Copilul care a fost ”reparat” în uter

Ileana Mirescu
scris pe
copil spina bifida

Mama unui băiețel din Scoția care a împlinit o lună și este gata să plece din spital a povestit pentru BBC cum o operație revoluționară a schimbat radical cursul vieții copilului ei înainte de a se naște. 

Augustine Somers a fost diagnosticat cu spina bifida la 22 de săptămâni de sarcină, după o ecografie de rutină. Mama lui, o scoțiană pe nume Amanda, a început o cursă contra-cronometru să găsească un chirurg care să îi ”repare” defectul copilulului ei înainte de 26 de săptămâni de sarcină, cum este recomandarea pentru chirurgia fetală.

După ce operația s-a făcut, iar copilul s-a născut prematur, testele au arătat că micuțul are șanse maxime să poată merge. De regulă, o astfel de malformație se repară după nașterea copilului însă, cu cât se intervine mai repede, cu atât șansele de recuperare pe termen lung și de mobilitate sunt mai ridicate.

Copilul care a fost ”reparat” în uter. Amanda și soțul ei Benjamin au aflat despre noua procedură documentându-se singuri.

În Marea Britanie, operațiile spinale fetale sunt disponibile din octombrie 2018. Cei doi soți au fost puși însă în legătură cu profesorul Jan Deprest, care locuiește în orașul belgian Leuven  și este cel care a trainuit și chirurgii britanici asupra procedurii. După ce s-a stabilit că Amanda și copilul ei îndeplinesc criteriile pentru operație, Amanda a mers în Belgia. La finalul lunii octombrie 2018, Augustine a devenit primul copil din Scoția care a făcut acest tip de operație. „Am avut la dispoziție în jur de două săptămâni pentru a pune totul la punct. Operația a avut loc în 30 octombrie 2018 iar până în 18 decembrie, când s-a născut, am stat doar în pat”, a povestit pentru BBC, mama bebelușului, Amanda. Băiețelul are acum o lună, este încă în spital, însă evoluția lui este foarte bună și va fi externat în curând.

baietelul este in spital din decembrie 2019
Baietelul este in spital din decembrie 2018, împreună cu mama lui, iar evoluția lui este spectaculoasă

În timpul operației care a durat patru ore, medicii au deschis uterul și au sudat zona neînchisă din coloana copilului. A fost nevoie să ridice uterul și să aibă grijă să nu afecteze placenta.

Copilul s-a născut la 33 de săptămâni de sarcină prin cezariană. La o lună distanță, cântărește 2,7 kg și va fi externat din spital în curând.

„Mișcările picioarelor și reflexele sunt extraordinare iar medicii sunt optimiști că va putea să își susțină singur greutatea. Să meargă singur este ceea ce sperăm!”, a mai spus mama.

Astfel de intervenții s-au făcut în urmă cu câțiva ani și în România, în sistemul medical privat. Mai concret, intervenția făcută în București a fost realizată de o echipă formată din dr. Hadi Rahimian și neurochirurgul Sergiu Stoica. Ei au operat în burtica mamei o fetiţă de doar 1.250 de grame diagnosticată cu mielomeningocel, cea mai gravă formă de spina bifida. Operaţia – în premieră naţională – a avut loc la data de 5 noiembrie 2015 şi a fost realizată de dr. Rahimian alături de dr. Sergiu Stoica, neurochirurgul care a reparat defectul congenital de la nivelul măduvei spinării a bebeluşului.

Spina bifida, o complicație frecventă

Spina bifida este un defect congenital relativ comun. În traducere, spina bifida înseamnă „coloană despicată” în limba latină.

Această afecțiune constă în lipsa sudurii complete a arcului vertebral, care determină dezvoltarea incompletă a tubului neural (un grup de celule care formează creierul și măduva spinării unui copil) din zona lombară. Acest lucru poate cauza probleme fizice și mentale.

Diagnosticul prenatal de spina bifida se realizează prin ecografie între a 16-a şi a 20-a săptămână și permite să fie recunos­cută malfomaţia în 70% din cazuri, cât și prin dozare a nivelului de alfetoproteină.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa