Primul caz de coronavirus în București

coronavirus în bucurești

Primul caz de coronavirus în București a fost depistat sâmbătă, 7 martie 2020. Este vorba despre un bărbat de 49 de ani care s-a întors pe 27 februarie din Roma. El a venit cu avionul și a aterizat pe aeroportul Henri Coandă.

„Bărbatul s-a prezentat seara trecută la Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” cu febră, dar cu simptomatologie care nu intră în definiția de caz COVID-19. I s-au recoltat probe și pentru că persoana a călătorit în Italia s-a decis să se recolteze probe și pentru testul COVID-19. Este primul caz depistat în București. Conform primelor sale declarații, bărbatul a stat în toată această perioadă la domiciliu, de la revenirea în țară”, se arată într-un comunicat al Grupului pentru comunicare strategică.

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a solicitat izoleta pentru transportul la Institutul național de boli infecțioase și a demarat ancheta epidemiologică. S-a început stabilirea contacților bărbatului confirmat pozitiv la noul COVID-19, după care va începe recoltarea probelor pentru testare. Bărbatul a fost adus vineri seara la „Matei Balș” cu febră și scaune diareice, a precizat la Digi24 Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Este al 12 caz de coronavirus din România și al treilea depistat sâmbătă, 7 martie 2020. Potrivit Digi 24 autoritățile iau în considerare să exindă izolarea la domiciliu pentru toți cei care se întorc din Italia, fără să conteze zona din care vin. Decizia vine în contextul în care bărbatul care este primul caz de coronavirus în București a călătorit la Roma, un oraș în afara zonei roșii.

Coronavirus în București. Ce trebuie să faceți dacă suspectați că sunteți infectat cu noul coronavirus?

La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358. Numărul unic de urgență 112 va rămâne doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia TELVERDE. Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.

Primul caz de coronavirus în București. Măsuri de prevenție instituite de autorități

Ministerul Sănătății a instituit măsura de carantină pentru toate persoanele asimptomatice (nu au semne de boală) care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă. Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate.

De asemenea, persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp în care vor fi monitorizate de către direcțiile de sănătate publică și prin intermediul medicului de familie. Măsura se aplică și membrilor de familie care locuiesc la același domiciliu.

Dacă acest articol despre coronavirusul la adolescenți a fost util pentru tine îți recomandăm să mai citești și:

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()