Banii plătiți de familia ta ca impozit pentru Sănătate, suficienți pentru a cumpăra trei ambulanțe

Theodora Fintescu, redactor
scris pe

O familie de români, formată din doi adulți și un copil, plăteşte, pe perioada întregii vieți, taxe şi impozite în valoare de 3 milioane de lei, conform unui studiu KPMG.

În scenariul imaginat de cei de la KPMG, mama și tata au salarii medii, cheltuieli pe măsura acestora, trăiesc fie în chirie, fie într-un apartament cumpărat prin Prima Casă, au un copil și merg anual în două concedii, unul fiind la mare. Ies la restaurant o dată pe lună și la cinematograf sau la teatru, la fel.

Trei ambulanțe, doar din CASS-ul familiei tale

Din banii lor, merg la stat, pe toată perioada contribuției la buget, 3 milioane de lei, sub formă de taxe și impozite. Cea mai mare parte din această sumă o reprezintă taxele reţinute din salariul brut, respectiv 2,5 milioane de lei.
Din acest total, aproximativ 600.000 lei reprezintă CASS, numai această sumă fiind suficientă pentru a finanţa 4 nopţi de spitalizare pentru 307 de persoane într-un spital privat sau a achiziţia a 3 ambulanţe.
TVA plătită pe parcursul întregii vieţi este de aproximativ 400.000 lei, sumă suficientă pentru achiziţia unei autospeciale de pompieri sau dotarea a 6 şcoli cu calculatoare şi licenţe software. Deloc de neglijat este suma aferentă accizelor pentru consumul de alcool, tutun şi combustibil, respectiv aproximativ 67.000 lei.

Cu banii tăi pot fi reabilitate cinci școli

Din aceste taxe, statul ar putea face următoarele: reabilitarea a trei secţii de pediatrie în spitale de stat; 4 nopţi de spitalizare într-un spital privat pentru 1,525 oameni; construirea unui compartiment de urgenţe într-un spital de stat; modernizarea a 4 km de drum judeţean; furnizarea a 13 ambulanţe pentru autostradă; cumpărarea a 5 autobuze urbane noi; achiziţia de 6 autospeciale pompieri; modernizarea a 5 şcoli din comune; dotarea a 46 de şcoli cu calculatoare (inclusiv licenţe software); reabilitarea a 2 baze sportive (săli de sport şi terenuri de sport); proiectarea şi execuţia a două săli de sport într-o şcoală de stat; salariul a 4 profesori din învăţământul pre-universitar pentru 10 ani.

„Având disponibile aceste informaţii, apar o serie de noi întrebări: Dacă fiecare dintre noi ar putea alege cum este direcţionată suma taxelor şi impozitelor plătite către stat, ce proiecte publice ar beneficia de o alocare mai mare? Cum ar fi influenţate comunităţile noastre? Ar fi mai eficientă o asemenea direcţionare? Cum ar putea funcţiona un astfel de sistem de direcţionare a taxelor şi impozitelor plătite de fiecare dintre noi?”, se întreabă cei de la KPMG.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa