Cu cât crește stimulentul de inserție pentru mame și de când

Alexandra Ion
scris pe
stimulentul de insertie

Stimulentul de inserție este un bonus financiar pe care îl primesc mamele dacă se întorc la serviciu înainte de împlinirea celor doi ani legali de concediu pentru creșterea copilului. Mama poate decide în orice moment în intervalul celor doi ani să revină la serviciu, iar stimulentul de inserție se acordă în luna imediat următoare în care plata indemnizației pentru creșterea copilului încetează.

Conform noilor prevederi legale, intrate în vigoare de la data de 1 iunie, și cu modificările ultrioare care vor avea putere de lege din 1 iulie, stimulentul de inserţie pentru mame se majorează.

Textul de lege spune: ”Persoanele care se află în concediul pentru creşterea copilului şi aleg să revină la muncă înainte de terminarea acestuia au dreptul la o sumă lunară numită stimulent de inserţie. Cuantumul stimulentului de inserţie va fi majorat la 50% din valoarea netă a indemnizației minime pentru creșterea copilului”.

Indemnizația minimă – valoare de referință

Este important de menționat că indemnizația minimă este calculată la valoarea a 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, și  va avea doar limită minimă, nu şi maximă. Indemnizația de creștere a copilului nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată (stabilit la 1250 lei de la 1 mai 2016), ceea ce înseamnă că indemnizaţia minimă va fi de 1.062,5 lei. Mamele care aduc pe lume gemeni sau tripleți vor primi un spor de 600 de lei pentru fiecare copil, la indemnizația de creștere a copilului.

Ce înseamnă, mai clar toate acestea?

♦ În primul rând indemnizația de inserție se aplică mamei sau tatălui, după caz, care revine la muncă, înainte ca cel mic să împlinească vârsta de doi ani.
♦ Valoarea stimulentului de inserție este de jumătate din suma care a reprezentat indemnizația minima lunară pentru creșterea copilului, calculată conform noilor prevederi legale, așa cum au intrat ele în vigoare la 1 iunie 2016.
♦ De la 1 iulie, cuantumul lunar al stimulentului de inserţie nu va mai fi echivalent cu valoarea indicatorului social de referinţă, ci cu jumătate din indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului. Aşadar, stimulentul va creşte de la 500 la 531,25 lei pe lună. (calculat raportat la salariul minim de 1.250 începând cu data de 1 mai 2016).
♦ Indemnizația de inserție se acordă împreună cu salariul calculat pentru munca depusă, conform contractelor de muncă ale fiecăruia în parte și nu influențează în nici un fel acordarea salariului.
♦ Indemnizația de inserție se acordă lunar, până când copilul împlinește vârsta de doi ani.
Indemnizația de inserție nu se acodă părintelui care revine la muncă, înainte de împlinirea vârstei de doi ani a copilului, dacă celălalt părinte intră în conmcediu pentru creșerea copilului și primește indemnizație pentru creșterea copilului.

Puțin mai mulți bani, dar pentru un an în plus!

Părinţii care obţin venituri impozabile cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap) se vor putea bucura de prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserție până la împlinirea vârstei de trei ani (respectiv patru ani pentru copilul cu handicap). În caz contrar, dreptul se va acorda doar până la vârsta de doi ani (respectiv trei ani).

Ce condiții trebuie să îndeplinească, cumulativ, părinții pentru a obţine stimulentul de inserţie?

Conform legii, există câteva condiții. Solicitanţii trebuie să fie cetăţeni români sau să aibă reședința în România, să locuiască în România împreună cu copilul (sau copiii) pentru care solicită drepturile şi să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia. Beneficiarii trebuie să fie cu plata impozitelor la zi pentru toate bunurile în proprietate pe care le dețin. Această obligaţie va fi eliminată de la 1 iulie.

Stimulentul de inserţie se acordă în baza unei cereri scrise, care trebuie să fie însoţită, de copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului, dar și acte doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul. Solicitantul trebuie să depună la serviciul de asistență socială din cadrul primăriei pe raza căreia domiciliază, acte doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului, dar și dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate. La aceste documente este necesară și dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului.

Cererile sunt soluţionate prin decizie în 15 zile lucrătoare de la înregistrarea la agenţiile teritoriale, aceasta fiind comunicată solicitanţilor în cinci zile lucrătoare de la emitere.

Citeste și: Ce drepturi are mama când revine la serviciu din concediul pentru creșterea copilului

(Informațiile au fost sintetizate din noile prevederi legislative referitoare la concediul pentru creșterea copilului, intrat în vigoare la 1 iunie 2016)

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa