Dr. Mihai Craiu: „Dacă un școlar face gripă, se va vindeca. Riscul mare de complicații îl au copiii mici, iar riscul maxim este la copiii sub 6 luni”

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Gripa si complicațiile ei. Există o mulțime de întrebări despre ce este de făcut atunci când apare gripa. La primele semne de boală, mergi sau nu la medic, ce medic este mai potrivit, este un risc major dacă duci copilul la spital, unde sunt mulți alți copii răciți sau cu boli contagioase. La ce categorii de copii există riscurile cele mai mari și care sunt semnele complicațiilor. Dr. Mihai Craiu răspunde având la bază studii și multă experiență, pe Spitalul Virtual pentru Copii, platforma dedicată informării părinților.

Pentru o bună gestionare a epidemiilor de gripă, foarte importante sunt protocoalele medicale, care au la bază  studii.

„Experții de la IDSA (Infectious Diseases Society of America) au publicat o revizuire a protocoalelor privind abordarea gripei sezoniere în 2018. Aici vom găsi o mulțime de răspunsuri concrete privind abordarea gripei, în general. Atunci când este sezon de circulație a virusurilor gripale şi când nu este sezon. Căci abordarea privind diagnosticul si respectiv tratamentul este diferita in functie de sezon – „iarna nu-i ca vara” cum a zis un clasic in viață.

Voi sublinia doar că, în acest moment, trebuie să ne concentram la ce ESTE de făcut, pentru a nu accentua panica părinților.

  • În primul rând, trebuie să știm că riscuri mari de complicații există mai la copiii cu vârsta sub 2 ani. Dacă avem un copil sănătos de clasa a II-a NU este cazul să fim iraționali. Dacă un școlar face gripă, evoluția este cea obişnuită a oricarei viroze respiratorii. Se va vindeca FĂRĂ INCIDENTE!
  • Riscul mare de complicații îl au copiii mici, iar riscul maxim este la copiii sub 6 luni. Aceştia nu pot fi vaccinați.
  • Soluția în cazul unui sugar cu vârsta sub 6 luni? ACUM, nu la modul ideal (căci ar fi trebuit să fie vaccinați demult cei din anturajul acestui copil!)…Nu mergem cu sugarul în spații publice aglomerate. Mai ales închise – în metroul aglomerat, să spunem. În parc la plimbare, departe de locul de joacă al preșcolarilor, putem merge. Copiii nu trebuie ținuti „închişi” în casă. Căci gripa mai durează…
  • Și ne spălam pe mâini, schimbăm hainele când venim acasă și nu permitem atingerea feței si a mâinilor copilului de către frații mai mari. Mai ales dacă sunt la grădiniță şi au mici semne de răceală.
  • Alăptarea la sân este suficientă la aceşti copii mici. Nu ajută DELOC, în acest caz, niciunul din produsele de „imunizare” intens mediatizate!
  • Dacă totuşi boala asemănatoare gripei (ILI – Influenza-like Illness) apare, trebuie mers la medic, cu acesti copii mici. Din păcate, mulți părinți s-au speriat atât de tare încât procedează incorect. Nu mai merg la medic sau la spital DELOC. De teamă să nu ia gripă. Și întârzierea prezentării la medic favorizează apariția complicațiilor gripei.
  • Mergeți la medic când există boală cu febră mare și stare generală foarte proastă. Un copil care se simte foarte bine, și se joacă normal, nu trebuie dus urgent la medic. Dar unul excesiv de somnolent sau care nu mai bea/mănâncă, trebuie dus la Urgențe!
  • Ar fi bine să privim cu mai mult calm situația actuală. Căci emoțiile nu ajută la nimic şi vor produce sigur alte daune colaterale pe care mulți nu le anticipează.

Gripa și complicațiile ei. Atenție la durerile de urechi ale copiilor cu semne de gripă

Dr. Mihai Craiu mai atenționează că la secția de Primiri Urgențe de la INSMC „Alessandrescu-Rusescu” se observă o creştere a proporției de cazuri grave atribuibile aşteptării îndelungate la domiciliu.

„De teama unui consult într-un spatiu spitalicesc, unde ar putea fi gripă, multi părinți așteaptă nejustificat de mult cu o boală acută a copilului până solicită ajutor. Si așa apar complicațiile”.

DAR

  • Copiii, deşi fac cel mai frecvent gripă într-o populatie nevaccinată sau cu o pondere modestă de acoperire vaccinală, vor face relativ rar complicații şi în afara cazurilor de copii mici (sub 2 ani) cu boli cronice grave NU VOR avea evoluție către deces.
  • Dintre complicațiile gripei pe prim plan ca frecvență se află otita medie acută si bronsitele/pneumoniile. Cu alte cuvinte, daca boala febrilă a copilului nu evoluează cum vă asteptati, puneti o mască la gura si mergeti la medic.

Mai ales cand există durere de urechi”.

Vă recomandăm și următoarele articole legate de viroze și gripe: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa