Comunicat de presă: Ziua Internaţională a Prematurităţii

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Ziua Internaţională a Prematurităţii – celebrată de 3 ani în România prin Asociația Unu și Unu

17 Noiembrie este data care a devenit un simbol la nivel mondial, dar și în România prin Asociația Unu și Unu, fiind dedicată răspândiri și conștientizării prematurităii, cu scopul îmbunătățirii situației acesteia. Astfel, România susține de 3 ani Ziua Internationala a Prematuritatii, prin programul „Socks for life”- campanie lansată de Asociația Unu și Unu în 2013.

Așadar, o zi importantă pentru toate familiile care au prematuri dar și cadrele medicale. Ştim că eforturile depuse în secțiile de terapie intensivă neonatală sunt imense pentru a-i salva pe eroii de doar câteva sute grame, cunoaștem lupta lor pentru supraviețuire, lipsurile și nevoile din sistemul medical românesc, eforturile depuse de cadrele medicale, riscurile și efectele unei nașteri survenite înainte de termen.

Este ziua în care puteți ajuta la răspândirea și conștientizarea fenomenului de prematuritate și în România.

Despre fenomenul Prematurităţii în România

Studiile ONU, EFCNI sau UNICEF la nivel internațional arată că 79% dintre bebeluși sunt născuți între 32 și 36 de săptămâni, 10% între 28-31 de săptămâni, iar 11% vin pe lume la doar 28 de săptămâni. Nou născutul înainte de 28 de săptămâni de gestație sau cel foarte mic (sub 1000 de grame) este expus unor riscuri mari de a dezvoltă probleme severe de: surditate 3%; cecitate (orbire) 8%; paralizie cerebrală 8-12%; retard mintal 14%.

Nou născuții între 1500 și 2500 de grame pot avea diferențe ale coeficientului de inteligență față de un nou născut la termen. Nou născuții ce cântăresc peste 2500 de grame au un risc foarte mic de apariție a unui retard în dezvoltare.

Conform informațiilor preliminare publicate de Ministerul Sănătătii prin Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului și Fundația CRED în documentul “Evaluarea regionalizării îngrijirilor pentru nou-născuti în anul 2014”, România inregistrează una dintre cele mai crescute rațe ale copiilor născuti cu greutatea egală sau mai mică de 2500 gr-10,24%, din care 3,5% sub 1999 gr. Adaptarea nou-născutului prematur la viață extrauterina se realizează în condiții de dificultate, atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți iar aceste probleme merită a fi aduse în atenția publicului larg și nu în ultimul rând trebuie să prevenim răspândirea fenomenului de prematuritate și în România.

Ziua Internaționala a Prematuritătii, se află în 2015 la a V-a ediție la nivel global și în 2014 s-a bucurat de implicarea a peste 60 de tări din întreaga lume, care au organizat diverse evenimente, atingând o audiență globală de peste 1,6 milioane de oameni, din peste 200 de țări. Ziua Internațională a Prematurităţii a fost recunoscută de oficialităţi ȋncă din 2011 prin iniţiativa Organizatiei EFCNI (Fundația Europeană pentru îngrijirea copiilor nou-născuți) care apară interesele prematurilor și a nou-născuților, dar și ale părinților acestora, la care este afiliată şi Asociaţia Unu şi Unu.

Cum să te implici?

În semn de susținere a prematurilor dar și pentru a face această cauză și mai cunoscută, va invităm să vă schimbați poza de profil din conturile rețelelor de socializare, dar și cover-ul special creat de Asociația Unu și Unu pentru Ziua Mondială a Prematuritatii. Găsiți în atașament cele două modele.

Nu uitați să folosiți hastag-urile: #ZiuaInternationalaaPrematuritatii, #ZiuaMondialaaPrematuritati și #SoksForLife

Invitația la Ziua Internațională a Prematuritatii este valabilă pentru toată lumea: organizații de părinți, spitale, ong-uri, cadre medicale, companii, firme, politicieni, mass-media, părinți etc. Este simplu să vă implicați, să faceți cunoscută lupta prematurilor din România și să deveniți Vocea Prematurilor!

Nu contează cât timp aveți, câți bani sunteți dispus să donați, sunt multe căi prin care puteți susține Ziua Internațională a Prematuritatii pentru a face cunoscută lupta de supraviețuire a nou-născuților înainte de termen.

De ce să te implici?

Aproximativ 15 milioane de copii sunt născuți prea devreme în fiecare an. În România 1 din 10 bebeluși este prematur, adica sunt aproximativ 18,000 de copii care se nasc înainte de termen. Datorită progreselor din medicina modernă, pot fi salvate mai multe vieți. Totuși, cu cât este mai mică vârsta gestationala și greutatea la naștere, cu atât este mai probabil ca bebelușul va avea complicații după naștere. Aproximativ 1 milion de copii la nivel internaţional nu supraviețuiesc luptei pentru viață în fiecare an. Dar multe decese ale nou-născuților și dizabilități puteau fi evitate prin luarea unor măsuri sociale, economice şi legislative din ȋntreaga lume.

Despre Asociația Unu și Unu

Este prima și singura asociație de părinți care apăra drepturile copiilor din sarcini multiple și/sau prematuri și ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizării și după externare. Asociația Unu și Unu este membră a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizație care adună reprezentanți din peste 50 de țări.

Misiunea Unu și Unu este de a îmbunătăți sănătatea bebelușilor prin proiecte de prevenție privind nașterea prematură, informare și educare a societății civile privind nașterea înainte de termen, oferirea de suport părinților cu copii născuți înainte de termen și derularea de proiecte privind urmărirea, monitorizarea copiilor după externare până la vârsta de 2 ani. Viziunea Asociației Unu și Unu  este să devină vocea prematurilor, a multipleților și a părinților lor din România, www.unusiunu.com

Despre EFCNI

Organizație cu reprezentanți din peste 50 de țări, EFCNI este prima organizație pan-europeană care reprezintă interesele prematurilor și a nou-născuților, dar și ale părinților acestora. Acesta reunește părinti și experți din diferite discipline ale sănătății, cu scopul comun de a îmbunătăți sănătatea pe termen lung a prematurilor și a nou-născutilor prin prevenire, tratament, îngrijire și suport. EFCNI primește finanțare din partea partenerilor săi premium, Abbvie, Philips AVENT, Dräger, Nestlé Nutriție și Shire, precum și de la alte companii private și donatori individuali. www.efcni.org

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa