Fetele se rătăcesc mai frecvent! Diferențele dintre băieți și fete, explicate științific

Ramona Dinescu
scris pe
diferențele dintre băieți și fete

Diferențele: subiect de controverse interminabile între bărbați și femei. Concluzia specialiștilor este unanimă: diferențe există și ele se manifestă încă de la naștere, urmând să fie modificate prin educație.

Dacă întrebi câțiva părinți care au avut și fată și băiat, cu siguranță vor avea de așternut o listă întreagă de diferențe între copiii lor de sexe diferite. Nu există copii identici, fie ei băieței sau fetițe. Se spune că sexul unei persoane este unul dintre aspectele care îi definesc personalitatea, chiar din copilărie. Important este să descoperi personalitatea copilului tău și să îi oferi modele echilibrate de viață.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, nivelul structurii creierului, a neurotransmițătorilor și a hormonilor secretați este diferit. De aceea, și funcționarea cerebrală se deosebește la cei doi.

Diferențele se văd din primul an

De obicei, la naștere, băieții au o lungime și o greutate mai mari decât fetele, deși se pare că fetele par mai grăsuțe. În primele șase luni de viață, fetele se dezvoltă mai încet decât băieții, urmând ca până la împlinirea vârstei de un an să recupereze diferența și, mai mult decât atât, până la vârsta de patru ani să ia un avans considerabil față de băieți.

Tot în această perioadă, fetele adoră să se vorbească cu ele, mai mult decât le face plăcere să fie legănate, în timp ce băieții preferă contactul fizic, preferând să fie ținuți în brațe.

Fetele încep să gângurească mai devreme decât băieții și, în general, sunt mai bune la pălăvrăgeală. Aceasta și din cauza faptului că studiile au dovedit că părinții au tendința de a comunica mai mult cu fetele decât cu băieții, pentru că de la ele obțin mai repede reacții. De asemenea, s-a constatat că fetele sunt mai rapide decât băieții în dezvoltarea relațiilor sociale.

Diferențele apar și la nivel cerebral

Băiatul are un creier mai mare, cu o cantitate mai mare de lichid cefalorahidian și substanță albă, fapt care, spun psihologii, ar favoriza gândirea rațională și conexiunile logice rapide. În primele lui jocuri, băiețelul este capabil să recunoască forme și șabloane diferite. Se crede că, la școală, ar putea fi mai bun la geometrie. Însă va fi atras în special de activitățile extrașcolare și mai puțin de lecții. De asemenea, va fi atras de jocurile pe calculator, de activitățile sportive și de obținerea performanțelor în aceste domenii.

La băiat, percepția intensității sunetelor este atenuată. El nu este la fel de mult deranjat de sunete precum sunt fetele.

Fetița are creierul puțin mai mic decât al băiatului, dar se pare că are un randament superior. Corpul calos și comisura anterioară care controlează capacitatea de a citi, scrie și exprima sunt mai dezvoltate în creierul feminin.

Se spune că, din punct de vedere psihologic, la naștere, fetițele sunt mai precoce decât băiețeii, acest lucru favorizându-le pe fetițe mai târziu în randamentul școlar. Specialiștii afirmă că fetele se implică mai mult la școală decât băieții și demonstrează un amor propriu mai dezvoltat. Ele au o capacitate verbală mai mare și execută foarte bine sarcinile unde se  cere capacitatea de calcul aritmetic.

Iată aici câteva lucruri despre dezvoltarea creierului unui bebeluș.

Diferențele din dezvoltarea cognitivă

În ceea ce privește raționamentele deductive/inductive, băieții au dezvoltate mai mult raționamentele deductive și utilizează în mod frecvent un principiu general pe care îl aplică la cazuri individuale. Fetele au mai dezvoltat un tip de gândire inductiv, adăugând din ce în ce mai mult bazei lor de conceptualizare. Ele încep cu exemple concrete și construiesc pe baza lor teoria generală.

Din punctul de vedere al limbajului, fetele utilizează limbajul într-o măsură mult mai mare decât băieții. În procesul de învățare, fetele verbalizează adesea, în timp ce băieții lucrează în liniște sau folosesc simbolistica. De asemenea, fetele preferă informația conceptualizată în limbajul cotidian și acordă mare atenție la detalii. Băieții preferă un limbaj mai codificat, specializat și ignoră detaliile. Ei caută argumente logice și evidențe clare în conversații sau în prezentarea de informații.

Orientarea în spațiu

Fetițele se rătăcesc ușor. Pentru a se orienta în spațiu, ele fac apel la obiecte sau locuri memorate anterior. În schimb, la băieți, simțul orientării este foarte dezvoltat. În timp ce se mișcă, băiatul își face un fel de hartă a spațiului care îl înconjoară. Atunci când învață, băieții utilizează mai mult spațiul fizic, în comparație cu fetele. Acestea nu prezintă, în general, necesitatea de a se mișca atunci când învață. Mișcarea este un element natural pentru băieți într-un spațiu închis datorită nivelului scăzut de serotonină și metabolismului crescut, care determină abilitățile legate de atenție mai reduse și comportamentul neastâmpărat. Băieții sunt mult mai activi din punct de vedere fizic decât fetele datorită cantității mai reduse de serotonină. În schimb, ei au abilitățile motorii grosiere mai bine dezvoltate, în timp ce fetele au abilitățile motorii fine mai bine dezvoltate. Dezvoltarea diferită a abilităților motorii facilitează dezvoltarea diferită a abilităților cognitive: băieții se vor implica cu predilecție în sarcini fizice care le stimulează dezvoltarea abilităților spațiale, fetele în activități sociale, interactive, care le stimulează dezvoltarea abilităților verbale.

Trăirile emoționale

Emoțiile sunt definitorii pentru specia umană. Copiii învață și sunt familiarizați cu aspectele emoționale de la începutul vieții. Fetița este mai delicată, mai emotivă și mai liniștită decât băiatul. Ea are capacitatea de a capta mesajele non verbale ale celor din jur, capacitate ce se perfecționează odată cu creșterea, făcând-o mai atentă, mai sensibilă și mai emotivă. Băieții dețin un control mai mare asupra emoțiilor. Sunt însă mai impulsivi și mai nerăbdători. O cauză foarte importantă a diferențelor emoționale o reprezintă educația oferită de părinți și interacțiunile diferite cu cele două sexe.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa