Băiețel internat în Spitalul „Grigore Alexandrescu”, mort din cauza complicațiilor gripei de tip A

Geta Roman, director editorial
scris pe

Un băiețel în vârstă de numai 11 luni, din București, a murit din cauza unei forme severe de gripă de tip A. Micuțul a murit în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2019, la Spitalul de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” din București. Era internat acolo de pe 8 ianuarie, când a venit în stare gravă. Bebeluşul nu era vaccinat antigripal. 

Cu puțin înainte ca băiețelul să moară, mama lui a lansat pe Facebook un apel disperat pentru ca oamenii să doneze sânge pentru fiul ei, care avea o formă severă a virusului gripei de tipul A.

Aceasta este postarea mamei, care a fost distribuită de peste 16.000 de persoane:

„Băiețelul meu Ayan de 11 luni e internat de 4 zile la spitalul Grigore Alexandrescu cu virusul gripei tip A foarte severa, i-a oprit ficatul, rinichii și majoritatea organelor din funcționare și azi am aflat ca nu are suficiente trombocite in organism, și acestea din urmă l-ar ajuta ca organele lui sa funcționeze din nou. Trombocitele acestea trebuiesc recoltate din SÂNGE TIP A2 NEGATIV, iar până luni dimineața (atunci deschid ei recoltarea) trebuie sa găsesc suficienți donatori încât aceste trombocite să-i salveze viața băiețelului meu. În momentul de față el respiră doar datorită aparatelor la care este conectat, are cateter in piept și e umflat pentru ca nu face pipi de 2 zile jumătate. Dacă aveți aceasta grupă de sânge și sunteți din București, va rog frumos sa-i donați sânge și sa-i salvați viața”, a scris femeia pe Facebook.

SURSA Foto: Facebook

Din nefericire, medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva iar micuțul, internat la Secția de Terapie Intensivă și ținut în viață de aparate, s-a stins.

Mama copilulului: „Am sperat până în ultima clipă”

Duminică, 13 ianuarie, la ora 16.00, mama baiețelului, pe nume Cristina Enache, a scris următorul mesaj: 

„Mulțumesc mult pentru zecile de mii de distribuiri, din păcate băiatul meu a încetat din viață azi noapte, gripa l-a omorât în doar 4 zile, i-a mâncat toate organele și le-a oprit. Am sperat până în ultima clipă cu voi dar Dumnezeu a decis altceva. Vă mulțumesc pentru vorbele voastre, pentru multele intenții de donații și vă doresc multă sănătate voua și copiilor”.

Cum se anunță epidemia de gripă din 2019

Potrivit experților Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile, Dr. Rodica Popescu și Dr. Odette Popovici, evolutia infectiilor respiratorii acute și a gripei, în săptămâna 31.12.2018 – 06.01.2019, a fost următoarea:

 Numărul de îmbolnăviri prin infectii respiratorii acute a fost mai crescut comparativ cu săptămâna precedentă. Sunt focare de gripă în județele Brasov, București si cazuri sporadice în alte județe.
 La nivel national, numărul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica,
IACRS si pneumonii) a fost de 52.991, cu 9.1% mai mare comparativ cu cel inregistrat
in aceeasi saptamana a sezonului precedent (48.546) si cu 32.5% mai mare comparativ
cu cel din saptamana anterioara (39.978).
 In saptamana 31.12.2018 – 06.01.2019 s-au inregistrat la nivel national 349 cazuri de gripa clinica comparativ cu 48 cazuri inregistrate in S 01/2018.
 In saptamana 31.12.2018 – 06.01.2019 (S 01) au fost inregistrate 6 cazuri de
Infectii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai multe fata de saptamana
anterioara si cu 3 mai multe fata de aceeasi perioada a sezonului precedent.
 Încă patru decese la persoane infectate cu virus gripal au fost raportate în ultima săptămână.

Decese de la debutul sezonului gripal în Galați, Arad și Mureș

De la inceputul sezonului 2018-2019 au fost inregistrate 5 decese confirmate cu virus gripal, din care 3 tip A, subtip (H1)pdm09, 1 tip A, subtip H3 si 1 tip A, in curs de subtipare, fata de 1, cu virus gripal tip B, in sezonul precedent, in perioada similara. Decesele au fost în județele Galați (2), Arad (1), Mureș (2) la persoane în vârstă, cu boli asociate. 

Cazul băiețelului mort la Spitalul Grigore Alexandrescu este primul înregistrat la un copil, în acest sezon gripal.

 De la inceputul sezonului au fost confirmate 105 cazuri de gripa:
34 cazuri gripa cu virus AH1
25 cazuri gripa cu virus AH3
45 cazuri gripa cu virus A nesubtipat
1 caz gripa cu virus B

 Pana la data de 06.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.203.057 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Sfaturile dr. Mihai Craiu pentru părinți în acest sezon gripal

Pentru evaluarea si managementul unui pacient cu gripă sunt accesibile noile protocoale ale IDSA (Societatea Americană de Boli Infectioase), anuntă medicul peditru Mihai Craiu (FOTO), de la IOMC Alfred Rusescu din București, pe pagina de Facebook destinată informării părinților – Spitalul Virtual pentru Copii.

Accentul acestei actualizari cade pe 3 elemente.

1. Diagnostic precis, cu ajutorul testelor moleculare de detectie. Testele rapide de tip antigenic, deşi sunt extrem de rapide, suferă de oarecare imprecizie, fiind in 30% din cazuri fals negative (n.r. adica, deși copilul are boala, testul spune că nu o are).

2. Diagnostic cat mai rapid. In primele 2 zile de la debutul simptomelor sunt cele mai mari sanse de eficacitate a medicatiei antivirale specifice pentru gripă.

3. Atentia maxima trebuie focalizată pe acei pacienți care ar putea face frecvent complicatii grave in cadrul gripei.

Aceste grupe de risc includ urmatorii pacienti:

a. Copiii cu varsta mică (5 ani, dar mai ales cei sub 2 ani)
b. Femeile insarcinate si in primele 2 saptamani dupa nastere
c. Seniorii peste 65 ani
d. Pacientii cu boli imunosupresive sau cu medicatie ce scade imunitatea

Sfatul medicului pentru părinți: oricine are o boală ce seamănă gripei trebuie consultat urgent si ar putea beneficia de medicatie antivirală. NU DE ANTIBIOTICE! Mai ales fara consult medical!

Citiți mai multe despre virusurile gripale ce sunt așteptate să circule în acest an AICI.

Ca să învățați să faceți diferența între răceli simple și gripă, vă invităm să citiți acest articol: Diferența între răceală și gripă. 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa