Un nou-născut și mama lui, infectați cu coronavirus, în Londra. Sunt gravidele la risc?

Cristina Călin, redactor
scris pe
coronavirus la nou-născuți

Un nou-născut din Marea Britanie a fost confirmat cu coronavirus. El este cel mai mic bolnav de COVID-19 din lume. Mama lui a fost adusă la spital cu pneumonie înainte de naștere și după realizarea testelor s-a dovedit că este și ea infectată.

Femeia și bebelușul au fost tratați inițial la North Middlesex Hospital. Apoi, mama a fost mutată la un spital de boli infecțioase pentru că se află într-o stare gravă. Nou-născutul a rămas la maternitate pentru că este în stare bună. Medicii nu știu încă dacă cel mic a luat virusul în timp ce era în burta mamei sau dacă infectarea s-a produs în timpul nașterii. Pentru că nu au știut de la început care este diagnosticul celor doi, medicii au fost trimiși la autoizolare.

Coronavirus la bebeluși. Nu se transmite de la mamă la făt

Totuși, o echipă de cercetători chinezi a testat bebelușii născuți de 9 femei, în perioada 20-31 ianuarie în Wuhan, China.

Toate au născut prin cezariană și erau în ultimul trimestru de sarcină. Rezultatele studiului, publicate în publicația medicală The Lancet, arată că, deși femeile aveau simptome evidente (febră, dureri de gât, dureri musculare, tuse), virusul nu a fost transmis bebelușilor. Mamele au vârste cuprinse între 26 și 40 de ani și niciuna nu suferea de maladii cronice.

8 dintre cei 9 bebeluși au avut greutate peste 2.500 g, iar unul 1.880 însă s-a născut prematur. Toți au primit note peste 9, chiar și cel născut la 36 de săptămâni. Prezența coronavirusului a fost testată atât în lichidul amniotic, cordonul ombilical și în laptele matern și nu s-a constatat prezența acestuia.

Totuși, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din  SUA (CDC) atenționează că, deși nu există dovezi ale unor efecte nefaste ale noului coronavirus la gravide, bebelușii pot avea de suferit. Specialiștii de aici se raportează la alte studii care arată că febra mare în primul trimestru de sarcină duce la apariția unor probleme de sănătate la bebeluși. De asemenea, făcând o analogie cu SARS și MERS, există riscul nașterii premature sau a aducerii pe lume a unor copii cu o greutate foarte mică.

Potrivit Centrului de Control și Prevenire a Bolilor (CDC) din SUA organismul femeilor funcționează diferit în timpul sarcinii și este posibil să fie mai sensibile la virusuri decât populația generală. Statisticile privitoare la alte virusuri, SARS (Sindromul respirator acut) și MERS (Sindromul respirator coronavirus din Orientul Mijlociu), arată că au fost infectate, iar manifestarea bolilor a fost destul de agresivă.

Noul coronavirus la nou-născuți. Cum trebuie să se protejeze gravidele?

  • De fiecare dată când tușești sau strănuți acoperă-ți gura cu un șervețel de hârtie sau fă-o în pliul cotului. Încurajează-i și pe cei din jur să facă același lucru. Dacă ai folosit un șervețel aruncă-l imediat la coșul de gunoi și spală-te apoi pe mâini.
  • Evită să îți atingi ochii, nasul sau gura dacă nu ai mâinile curate.
  • Este indicat să stai la cel puțin indicat să stai la cel puțin un metru distanță de cei care au semne de boli ale căilor respiratorii.
  • Evită pe cât posibil locurile aglomerate pentru că nu știi cu ce fel de persoane vii în contact.

Dacă acest articol despre primul caz de trasmitere a noului coronavirus la nou-născuți de la mamă ți s-a părut interesant, îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa