Un copil din Cluj a ajuns în plasament din cauza părinților care îl dispută în instanța

Theodora Fintescu, redactor
scris pe

Un copil din Cluj a ajuns în grija statului după ce părinții lui și-au adus acuze reciproce afectând grav sănătatea psihică a micuțului. Instanța a decis că îi va fi mai bine să nu stea cu niciunul dintre ei. 

În urma unei decizii a Curții de Apel Cluj, copilul traumatizat psihic de scandalurile dintre părinţi a ajuns în plasament. Mama îl acuzat pe tată de abuz sexual asupra copilului, iar tatăl dă vina pe femeie pentru problemele copilului. Fiecare cere să-i fie încredinţat copilul, dar niciunul nu mai poate avea grijă de el.

Dat în regim de urgență în plasament, la cererea Protecției Copilului

Directia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a cerut şi obţinut în instanţă ordonanţă preşedinţială cu privire la măsura plasamentului în regim de urgenţă a unui copil din Maramureş, după ce mama şi tatăl l-au folosit ca armă unul împotriva celuilalt, iar copilul a ajuns să manifeste probleme psihice.

Fiecare dintre părinţi a cerut să i se încredinţeze copilul şi ambii au contestat măsura plasamentului, dispusă în data de 29 aprilie 2020, însă instanţa clujeană a ajuns la concluzia că cel mai bine, pentru copil, este să stea departe de scandalul dintre părinţi, scandal în care cei doi şi-au lansat acuzaţii dure.

Cea mai gravă dintre ele este cea de abuz sexual, formulată de mama împotriva tatălui, acuzaţie cercetată de organele de parchet, care însă au stabilit că este nefondată şi au clasat cauza.

Raportul în baza căruia s-a luat decizia

Decizia privind trimiterea în plasament a băiatului a fost fundamentată pe un raport evaluare care arată că legătura mamei cu copilul este una aparent corespunzătoare, însă influenţa pe care aceasta o are asupra atitudinii şi reacţiilor spontane ale copilului creează rezerve din partea specialiştilor implicaţi în caz.

Raportul mai arată că lipsa de constanţă în formularea răspunsurilor copilului denotă tendinţa lui de mima sau copia comportamentele insuflate de către mama prin stilul său educativ cu care încearcă să-l modeleze.   “Conflictele dintre părinţi precum şi insistenţele demonstrative ale acestora a îngreunat procesul de recuperare, evaluare şi consiliere psihologică (…) întrucât acesta nu a reuşit să se detaşeze pentru a putea singur face distincţia între o experienţă reală şi una imaginară. Atitudinea ambilor părinţi nu a fost benefică dezvoltării armonioase a copilului întrucât acesta a devenit parte a conflictului lor, ceea ce a condus la o maturizare prematură obligându-l să se erijeze într-un rol ce-i depăşesc capacităţile date de vârstă”, se arată în considerentele deciziei Curţii de Apel Cluj (roliii.ro), care face referire la raportul de evaluare amintit, scrie adevărul.ro.

Tatăl: „Acea fabulaţie referitoare la abuzul sexual a fost şi este infirmată”

Tatăl copilului a acuzat faptul că măsură plasamentului nu răspunde interesului superior al copilului și spune că acuzația de abuz sexual este o fabulaţie infirmată de către toate cercetările judecătoreşti efectuate în cauză, de către ordonanţele organelor judiciare care s-au pronunţat în cauză.

Obiecţii similare a avut şi mama. Instanţa însă le-a respins luna trecută apelul, ceea ce înseamă că băiatul va rămâne într-un centru de asistenţă socială sau va fi dat în plasament.

“Respinge ca nefondat apelul declarat de P._F., precum şi apelul declarat de P. A., împotriva sentinţei civile nr. 375 din 29.04.2020 a Tribunalului Maramureş, pronunţată în dosar”, se mai arată în decizia citată.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa