Femeile au creierul mai activ decât al bărbaților și sunt predispuse la anumite boli

Ramona Dinescu
scris pe
femeie multitasking

Femeile au creierul semnificativ mai activ decât al bărbaților în mult mai multe zone, conform ultimelor cercetări.

Descoperirile ajută la explicarea motivelor pentru care femeile sunt mult mai vulnerabile la anxietate, depresie, insomnie și tulburări alimentare.

Studiul efectuat de oamenii de știință de la Amen Clinics din California, reprezintă cel mai mare sondaj imagistic de creier realizat vreodată.

Cercetătorii susțin că este foarte important să înțelegem aceste diferențe, deoarece astfel de face lumină în ceea ce privește felul în care tulburările cerebrale afectează femeile și bărbații.

De exemplu, femeile au risc mai mare să fie diagnosticate cu Altzheimer, depresie, și tulburări de anxietate, în timp ce bărbații prezintă rate mai mari de a dezvolta ADHD și tulburări de comportament.

Studiul publicat în Journal of Alzheimer’s Disease demonstrează că femeile au creierul mai activ în multe zone, în mod special aceea a cortexului prefrontal responsabil pentru concentrare, controlul impulsurilor, dar și în zonele emoționale ale creierului ce sunt responsabile cu starea de spirit și anxietatea.

Cu toate acestea, centri vizuali și de coordonare ai creierului sunt mai activi la bărbați.

Studiul ajută la înțelegerea tulburărilor cerebrale la femei și bărbați

Cel care a condus cercetările, Daniel G. Amen, psihiatru și fondator al Amen Clinics a declarat: „Acesta este un studiu important ce ne ajută să înțelegem diferențe legate de gen. Diferențele cuantificabile identificate între bărbați și femei sunt importante pentru înțelegerea riscului de gen pentru tulburările cerebrale, cum ar fi boala Alzheimer”.

Cercetătorii s-au folosit de tomografiile a 119 pacienți sănătoși, voluntari și de cele a peste 26.000 de pacienți cu o gamă de tulburări psihiatrice precum traume cerebrale, bipolaritate, tulburări de dispoziție, schizofrenie sau ADHD.

Specialiștii au analizat un total de 128 de regiuni cerebrale la momentul initial (la începutul studiului) și în timpul activităților de concentrare.

S-a descoperit că femeile au o circulație sanguină cerebrală mai mare în zona cortexului prefrontal, în comparație cu bărbații, ceea ce ar putea explica teoria conform căreia femeile tind să fie mai puternice atunci când este vorba de empatie, intuiție, colaborare, control de sine și exprimarea grijilor potrivite situației.

De asemenea, s-a descoperit că circulația sanguină este mai puternică în zona limbică a creierului femeilor, ceea ce explică partial de ce femeile sunt mai predispuse către anxietate, depresie, insomnia și tulburări alimentare.

Cu toate acestea, creierul uman, indiferent de gen, este schimbător și foarte greu de înțeles.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa