Ce drepturi are mama când revine din concediul maternal

Alexandra Ion
scris pe
drepturi are mama când revine din concediul

Multe femei nu știu exact care sunt drepturile de care beneficiază atunci când revin din concediul de creștere a copilului, la serviciu. Vorbim despre ce drepturi are mama când revine din concediul maternal și îți oferim câteva detalii care îți pot fi de folos.

Referitor la ce drepturi are mama când revine din concediul pentru creșterea copilului la serviciu, trebuie să știți că acestea diferă, în câteva aspecte, în funcție de momentul în care are loc această revenire în activitate.

În principiu există două situații posibile. Prima se referă la revenirea la serviciu după terminarea perioadei legale de concediu – de un an, doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilități, a doua posibilitate reprezintă revenirea la serviciu înainte de terminarea perioadei legale de concediu pentru creșterea copilului.

Ce drepturi are mama când revine la serviciu

În primul caz lucrurile sunt ceva mai simple, dar mama are câteva drepturi prevăzute de lege pe care angajatorul este obligat să le respecte și pe care mama e bine să le cunoască.

♦ Cel mai important este faptul că, reîntoarsă la muncă, mama trebuie să beneficieze de același post și același salariu ca și cel avut înainte de întreruperea activității.

♦ Al doilea lucru important pe care trebuie să-l știi este că, reîntoarsă din concediul pentru creșterea copilului, nu poți fi concediată pe o perioadă de șase luni de zile de la momentul revenirii pe post, mai puțin în cazul în care firma este în faliment sau intervin alte situații de forță majoră.

♦ Mai trebuie să știi că perioada în care ai stat acasă cu copilul, unul, doi sau trei ani, după caz, reprezintă vechime în muncă, iar, pe cale de consecință, trebuie să beneficiezi de toate drepturile care decurg de aici în ceea ce privește beneficiile salariale rezultate din vechime și numărul zilelor de concediu de odihnă.

În al doilea caz, în care mama care se întoarce la munca, înainte de terminarea perioadei legale de concediul pentru creșterea copilului, va beneficia de toate drepturile din primul caz. Însă, la toate acestea se adaugă câteva alte drepturi suplimentare.

♦ Primul drept este reprezentat de o indemnizație de reinserție care reprezintă 50% din indemnizația acordată lunar pentru perioada în care ai stat acasă în concediu pentru creșterea copilului, dar nu mai puțin de 85% din salariul minim pe economie.

♦ Al doilea drept este acordarea a două pauze, de câte o oră fiecare, pentru alăptarea copilului, sau reducerea programului de lucru cu două ore dar fără afectarea salariului. Este important de spus ca mama trebuie să dovedească cu o scrisoare medicală faptul că alăptează pentru a beneficia de reducerea de două ore. Mama beneficiază de aceste drepturi îndată ce notifică în scris angajatorul. Programul de lucru trebuie redus cu două ore, fără reduceri salariale, până la momentul în care copilul împlinește vârsta de doi ani, iar, lunar, trebuie dovedit că mama alăptează.

(Informațiile au fost sintetizate din noile prevederi legislative referitoare la concediul pentru creșterea copilului, intrat în vigoare la 1 iunie 2016)

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa