Cel mai mic bebeluș din lume, născut cu 268 g, a ajuns acasă

Cristina Călin, redactor
scris pe
Cel mai mic bebeluș din lume

Un bebeluș care a cântărit doar 268 g la naștere a fost salvat de o echipă de medici japonezi și acum se află în afara oricărui pericol. Statisticile spun că este copilul cel mai mic din lume ce a supraviețuit.

Bebelușul s-a născut de urgență, la doar 24 de săptămâni de sarcină, prin cezariană, în luna august, și era atât de mic încât încăpea în căușul palmelor medicilor. Timp de două luni a stat la terapie intensivă unde a fost îngrijit cu cea mai mare atenție. Apoi, a mai fost ținut sub observație în spital alte trei luni, până când a crescut suficient de mare. Zilele trecute, când părinții lui l-au luat acasă cântărea 3,2 kilograme și se hrănea singur.

Cel mai mic bebeluș din lume

”Nu pot să spun decât că sunt fericit că a crescut atât de mare, pentru că, sincer, nu credeam că va supraviețui”, a spus mama bebelușului la ieșirea din Keio University Hospital din Tokyo.

Cel mai mic bebeluș din lume a învins toate previziunile

Pentru medicul care l-a îngrijit, Takeshi Arimitsu, a fost o provocare să îl salveze pe cel mai mic bebeluș din lume. ”De-acum avem o speranță că, indiferent de greutatea de la naștere, bebelușii pot pleca din spital cu o stare bună de sănătate”, a declarat el pentru BBC. Rata de supraviețuire pentru prematurii care au sub un kilogram la naștere este de aproape 90% în Japonia și în alte țări dezvoltate. Cei care au sub 300 g au șanse de doar 50% să reziste. Potrivit statisticilor, șansele la viață ale fetițelor născute cu greutate foarte mică este mai mare decât în cazul băieților.

Potrivit Registrului pentru Bebeluși de la Universitatea din Iowa recordul pentru cel mai mic copil ce a supraviețuit era deținut de un micuț din Germania care a cântărit 274 de grame. Cea mai mică fetiță din lume a avut 252 de grame și s-a născut în 2015 tot în Germania.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa