolari ca să nu le provoace suferință altora, în comparație cu 54 și 68 de cenți cât era media grupului celor care au luat doar un placebo. Asta sugerează că cei cărora li s-a administrat Citalopram au devenit mult mai grijulii față de durerile provocate celorlalți, în timp ce în cealaltă tabără, persoanele care au luat Levodopa erau dispuse să plătească 54 de cenți pentru a nu li se administră șocul celorlalți.

Drogul bazat pe dopamină i-a făcut pe oameni mult mai egoiști” le-a relatat un cercetător celor de la The Guardian. „Cele mai multe persoane par să urmeze același tipar, adică au impresia că este mult mai rău să le provoci altora durere decât propriei persoane, iar asta este eliminat de către medicament” .

Alt cercetător spune că experimentul arată cum dopamina și serotonina influențează dorința oamenilor de a face rău altor persoane doar pentru a dobândi ceva și ridică importante probleme de etică în a folosi aceste medicamente.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa