Copil mort după o operație banală într-un spital privat. Mama: „Am sunat la 112 să vină SMURD”

operatie copil

Un băiețel de 1 an și 10 luni a murit fulgerător, în 21 octombrie, într-un spital privat, din centrul Bucureștiului, după ce a fost operat. Ștefan Alexandru fusese operat de hernie inghinală, anunță știrileprotv.ro.

După trezirea din anestezie, copilul s-a simțit tot mai rău și după câteva ore a făcut stop cardiac. Părinții spun că medicii au reacționat târziu şi au fost nevoiți să cheme SMURD-ul, care a intrat în spitalul particular și a preluat resuscitarea.

Familia susține că a plătit în avans pentru intervenție 11.500 de lei. Andreea Duță, mama copilului: „Sunt momente de coşmar… Vii cu un copil sănătos şi pleci cu el în patru scânduri! Moare după o operaţie de rutină într-un spital privat, care îşi percepe banii înainte.”

Sâmbătă, 20 octombrie, la prima oră, părinţii au mers cu Ştefan la spitalul privat pentru o intervenţie programată de coborâre a unui testicul. Băieţelul a intrat în sala abia la prânz. Părinţii spun că, la o jumătate de oră de la ieşirea din operaţie, a fost scos din terapie intensivă. Era treaz, aparent efectul anesteziei trecuse. Ştefan i-a fost dat mamei în braţe, ca să îl ducă în salon.

Mamă: „Era foarte somnolent şi am solicitat cadrelor medicale să vadă despre ce e vorba. Mi s-a tot spus că e normal.”

La patru etaje distanță de secția de Terapie Intensivă

Părinţii susţin că şi chirurgul şi anestezistul au considerat că nu e o problemă ca băieţelul să rămână la patru etaje distanţă de secţia de terapie intensivă. Au urmat nouă ore în care băieţelul s-a simţit rău, dar medicii nu au intervenit, spun părinţii.

Părinte: „L-am monitorizat noi, părinţii, îngrijoraţi. I s-a făcut rău. Am mers la asistente. Deja saturaţia lui în oxigen era foarte mică şi a făcut stop cardiac.”

Părinţii mărturisesc că au trecut minute întregi până când personalul de resuscitare al spitalului privat a venit de la etajul 6 la 2. Nu cu un aparat de defibrilare cardiacă, ci cu un balon de ventilare mecanică.

Andreea Duță, mama copilului: „Manevrele de resuscitare au început extrem de stângaci. Până s-au apucat ele să pună perfuzii, să facă ce trebuie. Tremurau toate asistentele şi medicii de gardă. Am sunat la 112 să vină SMURD.”

Potrivit reprezentanţilor SMURD, echipajul a ajuns la spitalul privat în 4 minute. A preluat resuscitarea cu aparatura proprie, dar fără succes. La miezul nopţii, Ştefan Alexandru a fost declarat decedat.

Spitalul Sanador: Un deces din cauze necunoscute

Reprezentanţii Spitalului Sanador au transmis următoarea informare de presă, după ce inițial nu au vrut să comenteze până la finalizarea de către IML a expertizei medico-legale, invocând că decesul a apărut din cauze necunoscute:

„Conform documentaţiei medicale avute la dispoziţie precum şi declaraţiilor medicilor implicaţi, rezultă că au fost respectate întocmai toate procedurile şi protocoalele medico-chirurgicale aferente afecţiunilor respective şi simptomatologiei ulterioare intervenţiei chirurgicale; • menţionăm încă o dată că este vorba despre un deces din cauze necunoscute, iar până la finalizarea de către INML a expertizei medico-legale, care va stabili cauzele decesului, este inadmisibilă insinuarea existenţei unei culpe în sarcina Spitalului Clinic SANADOR; •  prin reportajele transmise dezinformaţi publicul, pacienţii noştri şi personalul medical al Spitalului Clinic SANADOR, comunicând opiniei publice informaţii defăimătoare şi existenţa unei culpe a spitalului prin specularea stărilor emoţionale a celor direct implicaţi; •  difuzarea unor materiale cu referire directă la Spitalul Clinic SANADOR prin care se induce ideea vinovăţiei acestuia, fără existenţa unor mijloace probante şi în lipsa expertizei INML care să stabilească în mod obiectiv cauzele decesului, încalcă grav regulile deontologiei profesionale a activităţii de jurnalism şi obligaţia de informare corectă a telespectatorilor dvs. În consecinţă, vă solicităm să vă abţineţi de la difuzarea unor informaţii false şi defăimătoare, directe sau indirecte, referitoare la Spitalul Clinic SANADOR sau stabilirea existenţei unei culpe în sarcina acestuia, unitatea noastră urmând a întreprinde toate măsurile necesare către toate autorităţile competente în vederea tragerii la răspundere precum şi acoperirea tuturor prejudiciilor cauzate“.

Instituţia susţine că echipajul SMURD care a ajuns la faţa locului a fost chemat de rudele copilului şi nu de către Spitalul Clinic Sanador. „Echipajul s-a alăturat echipei Sanador care iniţiase deja procedura de resuscitare conform protocoalelor în vigoare”, se mai arată în răspunsul clinicii private.

Secţia 4 de Poliţie s-a autosesizat în acest caz, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, a demarat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 192 Cod Penal, respectiv ucidere din culpă.

sursa: stirileprotv.ro
Sursa foto: stirileprotv.ro

O echipă de la Direcția de Sănătate București anchetează respectarea procedurilor

Și Ministerul Sănătății anunță că o echipă a Direcției de Sănătate Publică București verifică modul în care s-au respectat procedurile și protocoalele medicale în cazul copilului de 1 an și 10 luni care a decedat la un spital privat din București, după ce a fost operat de hernie inghinală.

De asemenea, Ministerul Sănătății a sesizat și Colegiul Medicilor.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()