Ce copii pot fi vaccinați gratuit împotriva gripei. Ministerul Sănătații: ”Am cumpărat 10.000 de doze pentru ei”

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
copil vaccin mama doctor

Ce copii pot fi vaccinați gratuit împotriva gripei. Ministerul Sănătății a demarat campania de vaccinare antigripală prin medicii de familie și a cumpărat 1,5 milioane de doze de vaccin. Vaccinul gratuit este destinat mai ales adulților cu boli cronice. Pentru copii s-au cumpărat 10.000 de doze de vaccin, însă pot beneficia de gratuitate doar cei cu boli cronice. 

Campania de vaccinare antigripala a Ministerului Sănătății se află în desfășurare.
Pentru sezonul 2019- 2020, Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu 200.000 mai mult față de anul trecut pentru imunizarea unui numar mai mare de persoane din categoriile la risc.

Ce copii pot fi vaccinați gratuit împotriva gripei

Vaccinul achiziționat acoperă 4 tulpini gripale, având formula recomandată de OMS.
„În cadrul Acordului Cadru pe care Ministerul Sănătății îl are încheiat cu cei 5 furnizori de vaccin gripal, Ministerul Sănătății asigură și 10 000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea copiilor între 6 luni și 3 ani, din categoriile cu risc de îmbolnăvire, cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, hepatice, neurologice metabolice, renale, diabet zaharat, obezitate, sindrom imunodeficienta primară sau astm”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

În 2018, în cadrul campaniei gratuite a Ministerului Sănătății au fost vaccinați 2.377 de copii cu varsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani.

Două doze de vaccin pentru copiii sub 9 ani

Vaccinul antigripal la copii face parte din schema opțională de vaccinare și se poate face începând cu vârsta de 6 luni. Copiii au o protecție parțială la 7 zile de la vaccinare, una considerată eficientă la 14 zile de la vaccinare și maximă la 21 de zile. De aceea, vaccinarea ar trebui să înceapă la începutul lunii octombrie. În cazul copiilor mai mici de 9 ani care nu au mai făcut până acum niciodată vaccin antigripal, vaccinarea se face în două etape, cu două doze, la distanță de patru săptămâni, iar în cazul celor care au fost vaccinați într-un sezon anterior este suficientă o singură doză.

Vaccinurile se pot achiziționa din farmacii de părinții ai căror copii nu pot beneficia de grauitate. În farmacii, prețul unei doze este de aproximativ 50 de lei.

Copiii în cazul cărora se impune cu precădere vaccinarea

Vaccinul împotriva gripei protejează împotriva virusurilor pe care le conține și care au fost estimate de specialiști pentru sezonul care urmează.

Dr. Viorel Alexandrescu, șeful Centrului Național de Gripă din cadrul Institutului Cantacuzino, spune că efectele secundare în urma vaccinării sunt foarte rare și precizează care sunt copiii care ar trebui vaccinați cu precădere. ”Pentru că sunt expuși riscului de a face infecţii gripale cu evoluţii severe, ar trebui vaccinaţi în primul rând copiii care au boli precum cele cardiovasculare, bronhopulmoare, diabet, cei cu deficit imunitar, infecții cu HIV, astm bronșic, afecţiuni renale sau cei cu boli de sânge grave. De asemenea, vaccinarea antigripală este recomandată și la copiii care fac tratamente cu cortizon sau aspirină pe termen lung”, precizează dr. Alexandrescu.

Citiți mai multe despre cum se preconizează că va fi gripa în sezonul 2019-2020 în acest articol: Gripa în 2019-2020: vor circula patru virusuri gripale. Cum protejați copiii

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa