Dublarea alocațiilor. Ludovic Orban: ”Nu există soluții de finanțare momentan”

Cristina Călin, redactor
scris pe
dublarea alocatiilor

Dublarea alocațiilor este un subiect fierbinte pentru părinți. Cei mai mulți urmăresc ce se întâmplă cu legea care urma să aducă mai mulți bani în portofelul celor care au copii.

UPDATE: Vineri, 10 ianuarie 2020, în urma întâlnirii dintre premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Johanis, s-a hotărât ca legea privind dublarea alocațiilor să fie prorogată până în iulie 2020. Aceasta este data la care se va discuta rectificarea bugetară. „Poziția președintelui e firească, aceea de a promulga legea. Noi și dacă am vrea, nu am putea să majorăm alocațiile. Soluția pe care vom merge e aceea de a proroga intrarea în vigoare până vom putea asigura resurse necesare în bugetul de stat. Alocarea resurselor poate fi făcută la rectificarea bugetară care se va face după 1 iulie.”, a declarat premeierul.

Premierul Ludovic Orban a anunțat luni, 6 ianuarie 2019, într-o emisiune la Digi24 că alocațiile copiilor nu sunt sustenabile din punct de vedere economic. „Dublarea alocațiilor nu are susținere bugetară. Noi ne ne dorim și am asigurat în martie 2019 o creștere. Am cerut atunci o majorare că PSD nu a făcut nimic 4 ani și pentru a face astfel încât copiii să beneficieze de creșterea economică. Acum nu este niciun fel de sursă bugetară.

Deja cresc pe anul acesta cu rata inflației. Nu putem să aplicăm legea așa cum este ea adoptată. Orice om înțelege. Căutăm mai multe soluții, avem mai multe variante în lucru, pentru ca alocațiile să poată crește. Acum nu vrem să nu creeze probleme pentru că înseamnă creșterea cheltuielilor de stat cu 6 miliarde”, a declarat Ludovic Orban.

Dublarea alocațiilor. Filmul evenimentelor

Camera Deputaților a decis miercuri, 18 decembrie 2019, dublarea alocațiilor pentru copii începând cu anul 2020. Astfel, familiile vor primi 300 de lei pentru fiecare copil între 2 și 18 ani și 600 de lei în cazul copiilor cu handicap si în cazul celor până la 2 ani. Majorarea este văzută de mulți drept un gest populist și periculos al PSD, dat fiind faptul că va crește semnificativ deficitul bugetar.

Iată câteva declarații de dinaintea votului:

Cristian Seidler (USR): “Majorarea precedentă a alocațiilor nu a dus la depășirea deficitului de 3% din PIB, dar această majorare ar duce la depășirea deficitului. Este o măsură populistă, este un joc politic care desconsideră copiii. Tot ce vă interesează este imaginea politică”

Victor Ponta: (PRO România) “Discuția despre mărirea alocațiilor nu e nouă. În 2015, dublarea alocațiilor s-a votat în luna mai la inițiativa PNL. Am spus atunci că pentru copii găsim întotdeauna bani. Iohannis a promulgat legea pe 1 iunie de Ziua Copilului. Nu văd de ce în 2019 vă răzgândiți, cred că premierul Orban va găsi resursele necesare, iar Iohannis va promulga imediat legea”

Context: După creșterea alocațiilor făcută la propunerea PNL si votată în Parlament la începutul acestui an, de data această deputații PSD propun aceeași măsură: dublarea alocațiilor copiilor de la 150 de lei la 300 de lei.

Deputații din Comisia de muncă au votat în 17 decembrie 2019 un amendament depus de social democratul Adrian Solomon, prin care alocațiile copiilor se vor dubla de la 150 de lei la 300 de lei. Legea urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaților care este for decizional.

Mai concret, conform propunerii făcute de deputatul PSD, alocațiile vor fi în cuantum de:

  1. a) 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  2. b) 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
  3. c) 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Au fost 16 voturi pentru și 6 abțineri. S-au abținut de la vot parlamentarii PNL.

Dublarea alocațiilor. O măsură controversată, nesusținută de Guvern

Premierul Ludovic Orban nu susține măsura:

„Acum PSD încearcă să ne copieze pe noi. Cred că această competiţie va fi înţeleasă aşa cum trebuie de toţi românii. PSD a fost trei ani la guvernare. PSD putea în trei ani de guvernare să majoreze alocaţiile pentru copii. Cu toate acestea, alocaţiile au fost majorate de către PNL. Orice fac acum arată că n-au fost în stare timp de trei ani de guvernare să facă absolut nimic decât să facă praf bugetul, să declanşeze cheltuieli nesăbuite, să sifoneze banul public, să-şi angajeze rudele, pilele şi toţi neisprăviţii în administraţia publică, iar acum încearcă să mai obţină încrederea unor oameni venind cu iniţiative populiste pentru care nu există niciun de suport bugetar”, a spus Orban.

Dublarea alocațiilor s-a mai făcut în martie 2019

Parlamentul a decis la începutul anului 2019, la propunerea PNL că alocaţiile copiilor vor fi majorate, de la 1 martie 2019, după adoptarea în plenul Parlamentului a unui amendament la Legea bugetului. Amendamentul a fost revotat după ce a fost schimbată sursa de finanţare, liderul PSD de la acel moment, Liviu Dragnea, apreciind că amendamentul făcut de PNL a fost „demagogic” întrucât avea o sursă de finanţare care îl făcea de neaplicat.

Conform lui Dragnea, deficitul bugetar ar creşte, astfel, la 2,76% de la 2,55% cât a fost estimat iniţial.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa