Doi părinţi din Baia Mare, care şi-au pierdut unicul fiu, vor salva vieţile altor copii

Raluca Dumitrică
scris pe
salva-vieţile-totul-despre-mame
Cristina, Luca și Vasile

Cu ajutorul unei campanii de strângere de fonduri, părinţii au cumpărat aparatură medicală ce va salva vieţile altor copii

Cristina şi Vasile Vlaşin, doi părinţi din Baia Mare al căror copil în vârstă de doi ani şi jumătate a murit după ce s-a înecat cu bucăţele de mâncare, au reuşit să strângă în urma unei campanii iniţiate de ei echipament medical de video-bronhoscopie, în valoare de aproximativ 40.000 de euro, pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare. Cu ajutorul acestui echipament se vor salva vieţile altor copii, deoarece dispozitivul cu pricina ar putea să deblocheze căile respiratorii ale copiilor care se îneacă cu alimente.

Echipamentul respectiv, care a fost predat spitalului pe 23 februarie 2016, este de o importanţă vitală în salvarea vieţii altor copii ce ar putea trece prin situaţii similare cu cea a micului Luca, iar campania de strângere de fonduri pentru dotarea spitalului băimărean cu acest aparat a început chiar la iniţiativa părinţilor. ”Când am decis să facem acest lucru eram pe drumul de întoarcere de la Cluj spre casă şi arunci am decis să începem de undeva. Ştiţi cu toţii că am solicitat tuturor celor care vor participa alături de noi la înmormântare să nu aducă flori, coroane, ci să doneze contravaloarea florilor pe care ar fi vrut să le cumpere.

Au trecut trei luni de atunci. Florile şi coroanele ar fi devenit gunoi imediat, la foarte scurt timp. Poate ar fi fost un moment fastuos să fie foarte multe coroane, dar iată că florile acelea s-au transformat într-un echipament care va putea oferi cu siguranţă o şansă în plus la viaţă copilaşilor ajunşi în situaţia în care a fost şi Luca”, a declarat Vasile Vlaşin pentru publicaţia online actualmm.ro.

„O mulţime de oameni au venit alături de noi şi au susţinut campania. Donatorii au fost din toată ţară, chiar din toată lumea. Am avut şi donatori din SUA şi Canada”, a declarat Vasile Vlaşin pentru publicaţia Vocea Transilvaniei. „Am primit donaţii de la persoane care au auzit de tragedia noastră şi fiecare gest ne-a impresionat. Foarte emoţionant a fost pentru mine gestul fetiţei de 12 ani, din Ialomiţa, care a mers la ea la şcoală din clasa în clasa şi a strâns 1062 de lei”, a mai adăugat tatăl micuţului Luca, citat de de aceeaşi Vocea Transilvaniei.

Planuri mari şi speranţe de concretizare

Planurile părinţilor sunt mari, iar misiunea lor merge mai departe. “Noi nu ne vom opri aici. O dată predat acest echipament spitalului din Baia Mare, chiar de astăzi vom înainta un memoriu Ministerului Sănătăţii. Dacă va fi nevoie vom lansa o petiţie publică prin care vom solicita ca toate spitalele din România sau cel puţin spitalele judeţene să fie dotate cu un astfel de aparat. O spun asta în premieră şi nu am vrut să spun asta înainte de ne îndeplini obiectivul acesta”, a mai spus Vasile Vlaşin, pentru Vocea Transilvaniei.

Pe lângă cursurile de resuscitare cardio-respiratorie a copiilor, pe care Spitalul Judeţean le organizează începând cu data de 1 martie, broşurile cu instrucţiuni care vor fi distribuite în toate maternităţile din ţară, urmează un alt proiect, mult mai amplu. „Am comandat două seturi de manechini pentru cursuri de prim-ajutor pe care le vom organiza în colaborare cu Spitalul Judeţean şi Ambulanţă. Acum ne pregătim pentru cursuri, care vor fi atât face-to-face, cât şi online. Dorim să tipărim 180.000 de broşuri, care vor ajunge în toate maternităţile din ţară, iar fiecare mamă, la naştere, va primi o broşură cu toate informaţiile necesare pentru acordarea primului ajutor în caz de înec și sufocare. Nu vrem să mai treacă şi alţi părinţi prin ce am trecut noi”, a mai spus tatăl pentru Vocea Transilvaniei.

O situaţie tragică ce putea avea un alt final

Micul Luca s-a înecat cu nişte migdale mestecate şi neînghițite, pe care le avea în gură în momentul în care mama sa l-a întins pe spate ca să-i schimbe scutecul. În acel moment, el și-a inhalat conținutul alimentar pe care îl avea în gură. Deşi părinţii au sunat la 112 și au și plecat imediat cu băieţelul în mașină, spre spital, unde au ajuns în trei minute, medicii nu au mai putut face nimic pentru el, în pofida manevrelor de resuscitare. După 49 de zile de spitalizare, Luca a murit. Situaţia ar fi fost cu totul alta dacă la Spitalul Judeţean din Baia Mare ar fi existat un videobronhoscop cu ajutorul căruia medicul ar fi putut să-i extragă bucăţelele minuscule de mâncare cu care copilasul s-a înecat şi care ar fi putut salva copilaşul.

Fundaţia HHC, alături de familia Vlaşin

Printre primii care s-au alăturat iniţiativei familie Vlaşin s-au aflat cei de la Fundaţia HHC, fundaţie care a deschis un cont unde au început să se adune donaţiile. Potrivit publicaţiei Adevărul, sprijinul primit de la fundaţie a fost amplificat de concerte caritabile şi spectacole, dar şi oameni de afaceri din Baia Mare, dar şi de grădiniţa Genesis din aceeași localitate, acolo unde era înscris Luca. Vasile Vlaşin a continuat campania şi pe Facebook, acolo unde postează în permanenţă informaţii despre sumele actualizate, dar şi unde îi ţine la curent pe susţinătorii demersului sau cu privire la sumele care s-au strâns.

Cei care vor sa sprijine inițiativele celor doi părinți pot face donatii  aici: https://parintisalvatori.ro/doneaza/

Foto: adevarul.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa