Coronavirusul ocolește copiii și ucide bătrânii. Dacă aflăm de ce, putem opri virusul!

Theodora Fintescu, redactor
scris pe

Unul dintre aspectele pozitive ale răspândirii coronavirusului este acela că virusul nu afectează copiii- un mister pe care, dacă specialiștii l-ar elucida, ar înțelege exact cum acționează virusul, scrie washingtonpost.com.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în China, doar 2,4% dintre cei infectați sunt copii și doar în 0,2% dintre cazuri starea celor mici s-a agravat. Nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor.

În schimb, noul coronavirusul s-a dovedit mortal la cealaltă extremă de vârstă. Tot în China, 21,9% dintre bătrânii de peste 80 de ani infectați au pierdut lupta cu virusul. În ceea ce privește rata de deces la persoanele de 10-39 de ani, aceasta este de 0,2%, conform acestor date.

Cum se schimbă sistemul imunitar odată cu maturizarea?

”În astfel de infecții respiratorii, de obicei vedem o curbă în formă de U a celor ce sunt loviți cel mai rău. La un vârf, copiii, al căror sistem imunitar nu este suficient de dezvoltat, și la celălalt, bătrânii, pentru că sistemul lor este slăbit”, explică Vineet Menachery, medic virusolog la University of Texas Medical Branch. “Însă în cazul acestui virus, un vârf al acestui U lipsește cu desăvârșire”.

Înțelegând de ce copiii nu sunt afectați vom afla cum și de ce virusul ucide vârstnici, spune Frank Esper, medic infecționist pediatru la Clinica de Copii Cleveland. Pe lângă această dilemă, specialiștii încearcă să mai afle următoarele:

  • Severitatea infecției este influențată de istoricul medical al pacientului?
  • Severitatea infecției are legătură cu modul în care se schimbă sistemul imunitar odată cu trecerea timpului? Sau are legătură cu poluarea plămânilor, acumulată în timp?

“Sau poate nu are neapărat legătură cu virusul, ci cu gazda lui, cu sănătatea plămânilor sau cu existența unor probleme ca hipertensiunea și diabetul. Până la urmă, sunt puține cazurile de hipertensiune la copii sub 7 ani”, a mai spus Esper, care studiază infecțiile respiratorii virale și bolile noi. ”Dacă aflăm aceste detalii, răspunsurile ne vor fi folositoare în atât de multe moduri”, spune Esper.

Și MERS și SARS au ocolit copiii

Și epidemiile anterioare de coronavirus i-au ocolit, în mod misterios, pe copii. Niciun copil nu a murit în timpul epidemiei de SARS din 2002, când s-au înregistrat 774 de decese. Și foarte puțini copii au avut simptome ale coronavirusului MERS, care a omorât 858 de persoane din 2012.

Pentru a afla de ce, Menachery a studiat în laborator cum afectează SARS șoarecii tineri și pe cei bătrâni. Cei tineri s-au vindecat rapid de boală, în timp ce șoarecii bătrâni au suferit complicații la plâmâni și în întreg organismul.

Menachery a observat că afectarea severă a șoarecilor bătrâni era legată nu doar de slăbiciunea sistemului imunitar, ci și de o ”dereglare” care făcea ca sistemul lor imunitar să reacționeze exagerat la coronavirusul SARS. Acest lucru este similar cu ceea ce se întâmplă în organismele umane care mor de noul coronavirus, numit SARS-CoV-2.

Ceea ce distruge organismul este mai degrabă răspunsul imun exagerat decât infecția în sine”, a spus Menachery.

Copiii, foarte vulnerabili sau foarte căliți?

Întrebarea la care el și alții se chinuie să răspundă este de ce, totuși, șoarecii nou născuți scapă neafectați.Teoria unor cercetători este aceea că, în general, copiii sunt puternic expuși altor forme ușoare de coronavirus, care circulă anual și provoacă virozele comune, iar acest lucru le întărește imunitatea. Alți specialiști însă au dubii în privința acestei teorii, pentru că și adulții se îmbolnăvesc de formele comune de coronavirus, ceea ce nu înseamnă că sunt ocoliți de complicațiile aduse de coronavirusul cel nou. Pe de altă parte, susțin ei, copiii, mai ales cei mai mici de cinci ani, au un sistem imunitar imatur, iar acest lucru ar trebui să îi facă vulnerabili, nu imuni la noul virus.

”Dacă se confirmă că minorii sunt mai puțin predispuși infecției, bănuiesc că e ceva mai degrabă mecanic decât imunologic”, mai spune Esper, infecționist pediatru. ”Ceva legat de receptorii din organismele tinere sau poate faptul că plămânii lor intervin în abilitatea virusului de distrugere”.

Cât de eficientă este închiderea școlilor?

”Pur și simplu realizăm cât de multe lucruri nu știm încă despre acest virus”, a spus Stuart Weston, virusolog la University of Maryland School of Medicine, care testează medicamente antivirale care ar putea ajuta la tratarea infecțiilor cu noul coronavirus. ”Concentrarea este acum pe vaccin și tratament, dar există toate aceste mari întrebări cărora, pe termen lung, vrem să le găsim răspunsuri dacă vrem să înțelegem cu adevărat cum acționează acest coronavirus”.

Analizând toate aceste considerente, specialiștii se întreabă dacă se justifică în acest context închiderea școlilor. Fiind raportate atât de puține cazuri la copii, este clar că riscurile ca ei să se infecteze sunt mici. Însă mulți epidemiologi suspectează că simptomele ușoare pot masca ușor faptul că și copiii se infectează la fel de ușor ca adulții. Date recente publicate de cercetătorii chinezi arată că, atunci când s-a făcut testarea exclusiv celor cu simptome, rata de infectare a fost foarte mică. Însă la testarea celor care au intrat în contact cu persoane confirmate, indiferent de simptome, rata de infectare la copii s-a dovedit la fel ca cea la adulți.

”Din studiile pandemice știm că închiderea școlilor poate fi eficientă pentru încetinirea ritmului de transmitere a infecțiilor, pentru că adeseori copiii sunt cei care transmit părinților, rudelor, comunității”, a explicat Caitlin Rivers, epidemiolog la Johns Hopkins Center for Health Security. ”Putem spune că închidem școlile și pentru a proteja personalul adult care muncește în ele și pe adulții de acasă, din jurul copiilor”, a mai spus River.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre cum coronavirusul ocolește copiii, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa